Sınıfın 'abi'lerine yoğunlaştırılmış eğitim verilecek

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Eylül 2007 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

BETÜL KOTAN

ANKARA - Sınıfın 'abileri', 'ablaları' olmaktan utanan yaşı büyük çocuklara müjde. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), herhangi bir nedenle okuldan uzun süre ayrı kalan ancak daha sonra tekrar eğitime kazandırılan yaşı büyük öğrencilere akranlarını yakalama şansı verecek.

'Haydi Kızlar Okula' kampanyası çerçevesinde, erkek çocuklar da dahil olmak üzere kendinden küçük çocuklarla aynı sınıfta okumak zorunda kalan öğrenciler için 'yoğunlaştırılmış program' hazırlandı. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı kabul ederse, 2007 kasım ve aralık aylarından itibaren dokuz yaşından büyük çocuklar akranlarıyla okumaları için eğitilecek.

Kendi iradesi dışında göç, çalışıp aileye bakma, terör gibi nedenlerle eğitimden kopan çocukların eğitim sistemine dönmesinin önündeki en büyük engellerden biri olarak, küçük yaşta çocuklarla aynı sınıfı paylaşmak istememeleri görülüyor. Bakanlık, bu sorunu ortadan kaldırmak için 'Telafi eğitim programı'nı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Dokuz yaşından büyük çocuklar için 'yoğunlaştırılmış eğitim' öngören program Talim Terbiye Kurulu'na sunuldu. Kurulun onay vermesi halinde yaşı büyük çocuklar 'ders yılı, dönem' gibi zamansal sınırlamalara maruz kalmadan akranlarını yakalamaya çalışacak.

Eğitimden uzun süre ayrı kalan çocukların yaşlarına paralel olarak zekâlarının da büyüdüğünü dile getiren bakanlık yetkilileri, programların bu nedenle kolaylıkla uygulanabileceğini söyledi. MEB yetkilileri, UNICEF'in de destek olduğu çalışma kapsamında, yaşı ilerlediği halde eğitim göremeyen ya da birkaç yıl ara veren çocukların rahat şekilde okula dönebileceğini dile getirdi.

Çocukları tespit etmek zor değil

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sayesinde bütün öğrencilerin kayıtlarının bakanlıkta bulunduğunu ifade eden yetkililer, eğitime kazandırılması planlanan öğrencilerin de adreslerine rahatlıkla ulaşılabileceğini anlattı.

Doğu ve Güneydoğu'daki illerin yanı sıra büyükşehirlerde de kendi iradesi dışında eğitimden uzak kalan çok sayıda çocuk olduğunu dile getiren yetkililer, sorunun göç yoluyla büyükşehirlere de taşındığına dikkat çekiyor. Çalışmayı uygulamada taşra teşkilatına büyük iş düşerken, eğitimden kopan çocuklar mektup, ev ziyareti gibi etkileyici yöntemlerle geri kazanılmaya çalışılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber