Hizmete özel yazılar için önemli düzenleme

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından hizmete özel türden yazılar elektronik belge yönetim sistemleri aracılığıyla yazılabilecek.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Ekim 2019 10:06, Son Güncelleme : 18 Ekim 2019 10:07
Hizmete özel yazılar için önemli düzenleme

Bilindiği üzere, e-Yazışma Projesi konulu 2017/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi 14 Ekim 2017 tarihli ve 30922 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak, e-Yazışma Şifreleme Sertifikaları, Elektronik Mühür Sertifikaları, Belgelerin İletimi, Uygulamaların Denetimi ve Gizlilik Dereceli Yazılarla ilgili kapsamlı açıklamalar yer almıştı.

Söz konusu genelgenin 4 üncü paragrafında; "Bu çerçevede, tüm kamu kurum ve kuruluşları (gizlilik dereceli yazılar dışındaki) resmi yazışmalarını elektronik ortamda yapacak...." ifadesi bulunmaktadır. Ayrıca, aynı genelgenin 28 inci paragrafında "Hizmete Özel" yazılar; "Çok gizli, gizli ve özel gizlilik dereceleriyle korunması gerekmeyen fakat bilmesi gerekenlerden başkasının bilmesi lüzum görülmeyen mesaj ve dokümanlar" şeklinde adlandırılmıştır.

Genelgenin 4 üncü paragrafında gizlilik dereceli yazıların elektronik ortamdan bütünüyle istisna tutularak fiziki ortamda yürütülmesinin istenmesi dolayısıyla, çok gizli, gizli ve özel gizlilik dereceleriyle korunması gerekmeyen hizmete özel türden basit düzeydeki yazışmalar elektronik ortamda yürütülemiyordu. Bu durum zaman zaman sadece gerçek ya da tüzel kişilerin dışında bilmesi lüzum görülmeyen ancak üst düzeyde gizlilik içermeyen yazışmaların elektronik ortamda çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yürütülmesini engelliyordu.

Bu bağlamda, Cumhurbaşkanlığı tarafından bugün yayımlanan 2019/23 sayılı Genelge ile özel ve üstü gizlilik dereceli belgeler hariç tüm belgelerin elektronik ortamda yapılabilmesine imkan verildi.

Yavuz Selim KAPLAN

ESKİ GENELGE

YENİ GENELGE

PARAGRAF 4

Bu çerçevede, tüm kamu kurum ve kuruluşları (gizlilik dereceli yazılar dışındaki) resmi yazışmalarını elektronik ortamda yapacak, kullandıkları EBYS yazılımlarını ve ilgili bileşenlerini en kısa sürede e-Yazışma Teknik Rehberiyle uyumlu hale getirecek ve bu konudaki çalışmalarında aşağıdaki hususlara riayet edecektir.

PARAGRAF 4

Bu çerçevede, tüm kamu kurum ve kuruluşları (özel ve üstü gizlilik dereceleri belgeler hariç) resmi yazışmalarını elektronik ortamda yapacak, kullandıkları EBYS yazılımlarını ve ilgili bileşenlerini en kısa sürede e-Yazışma Teknik Rehberiyle uyumlu hale getirecek ve bu konudaki çalışmalarında aşağıdaki hususlara riayet edecektir.

PARAGRAF 24

Çok gizli, gizli, özel ve hizmete özel yazılar elektronik ortamda gönderilmeyecektir.

Söz konusu yazılar 13/5/1964 tarihli ve 6/3048 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Gizlilik Dereceli Evrak ve Gerecin Güvenliği Hakkında Esaslara Göre işlem görecektir.

PARAGRAF 24

Çok gizli, gizli ve özel olarak nitelendirilen belgeler elektronik ortamda gönderilmeyecektir.

Söz konusu yazılar 13/5/1964 tarihli ve 6/3048 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Gizlilik Dereceli Evrak ve Gerecin Güvenliği Hakkında Esaslara Göre işlem görecektir.

İŞTE CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber