Yargıtay, virüslü e-posta gönderen kişiye verilen beraati bozdu

Haber Giriş : 05 Eylül 2007 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, e-posta yoluyla virüs göndererek bilgisayar sistemine zarar veren kişi hakkında verilen beraat kararını bozdu. Yargıtay, eksik inceleme ile sanığın beraatine karar veren mahkemenin kararını bozarken, 'Sanık, virüslü e posta göndererek bilgisayar sisteminin bozulmasına, iş ve zaman kaybına neden olmuştur" denildi. Yargıtay'ın bu kararının ardından virüslü e posta gönderenler hakkında 'bilgisayar sistemine zarar vermek' suçunu işlediği gerekçesiyle mahkumiyet kararları verilebilecek.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, e-posta yoluyla virüs göndererek bilgisayar sistemine zarar veren kişi hakkında verilen beraat kararını bozdu. Adana 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği beraat kararını bozan Yargıtay, 'Sanık, virüslü e-posta göndererek bilgisayar sisteminin bozulmasına, iş ve zaman kaybına neden olmuştu" dedi.

Adana da yaşayan M.Ç. kendi adına kayıtlı bilgisayar adresinden E. İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ndeki bilgisayar sistemine zarar verecek virüs içerikli e posta gönderdi. e-posta yoluyla virüs gönderdiği iddia edilen şirkette daha önce satış ve pazarlama müdürü olarak çalışan M.Ç duruşmalarda, bilgisayar sistemini çökerten virüs içerikli e-posta göndermediğini belirtti.

Duruşmalarda dinlenen tanıklar, şikayetçinin sanık M.Ç. ile evlenmek istediğini, M.Ç. nin bunu kabul etmemesi üzerine iftiraya maruz kaldığını iddia ettiler. Çukurova Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. B.M. mahkemeye sunduğu bilirkişi raporunda; virüslü e-postanın veritabanından otomatik olarak alınabileceğini ve gönderilebileceğini, bu veri tabanını kullananların el ile değiştirebilmelerinin mümkün olduğunu, virüslü e-postanın geldiği adresin ?yahoo' adlı internet sitesinden öğrenilebileceğini belirtti.

Bilirkişi raporunda aynı zamanda virüs içeren e-postanın virüsü otomatik olarak yayma özelliğine sahip olduğuna da dikkat çekildi. Virüsün çalışarak sisteme ait olan dosyaları sildiğini ve sistemi çalışamaz hale getirdiğini de belirten bilirkişi, e-postayı gönderen bilgisayarın IP numarası, gönderici ve alıcı adreslerinin servis sağlayıcı firmalardan resmi yollarla istenebileceğini kaydetti.

VİRÜSLÜ E-POSTA GÖNDEREN NASIL TESBİT EDİLECEK?

Adana 5. Asliye Ceza Mahkemesi, bilirkişi raporunda virüslü e-postayı kimin gönderdiğinin tesbit edilemediğini belirterek sanık hakkında ?beraat' kararı verdi. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 11. Ceza Dairesi, emsal bir karara imza atarak mahkemenin verdiği kararı bozdu.

Sanık hakkında eksik inceleme yapılması nedeniyle verilen beraat kararını bozan Yargıtay, virüslü e-postayı gönderen kişinin IP adresinin bulunması gerektiğini, daha sonra bulunan IP adresinin belirtilen tarih ve saatte hangi abone tarafından kullanıldığının ve abonenin açık adres, kimlik bilgilerinin talep edilmesini, bulanan IP adresinin sanıkla ilgisinin tesbitini, toplanan delillerin bir bütün halinde değerlendirildikten sonra sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir edilmesini istedi.

Yargıtay'ın bu kararının ardından virüslü e-posta gönderenler hakkında 'bilgisayar sistemine zarar vermek' suçunu işlediği gerekçesiyle mahkumiyet kararları verilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber