Kavak ağacının yetiştirilmesi yasaklansın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2007 20:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAYMAKAM ERCOŞKUN, KAVAK YETİŞTİRİLMESİNİN YASAKLANMASINI İSTEDİ

- BİR MELEZ KAVAK AĞACI YILDA 126 TON SU EMİYOR

MEHMET YENEN

KÜTAHYA (İHA) - Küresel ısınma yüzünden yer altı suları 10 ile 12 metre çekilen Kütahya'nın Simav ilçesinde çiftçiler, son günlerde ürünlerini sulayacak su ve kaynak bulamaz hale geldi.

Yer altı sularının giderek aşağılara çekilmesinin ilçede meyve ve sebze üreticilerini endişelendirmeye başladığını belirten Simav Kaymakamı Samet Ercoşkun, "Çözüm olarak belli bir süre vatandaşlar melez kavak yetiştiriciliğinden vazgeçmek zorundadırlar. Bunun yanında kesim çağına gelmiş kavak ağaçlarını da bir an önce kesmeliler" dedi.

İlçede meydana gelen kuraklığı gözler önüne sermek ve vatandaşları bu konuda uyarmak amacıyla İlçe Tarım Müdürlüğü'ndeki uzmanlara bir rapor hazırlattığını ifade eden Ercoşkun, "Rapora göre ilçede 50 bin dekarlık bir alanda melez kavak ağacı yetiştiriliyor. Bir ağaç yılda ortalama 126 ton su tüketiyor. Bu ağaçların yetişmesi için bol miktarda suya ihtiyaç var. Mevcut yağışlar su ihtiyacı karşılamaktan çok uzak. Üretici kavak ağacını yetiştirmek için yer altı su kaynaklarını kullanıyor. Yer altı su kaynaklarımız da küresel ısınma yüzünden eskisine nazaran 10 veya 12 metre daha aşağılara çekilmiş. Çiftçi mevcut su kaynağını kerestesinden başka hiçbir ekonomik değeri bulunmayan kavak ağacı için harcayacağına ilçe ekonomisini ayakta tutan meyve ve sebze üretimi için harcamak zorunda. Bu yüzden ilçe genelinde vatandaşlardan yeni melez kavak bahçesi tesis etmemelerini tavsiye ediyoruz. Ekonomik ömrünü doldurmuş kavak ağaçlarının da kesilmesini istiyoruz. Yoksa Simav'da meyve ve sebzecilik tarih olacak" diye konuştu.

Kavak yetiştiricilerinin ikna olması için İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporu muhtar ve belde belediye başkanları aracılığı ile vatandaşlara bir yazı ile duyurduklarını vurgulayan Samet Ercoşkun, "İlçede melez kavak yetiştiriciliğinin sona erdirilmesi için Ziraat Odamız başta olmak üzere TEMA ve diğer sivil toplum örgütleri tarafından bir kampanya başlatılmasını bekliyoruz. Kaymakamlık olarak böyle bir kampanyaya her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. Kampanyanın da takipçisi olacağız" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber