İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Deniz kabuğuyla cami, kalem gibi demirle minare

Türkiye'deki deprem vurdumduymazlığı orta şiddette olmasına rağmen 189 yapıda ağır hasara yol açan 5.8'lik sarsıntıyla gün yüzüne çıktı. Avcılar'da bir caminin yıkılan minaresinde 16 yerine 8'lik demir kullanıldığı ortaya çıktı. Yapının 20 tonluk parçalarını kaldıran firmanın mühendisleri ise inşaatta deniz kumu kullanıldığını söyledi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 13 Ekim 2019 07:37, Son Güncelleme : 13 Ekim 2019 10:41
Deniz kabuğuyla cami, kalem gibi demirle minare

İstanbul'da meydana gelen 5.8'lik depremin ardından kentteki yapı stoğu büyük bir tartışmaya yol açtı. Kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme çevrilip aşama kaydedemediği metropolde, resmi rakamlara göre 189 binada ağır hasar tespit edildi. Kentte 1999 depreminden önce inşa edilen 2 milyon konutun da güçlendirme veya yenilenme sürecine girmediği ortaya çıktı. 26 Eylül'de orta şiddette olmasına rağmen çok sayıda hasara yol açan sarsıntıdan sonra ise camilerde bile kurallara uyulmadığı ortaya çıktı. Öyleki sarsıntıda Avcılar'daki 39 yıllık Hacı Ahmet Tükenmez Camii'nin minaresi de yıkıldı.

Minarenin kesilerek kaldırılması için önceki gün başlayan çalışmalarda ise acı bir gerçek ortaya çıktı. Minarenin 20'şer tonluk parçalarını kesip vinçle yere indiren firmanın uzmanlarından Yücel Özden, yapıda 8'lik demir kullanıldığını, oysa en az 14-16'lık demir kullanılması gerektiğini söyledi. Özden "Minarenin içine birbirini tutacak merdivenler de koymamışlar. Rüzgar vurduğu zaman zayıf yerden kopar. Bu sadece Avcılar'daki camiye özgü bir şey değil. Başka yerlerde yıktığımız cami minarelerinde de aynı durum vardı" diye konuştu.

Yıkımı gerçekleştiren firmanın mühendisi Yavuz Baştürk ise deniz kumu iddiaları hakkında konuştu. Baştürk "Burada genel olarak yapılan işlerde deniz kumu kullanılmıştır. Bu binada da gözümüze çarpan şeyler oldu. Acil yıkılması gereken bir yerdi. Burada da yıkım, yenileme çalışması devam edecek. Biz ilk önce tehlikeyi en az seviyeye indirip diğer işlemleri yapacağız" dedi. Öte yandan caminin tamamen yıkılıp yıkılmayacağı yapılacak detaylı incelemeden sonra belli olacak.

HASTANENİN ZEMİNİ DE ÇÖKTÜ

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde ise 2 yıl önce hizmete açılan 25 yataklı devlet hastanesinin zemininde çökme yaşandı. Yaklaşık 70 metre uzunluktaki beton alanda aşağı doğru 1 metre çökme meydana geldi. Hastanenin ise boşaltılmasına ve başka bir yerde hizmet vermesi için taşınmasına karar verildi.

HİÇBİR ŞEHİR DEPREME HAZIR DEĞİL

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ise depremle ilgili çarpıcı bir değerlendirme yaptı. "Şehirlerimiz depreme hazırlıklı değil" diyen Özhaseki şunları söyledi:"Son 100 yılda 6 ve üzerinde tam 56 tane deprem oldu. Ölen insan sayımız da 81 bin 630. Topraklarımızın yüzde 66'sı deprem bölgesinde. Nüfuzumuzun yüzde 71'i deprem bölgelerinde yaşıyor. Böyle bir ülkeyiz ama şehirlerimiz depreme hazırlıklı değil. Kimliksiz şehirlere sahibiz."

Avcılar'da 39 yıllık Hacı Ahmet Tükenmez Camisi'nin yıkılan minaresinin kaldırılması çalışmaları sürüyor. Teknik ekipler, 20 tonluk parçaların kaldırılması esnasında yapıda deniz kumu ve neredeyse inşaat teli kalınlığında olan 8'lik demir kullanıldığını saptadı. Minare dışında camide hasar olup olmadığı ise yapılacak analizlerle belirlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber