YAŞ toplantısı başlıyor: Yalman ve Eruygur emekliye ayrılacak

Haber Giriş : 02 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yıl görev süreleri dolan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur emekliye ayrılacaklar.

Yüksek Askeri Şûrâ (YAŞ), bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanıyor. 5 Ağustos'a kadar devam edecek olan YAŞ toplantısı, MGK'nın sivilleştirilmesi, TSK'daki yeniden yapılanma ve yeni komuta kademesinin belirlenmesi yönünde önemli adımların atılacağı bir toplantı olacak.

Teamüllere göre 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Kara Kuvvetleri Komutanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu yıl görev süreleri dolan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur emekliye ayrılacaklar. 3. Ordu Komutanı Orgeneral Oktar Ataman'ın da bu rütbede henüz üçüncü yılını doldurmasına rağmen 65 yaşında olduğu için yaş haddinden emekliye ayrılması bekleniyor.

Orgeneral Büyükanıt'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması durumunda Büyükanıt'tan boşalacak 1. Ordu Komutanlığı için Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon'un adı geçiyor. Ancak Genelkurmay Başkanı Özkök'ün görevinde 3. yılını tamamlayan Tolon'u başka bir göreve atama veya aynı görevde bırakma ihtimalleri üzerinde de duruluyor. Böyle bir değişiklik "sürpriz" görülmüyor. Jandarma Genel Komutanlığı'na ise bu yıl görev süresi dolan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri'nin getirilmesi bekleniyor.

TSK'da yapısal değişiklik

Orgeneral Orhan Yöney'in komuta ettiği NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Kuvvetleri Komutanlığı lağvedilerek yerine başında bir ABD'li korgeneralin bulunacağı NATO Ganey Kanat Hava Unsurları Komutanlığı kurulacak. Ayrıca büyük olasılıkla, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın eğitim sisteminin bağlı olduğu Ankara'daki Eğitim ve Doktrin Komutanlığı korgeneral rütbesinden orgeneral rütbesine yükseltilecek. Lojistik Komutanlığı'nın da İngiltere'de olduğu gibi yeniden yapılandırılması ve orgeneral düzeyinde komuta kademesinin oluşturulması planlanıyor.

Yeniden yapılanma nedeniyle bu kez orgeneral rütbesinde kadro sorunu ortaya çıktı. Yeni düzenlemelerle TSK'daki orgeneral ve oramiral rütbe sayısının 15'den 14 veya 13'e düşebileceği belirtildi. Bu gelişme, korgenerallik rütbesinde terfi bekleyen paşaların durumunu yakından ilgilendiriyor. Sağlık Başkanlığı veya TSK Lojistik Başkanlığı kurularak orgeneral düzeyinde komuta kademesi oluşturulursa, kadro sorununun aşılabileceği kaydedildi.

Terfi bekleyen korgeneraller

Kadro sorunu aşılırsa emekli olacak 3 orgeneralin yerine terfi bekleyen 7 korgeneral arasından 3 atama yapılacak. Aksi halde orgenerallik için atama sayısı 2'de kalabilecek. Şûrâ'ya girecek olan ve bu rütbede 4. yılını tamamlayan korgenerallerin isimleri şöyle:Kıbrıs Türk Barış Kuvveti Komutanı Korgeneral Sebahattin Işık Koşaner, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Hüseyin Göksu, Ankara 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Ömer Keçecigil, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Engin Alan ve Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral İsmail Koçman. Bu rütbede olup da görev süresi uzatmalı olan İstanbul'daki NATO Karargahı Komutanı Korgeneral Köksal Karabay ve Kara Kuvvetleri Eğitim-Doktrin Komutanı Ahmet Özteker de ikinci kez orgenerallik için Şûrâ'ya girecekler.

Deniz ve Hava'da değişiklik yok

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına bir yıl daha yerlerini koruyacaklar. Oramirallik için terfi bekleyen koramirallerin isimleri şöyle: Kuzey Deniz Saha Komutanı Muzaffer Metin Ataç, Genelkurmay Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanı Şükrü Taner Ezgü. Hava Kuvvetleri'nde orgenarellik için terfi bekleyen korgeneraller şunlar: Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Aydoğan Baboğlu, Hava Eğitim Komutanı Osman Nuri Solakoğlu, Hava kuvvetlerdi Lojistik Komutanı Reşat Turgut. Bu arada MGK Genel Sekreterliği koltuğuna ise ilk kez bir sivil oturacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber