İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Öğretim görevlisi ilanında, 'ulusal yarışmalarda ödül almış olmak' şartı aranabilir mi?

İskenderun Teknik Üniversitesi İskenderun Meslek Yüksekokulu Basın ve Yayıncılık alanında ilan edilen Öğretim Görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda ödül almış olmak şartı arandı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Ekim 2019 15:39, Son Güncelleme : 17 Ekim 2019 15:40
Öğretim görevlisi ilanında, 'ulusal yarışmalarda ödül almış olmak' şartı aranabilir mi?

İskenderun Teknik Üniversitesi tarafından 16 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete'de ilan edilen İskenderun Meslek Yüksekokulu Gazetecilik ve Habercilik Bölümü Basın ve Yayıncılık Programı Öğretim Görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda; "GAZETECİLİK LİSANS MEZUNU OLUP, "MEDYA VE KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR" ANABİLİM DALINDA TEZLİ YÜKSEK LİSANS YAPMIŞ OLMAK. LİSANS MEZUNİYETİ SONRASI ALANINDA YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA EN AZ BEŞ YARIYIL DERS VERMİŞ OLMAK. ALANINDAKİ ULUSAL YARIŞMALARDA ÖDÜL ALMIŞ OLMAK." şartı aranmıştır.

Devlet ve vakıf üniversitelerinde öğretim görevlisi/araştırma görevlisi istihdam koşullarını düzenleyen "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in 6 ncı maddesinin 5 inci fıkrasında; "Yükseköğretim kurumları, bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları ile ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışında belirli bir adayı tanımlayan özel şartlar koyamazlar." ifadesi bulunmaktadır.

İskenderun Teknik Üniversitesi tarafından söz konusu kadroda aranan "ALANINDAKİ ULUSAL YARIŞMALARDA ÖDÜL ALMIŞ OLMAK" şartının bilimsel, nesnel ve denetlenebilirliğinin güvence altına alınması yönetmeliğin gereğidir. Örneğin, yürürlükteki Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği'nde çalışma/proje/yayın teşvik/teşekkür-başarı belgesi/plaketi ile burs/onur belgeleri ÖDÜLLERİN değerlendirilmesinin dışında tutulmuştur.

Dolayısıyla, bu kadroya başvuracak adayların almış oldukları ödül belgelerinin değerlendirilmesinde belirli bir kriterin olması son derece önemlidir. Örneğin, herhangi bir dernekten alınmış teşvik ödülü veya mansiyon ödülü kabul edilecek midir ? İlanın bu hali, üniversiteyi ilerleyen süreçte adayların yargı yoluna gitmeleri halinde savunmasını yaparken zorlayabilir.

Ayrıca, aynı ilanda başvuracak adayın en az beş yarıyıl ders verme deneyimi olması istenmiştir. Bildiğiniz gibi, üniversitelerde akademik yıl güz ve bahar olmak üzere iki dönem olarak yürütülmektedir. Dolayısıyla, ilanda en az beş yarıyıl tecrübesi olan bir adaya başvuru hakkı verilmesi, mezkür yönetmeliğin 6 ncı 6 ncı fıkrasında geçen "İlanlarda, alanında tecrübe sahibi olmak şartının, hangi öğrenim düzeyinden sonrasına ait olduğu, BELİRLİ BİR ADAYI TANIMLAMAYACAK şekilde belirtilir." hükmüne açıkça aykırıdır.

Yukarıda yaptığımız açıklamalar doğrultusunda, İskenderun Teknik Üniversitesinin diğer öğretim görevlisi kadrolarının genelinde birçok bölüme başvuru imkanı verdiği gibi bu ilanda da gerekli düzeltmeleri yaparak İletişim Fakültesi mezunları başta olmak üzere herkese müracaat hakkı tanıması yasal mevzuata uygun olacaktır.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber