Adli yıl açılışı: Hakimlere yargılama yolu açılmalı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Eylül 2007 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Başkanı Osman Arslan Cumhuriyet'in temel niteliklerine herkesin sahip çıkması gerektiğini belirterek, ?Cumhuriyeti, Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyetin kazanımlarını korumak konusunda her kurum ve her yurttaş kendisini görevli saymalıdır" dedi.

Adli yıl açılış konuşan Arslan, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunun altını çizerek Anayasa'da Cumhuriyet'in niteliklerinin açıkça belirtildiğini vurguladı. Arslan aynı zamanda devletin bu niteliklerinin değiştirilemez olduğunu ve değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini kaydetti.

AA


HAKİMLERE YARGILANMA YOLU AÇILMALI

Yargıtay Başkanı Arslan konuşmasında, haksız eylemde bulunan ve suç işleyen hakimin doğrudan sorumlu olduğunu belirterek hakimlere yargılama yolunun açılması gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

?Yargılayan kişi de olsa suç işleyenin sonucuna katlanması gerekir. İşlenen suçtan dolay ceza ve disiplin sorumluluğu kişisel olduğuna göre bu eylemlerden doğan hukuki sorumluluk da kişisel olmalıdır. Hakim aleyhine tazminat davası doğrudan açılmalı ve hakim birincil sorumlu olmalıdır."


Adli yıl açıldı; Yargıtay Başkanı'ndan ilk mesaj

Yargıtay Başkanı Osman Arslan Cumhuriyet'in temel niteliklerine herkesin sahip çıkması gerektiğini belirterek, "Cumhuriyeti, Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyetin kazanımlarını korumak konusunda her kurum ve her yurttaş kendisini görevli saymalıdır" dedi.

Adli yıl açılış konuşan Arslan, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunun altını çizerek Anayasa'da Cumhuriyet'in niteliklerinin açıkça belirtildiğini vurguladı. Arslan aynı zamanda devletin bu niteliklerinin değiştirilemez olduğunu ve değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini kaydetti.

HAKİMLERE YARGILANMA YOLU AÇILMALI

Yargıtay Başkanı Arslan konuşmasında, haksız eylemde bulunan ve suç işleyen hakimin doğrudan sorumlu olduğunu belirterek hakimlere yargılama yolunun açılması gerektiğini şu sözlerle ifade etti: "Yargılayan kişi de olsa suç işleyenin sonucuna katlanması gerekir. İşlenen suçtan dolay ceza ve disiplin sorumluluğu kişisel olduğuna göre bu eylemlerden doğan hukuki sorumluluk da kişisel olmalıdır. Hakim aleyhine tazminat davası doğrudan açılmalı ve hakim birincil sorumlu olmalıdır."

ANKA


Yargıtay Başkanı Arslan: Kararı verenler değil, karar eleştirilsin

Yargıtay Beşkanı Osman Arslan, yargıya yönelik eleştirilerin hukuki olması gerektiğini, kararı verenlerin değil, kararın eleştirilmesi gerektiğini söyledi.

2007-2008 Adli Yılı açılışı dolayısıyla Yargıtay'da düzenlenen törende bir konuşma yapan Osman Arslan, yargı tarafından verilen her kararın, her kesim tarafından benimsenmesinin mümkün olmadığına işaret ederek, "Kesinleşen kararların eleştirilmesi ve değerlendirilmesi doğaldır. Ancak yargıya yönelik eleştiriler bilimsel ve hukuki olmalı; kararı verenler değil, karar eleştirilmelidir. Münferit kararlar gündeme getirilerek toplumda 'yargı sürekli yanlış karar veriyor' endişesi yaratılmamalıdır" dedi.

Yargının herkese lazım olduğunu vurgulayan Arslan, yıpratılmış bir yargının işlevini tam olarak yerine getiremeyeceğini, bundan da en büyük zararı ülkenin göreceğini kaydeti.

Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Kösal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri katıldı. Yargıtay'a gelişinde Başkan Osman Arslan tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, salona geldikten sonra ön sırada oturan yargı üyeleri, Bakanlar Kurulu üyeleri ve CHP Genel Başkanı Baykal ile el sıkıştı.

CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber