Doktorların zor kararı: Ya hastane ya muayenehane!

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 10 Eylül 2007 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın yeni yasa tasarısı, doktorları tercih yapmaya zorluyor: Kamuda görevli doktorlar ya tam gün hastanelerde ya da özel muayenehanelerinde çalışacak.

Daha önce doktorların tam gün çalışmasını savunan Türk Tabipleri Birliği, düzenlemenin sendikal hak olmadan eksik kalacağını belirtiyor.

Sağlık Bakanlığı'nın yeni tasarısı "Sağlık'ta Dönüşüm" programının hastane ayağını oluşturuyor.

Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarı'na göre, doktorlar bir tercih yapmak zorunda: Özel muayenehaneleri olan hekimler artık hem hastanede çalışıp, hem de muayenehanesini işletemeyecek.

AK Parti, bu uygulamayı iki yıl önce çıkardığı kanun ile hastanelerin yönetici kadroları için başlatmıştı; sağlık müdürleri ve başhekimlere muayenehanelerini kapatma zorlunluluğu getirilmişti.

Şimdi uygulamanın kapsamı genişletilecek; artık doktorlara da "Hastane mi, muayenehane mi" sorusu yöneltilecek.

Doktorların özel muayenehaneleri ile hastaneler arasında bölünmesine karşı çıkan Türk Tabipler Birliği, tam gün mesai talebine bir anlamda yanıt aldı. Ama bu kez de birlik "Sendikal haklar olmadan düzenleme işe yaramaz" dedi.

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Altan Ayaz, "Bu ilk bakışta TTB'nin de savunduğu bir değer. Şu an itibariyle tamamen sözleşmeli ve iş güvencesinin elinden alındığı, mevcut durumu geriye götüren bir kavram" dedi.

Türkiye'de 105 bin doktor görev yapıyor. Doktorların yüzde 62'si gönüllü olarak tam gün çalışıyor.

Doktorların tam gün çalışmalarını teşvik etmek için döner sermayeden pay alma hakları geliştirilmişti. Yeni kanun tasarısı, bu uygulamayı devam ettirmeyi vadediyor. Ancak Türk Tabipleri Birliği bu vaadi de inandırıcı bulmadı.

Ayaz, "Şu anda söylenen bir vaatten ibaret. Zorunlu 'ya hastane ya muayenehane' diyecekler. Ben artış beklemiyorum" diye konuştu.

Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı, yıl sonuna doğru Meclis gündemine gelecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber