Gazeteler, Mustafa İsen defterini açtı

Haber Giriş : 06 Eylül 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevine getirildiği belirtilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen hakkında yargı kararını uygulamadığı gerekçesiyle iki ayrı dava açılmıştı. İlk davada Yargıtay'ca mahkûm edilmiş, ancak bu karar daha sonra bozulmuştu. İsen hakkındaki ikinci dava ise sürüyor.

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği için tercih ettiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsen, Adapazarı İmam-Hatip Lisesi mezunu. Ancak, İsen'in bakanlık sayfasındaki özgeçmişinde bu bilgi yer almıyor.

İsen, 22 Temmuz seçimleri öncesinde AKP'den milletvekili adayı olmak üzere istifa eden üç müsteşardan biriydi. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı müsteşarları Başbakan Erdoğan'ın bizzat hazırladığı aday listesinde yer alırken, İsen'in aday yapılmaması şaşkınlık yaratmıştı. Bu durum AKP çevrelerinde 'Listeye konulması unutuldu' diye açıklanmıştı. İsen, aday yapılmayınca 5 Temmuz'da yeniden müsteşarlık görevine dönmüştü.

Gerekçe 'görevi kötüye kullanmak'

İsen'in ismi yargılandığı davalarla gündeme gelmişti.

İsen hakkında Yargıtay'da iki ayrı ceza davası açıldı. İki davanın gerekçesi de aynıydı, Erkan Mumcu'nun bakanlığı döneminde iki ayrı bürokratla ilgili 'sürgün' kararını iptal eden yargı kararlarını uygulamadığı, TCK'daki tanımıyla 'görevde yetkiyi kötüye kullandığı' suçlamasıyla açılmıştı.

İsen hakkındaki ilk dava Bakü Kültür Müşaviri Nafiz Şahin'le ilgiliydi. Şahin, görevinden alınarak APK uzmanı yapılmış, Ankara İdare Mahkemesi atamayı durdurmuş ve Şahin'in 'denk bir göreve' atanması gerektiğine hükmetmişti. Bakanlık da Şahin'i Hakkâri Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne atamış, yalnız İdare Mahkemesi bu atamayı da iptal etmişti. Ardından Şahin'in şikâyeti üzerine, bakanın korumasına rağmen Danıştay'ın izin kararıyla İsen hakkında Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde dava açılmıştı. Daire, sanık İsen'i 5 ay hapse mahkûm etmiş, beş ay süreyle memurluk görevinden yasaklamıştı. Ancak daire İsen'in cezasını bin 650 YTL para cezasına çevirerek ertelemişti. Mahkûmiyet kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda temyiz edilmişti. Genel Kurul da Aralık 2006'da ceza kararını bozmuş, İsen'e beraat verilmesini istemişti.

Mağdur beraat kararını temyiz etmedi

4. Ceza Dairesi'nin direnme hakkı olduğu halde bozmaya uyarak davayı geçen mayısta sonuçlandırdığı ve ceza kararından dönerek 'Suç işleme kastı yoktur' gerekçesiyle bu kez İsen'in beraatine karar verdiği ortaya çıktı. Ayrıca mağdur Nafiz Şahin'in müdahil olmayıp kararı temyiz etmemesi, başsavcılığın da ceza istemini sürdürmemesi nedeniyle beraatin kesinleştiği ve dosyanın kapandığı belirlendi.

İsen hakkındaki diğer dava ise Ardahan'a sürgün edilen bakanlık bürokratı Ali Ergin hakkındaki yargı kararını uygulamamakla ilgili. Ergin de atama kararının iptali için yargıya gitmiş, kararı iptal ettirmişti. Ancak, kadrosuna uygun yere değil Türkiye'nin diğer ucuna gönderilmişti. İsen'e TCK 228. madde uyarınca açılan bu davaya da 4. Ceza Dairesi bakıyordu. Ceza Dairesi, İsen hakkındaki ilk beraat kararındaki gerekçelerden esinlenerek sanık İsen hakkında 'Suç işleme kastı yok' diyerek beraat kararı verdi.

Yalnız, bu davadaki şikâyetçi Ergin, 'Yargı kararını uygulamamak suçtur' görüşünde ısrarla beraati temyiz etti. Dosya bu nedenle Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gitti ve halen görüşülmeyi bekliyor. Bu nedenle beraat olasılığı bulunsa da yeni Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen bugün itibarıyla sanık olduğu ve dokunulmazlığı da bulunmadığı için yargılanmasına devam edilebilecek. İsen, sanık sıfatıyla Köşk'te genel sekreterlik yapan ilk bürokrat olacak.

Radikal

MİT'in ?sakıncalı' dediği müsteşar Çankaya'da

MİT'in olumsuz rapor verdiği Mustafa İsen, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne atandı

Abdullah Gül'ün Başbakan'ken Kültür Bakanlığı Müsteşarı olarak atamak istediği ancak MİT'in olumsuz rapor verdiği Mustafa İsen, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne atandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, başbakanlığı döneminde MİT'le karşı karşıya gelmesine neden olan Kültür Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevine getirildi. Mustafa İsen 17 Aralık 2002'de Kültür Bakanlığı'na müsteşar olarak atanmıştı.

Güvenlik soruşturması

Dönemin Başbakanı Abdullah Gül ile dönemin MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'u karşı karşıya getiren olay şöyle gelişmişti: MİT, 58. hükümetin Mustafa İsen'i müsteşarlık için önermesinden sonra, güvenlik soruşturması yaptı. MİT'in 29 Kasım 2002 tarihinde ?11.011.04.155-2951-2-1905/34224? sayılı yazısında Mustafa İsen hakkında ?olumsuz görüş? bildirildi.

Gül sahip çıktı

Ancak Gül bu rapora müdahale ederek, kamuda yapılan güvenlik soruşturması raporlarının yumuşatılmasını istedi. Gül, 4 Aralık 2002'de MİT'e gönderdiği yazıda, ?Kişilerin doğrudan şahısları ile ilgili olmayan, maddi delile dayanmayan, sadece soyut duyumlardan elde edilen istihbari bilgilerin gönderilmeyerek, yalnız adli makamlara intikal eden eylemlerin yazılı olarak bildirilmesi? gerektiğini bildirdi.

?Yeniden araştırın?

Gül'ün imzasını taşıyan yazıdan 5 gün sonra, 9 Aralık 2002'de bu kez Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Mustafa Çetin'in imzasını taşıyan bir yazı daha gönderildi. Çetin de Gül'ün yazısına atıfta bulunarak, ?... adı geçen hakkında yapılan arşiv araştırmasının yeniden değerlendirilerek, sonucunun Başbakanlığa bildirilmesini rica ederim? dedi.

Başbakanlık'tan art arda gelen iki yazıya MİT tepki gösterdi. Şenkal Atasagun imzasıyla Başbakanlığa gönderilen yazıda, güvenlik raporlarının deşifre edildiği, hatta güvenlik soruşturması yapılan kişiye gösterildiği belirtiliyordu: ?Müsteşarlığımızın zaman zaman haksız olarak zan altında bırakılması ve yapılan çalışmanın deşifre edilmesi, talep üzerine cevap verilen hususların yetkisiz kişilere, hatta tahkikat yapılan şahsın kendisine ulaştırılmakta, yargıda geçerliliği bulunmamasına ve dokümanter olmamasına rağmen, bilgilerimizin zaman zaman hukuki kovuşturmalara mesnet olarak kullanılma gayretleri gözlenilmektedir.?

Köstebek soruşturması

Başbakanlık ile MİT arasında gerginlik yaratan bu atama o dönem basına da yandı. MİT'in raporu basında yeralınca Başbakanlık Teftiş Kurulu, resmi yazıyı basına sızdıran köstebeğin bulunması için Başbakanlık personelinin ifadelerini aldı. Teftiş Kurulu'nun raporunda ?Yazının MİT Müsteşarlığı'ndan sızdırılma ihtimali olmadığı? ve ?MİT görevlilerinin savunmasının alınmasına bile ihtiyaç duyulmadığı? kesin bir dille vurgulanarak ?MİT gibi güzide bir kuruluşun, soruşturma için bile olsa zan altında bırakılması yanlış olacaktır? denildi. Raporun sonuç ve öneri bölümünde ise, Başbakanlık personelin bir genelgeyle uyarılması, basına bilgi sızdıran görevlilerin ?kademe durdurma? ya da ?yer değiştirme?yle, cezalandırılacağının duyurulmasının uygun olacağı bildirmişti.

Gül bürokratını unutmadı

MİT'in ?olumsuz? görüşüne, Gül ile MİT arasındaki gerginliğe ve Başbakanlıktaki köstebek soruşturmasına rağmen 17 Aralık 2002'de Mustafa İsen Kültür Bakanlığı Müsteşarı olarak atandı. Kültür ve Turizm Bakanlıkları birleştirildikten sonra da görevine devam etti. İsen 22 Temmuz 2007 seçimlerinde de milletvekili olmak için AKP'den aday adayı oldu. Ancak YSK kesin listeleri açıklandığında İsen'in adının olmadığı ortaya çıktı.

Atamanın bizatihi kendisi mesaj

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le birlikte 7 yıl 3 ay yürüttüğü görevini dün noktaladı ve Köşk personeline veda ederek ayrıldı. Nehrozoğlu'nun yerine atanan Prof. Mustafa İsen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği için tercih edilmesinin ?beklediği bir şey olmadığını? söyledi.

Dün öğle saatleri itibariyle atamanın kendisine henüz tebliğ edilmediğini belirten İsen, ?Bu atama doğruysa bence atamanın bizatihi kendisi bir mesajdır? dedi. İsen şöyle devam etti:

?İlk defa bu makama bir kültür ve sanat adamı atanmaktadır. Dolayısıyla, Sayın Cumhurbaşkanı bundan sonra burada yapacağı çalışmaların da büyük ipuçlarını vermektedir. Öyle görülüyor ki bilim, kültür, sanat ve Türkiye'de insan kalitesinin yükseltilmesi, Köşk'ün en önemli öncelikleri arasında olacaktır.?

Erdoğan ?unuttu? mu?

AKP milletvekili aday adayı olan İsen'in adının YSK'ya sunulan listede yer almaması AKP içinde şaşkınlık yarattı. AKP kaynakları, Başbakan Erdoğan'ın İsen'i bizzat arayarak aday olmasını istediğini, listeye konulmamasının ise tamamen ?yanlışlık? olduğunu kaydettiler. İsen'in, adaylık dosyasının ?konulduğu yerde unutulduğu?, bu nedenle de yeniden değerlendirmeye alınmadığı iddia edildi.

İmam Hatipli

1953'te Adapazarı'nda doğan Mustafa İsen İmam Hatip Lisesi mezunu. Ankara Gazi Üniversitesi'nde profesör olan İsen, bir dönem Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde müdürlük de yaptı. İsen, 17 Aralık 2002 tarihinde, Abdullah Gül'ün Başbakanlığı döneminde Kültür Bakanlığı Müsteşarlığına atandı. İsen, 22 Temmuz seçimleri öncesinde ise Müsteşarlık görevinden istifa ederek, politikaya atılmayı denedi. Birçok kitabı alan İsen özellikle eski Türk edebiyatı üzerine uzmanlığıyla tanınyor.

Haber: Hilal ÖZTÜRK/vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber