Gut hastalığına süt iyi geliyor

Haber Giriş : 03 Eylül 2007 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği Başkanı ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Eftal Yücel, 'kralların hastalığı 'veya 'hastalıkların kralı' olarak bilinen gut hastalığına, süt ve süt ürünlerinin iyi geldiğini söyledi.

Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği tarafından düzenlenen Romatoloji Kongresi Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz beldesindeki Lykıa World Otel'de başladı. Kongre başkanlığını Prof.Dr. Meral Çalgüneri'nin yaptığı kongreye Türkiye'de görev yapan romatologlar ile uzmanlık eğitimi alan doktorlar katılıyor. Kongrenin ilk günü Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği Başkanı Prof.Dr. Eftal Yücel, Kongre Başkanı Prof.Dr. Meral Çalgüneri ve dernek yönetim kurulu üyeleri ortak bir basın toplantısı yaptı.

Prof.Dr. Yücel, halk arasında 'kralların hastalığı 'veya 'hastalıkların kralı' olarak bilinen gut hastalığına ilişkin çarpıcı bilgiler verdi. Gut hastalığının hipokrat çağından beri bilinen ve fazla protein alanlarda görülen bir hastalık olduğunu belirten Yücel, hastalığa her 100 kişiden birinde rastlandığını söyledi. Gut hastalığının 30-40 yaşlarında erkekler ile menopoz sonrası ileri yaşlarda kadınlarda ortaya çıktığını ifade eden Prof.Dr. Yücel, "Süt ve süt ürünleri hastalığa iyi geliyor, az yağlı

peynir mesela bolca yenebilir. Bitkisel proteinlerin etkisi nötr, örneğin mercimek yenebilir. Tanısı için en önemlisi ayak baş parmağında birden ortaya çıkan çok şiddetli kızarıklık ve ağrı hissetmesi son derece önemli. Hastanın birkaç kez böyle bir hikayesi varsa yüksek ihtimalle gut hastasıdır. Ayak bileğinde ve dizde de olabilir ama genellikle ayak baş parmağında olur. Tedavide diyet yapmak, kilo vermek önemli ve eğer sık atak geçiriliyorsa ilaç kullanmak gereklidir. Gut kandaki ürüt asitin artmasıyla ortaya çıkıyor, asit azaltıcı ilaçların belki ömür boyu kullanılması gerekli olabilir. Gut hastalığı bazen diğer romatizmal hastalıklarla da karışır ve yine ilaçlar yan etki yapabilir."

Prof.Dr. Meral Çalgüneri de konuya ilişkin bilgi verdi.

Gut bazı eklemlerde ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve ısı artışı olarak gelişen, şiddetli ataklarla seyreden bir hastalık olarak tanımlanıyor. Hastalık genellikle her seferinde bir eklemi etkiliyor ve bu eklem çoğunlukla ayak başparmak eklemi oluyor. Diz, dirsek ve el bileği gibi diğer eklemler de etkilenebiliyor. Ataklar çok hızlı gelişir ve ilk atak genellikle gece olur. Gut hastalığı tüm romatizma türleri içinde en ağrılı olanı olarak biliniyor. Ataklar şu nedenlerle gelişebilir:

- Çok fazla alkol alımı

- Çok sıkı diyet ve açlık

- Bazı yiyeceklerin fazla yenmesi

- Operasyon geçirme (diş çekimi gibi basit bir girişim bile neden olabilir)

- Ani, şiddetli bir hastalık geçirme

- Aşırı yorgunluk ve herhangi bir nedenle aşırı derecede endişelenme

- Eklem travması, yaralanma

- Kemoterapi uygulanması

- İdrar söktürücü ilaçların alınması (tansiyon yüksekliğinde kullanılan, vücuttan sıvı atılımını sağlayan ilaçlar)

- Düşük doz aspirin kullanımı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber