Üniversiteler, 4/B'yi Keşfetti

Sitemiz, ilan.memurlar.net servisinde, son bir ay içerisinde, üniversitelerin 4/B'li personel alımlarına yönelik talepleri yer almıştır. Bu ilanlar, üniversitelerin 4/B'li personel alım şeklini keşfettiklerini göstermektedir. Bu keşfin hukuki dayanağı 21 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5620 sayılı Kanunla oluşturulmuştur. Düzenlemeyle, 4/B'li istihdamda, unvan bazında getirilen sınırlama kaldırışmış ve her kamu kurumuna 4/B'li personel alma imkanı getirilmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Eylül 2007 21:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4/B'li personel alımının dayanağı 657 sayılı Kanunun 4/B maddesidir. Bu madde, geçici işçilere kadro veren 5620 sayılı Kanunun 4. maddesi ile değiştirilmiştir. Yapılan değişilikte daha önce kurum bazında, "Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı", şeklinde olan düzenleme "bu Kanuna tâbi kamu idarelerinde" olarak değiştirilmiştir.

Bu değişiklik sonrasında madde metni şu hale gelmiştir:

"Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, (....)(1) kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Kanuna tâbi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir."

Maddede yapılan düzenleme sonucunda her kamu kurumuna 4/B'li personel alma imkanı getirilmiştir. Kanunla getirilen bu düzenleme sonrasında, Hacettepe, Dicle, Uludağ Üniversiteleri ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 4/B'li personel alım ilanları yayımlanmıştır.

Bu düzenleme, önümüzdeki günlerde, kamu kurumlarının bu statüden daha fazla miktarda personel alım yoluna gideceğini göstermektedir.

Kamu kurumlarının, 4/B'li personel alımı yoluna başvururken, 28 Haziran 2007 tarihli Bakanlar Kurulu Kararında yer alan süreci takip etmeleri gerekmektedir. Süreç hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber