STK ve bilim adamlarından 'Özgür Anayasa' kampanyası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Eylül 2007 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİSK, KESK, TTB, TÜRMOB, TDB, TEB ve TMMOB ile 10 akademisyenden oluşan uzmanlar kurulunca ''Özgür ve demokratik bir Türkiye yolunda yeni bir anayasa'' tartışması başlatılması doğrultusunda bir kampanya oluşturuldu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Burhan Felek Konferans Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Anayasanın toplumsal bir mutabakat metni olduğunu, dolayısıyla yeni bir Anayasa hazırlığında olan hükümetin, bu mutabakatı gözetmek ve kalıcı bir süreç izlemek zorunda olduğunu savundu.

Yeni Anayasanın bütün toplum kesimlerini kapsayan, katılımcı, çoğulcu ve şeffaf bir süreçte hazırlanması gerektiğini kaydeden Çelebi, ''Tüm toplum kesimlerinin katılımıyla demokratik bir tartışma ortamı yaratılmalı, özgürlükçü ve demokratik yeni bir Anayasa hazırlanmalı. Anayasa, evrensel olarak kabul edilmiş insan haklarına ve uluslararası anlaşmalarla teminat altına alınmış bireysel hakları çekincesiz içermelidir. Anayasada sadece demokratik hak ve özgürlükler değil, ekonomik ve sosyal haklar da güvence altına alınmalı, yurttaşların temel ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının giderilmesi devletin Anayasal sorumluğu olmalıdır'' diye konuştu.

Yeni bir Anayasanın, Türkiye'nin örgütlü güçlerinin büyük çoğunluğunu bünyesinde barındıran bu 7 örgütün ortak özlem ve talebi olduğunu vurgulayan Çelebi, ''Türkiye'nin bunu hak ettiğine inanıyoruz. Evet, özgür ve demokratik bir Türkiye yolunda yeni bir Anayasa istiyoruz'' dedi.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Celal Korkut Yıldırım da, yeni Anayasanın yapılış biçiminin çok önemli olduğunu ve bu konuda STK'lara mutlaka danışılması gerektiğini söyledi. Yıldırım, ''Diliyorum, Türkiye'de ilk kez tüm toplumsal yapıların 'evet' dediği bir Anayasa üretilmesinde başarılı oluruz'' diye konuştu.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, toplumun tüm kesimlerinin Anayasa tartışmalarına dahil olması için çaba harcayacaklarını belirterek, eşitlik ve özgürlükten yana yeni bir Anayasa istediklerini bildirdi.

TMMOB Yönetim Kurulu 2. Başkanı Hüseyin Yeşil ise yeni Anayasanın katılımcı bir anlayışla hazırlanması ve ''darbecilerin yargılanmasının'' sağlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Yahya Arıkan da, hükümetin konuyla ilgili çalışmada politik kaygılarla hareket etmemesi gerektiğini belirterek, bunun için Anayasa değişiklik taslağının toplumun bütün katmanlarda tartışılması ve aceleye getirilmemesi gerektiğini kaydetti. Arıkan, ''Öncelikle dileğimiz, laik, sosyal, hukuk devleti ilkesinin ödünsüz olarak yaşama geçirilmesinden yana bir Anayasadır'' dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Ali Çerkezoğlu da, hakları anlamsızlaştıran bir taslakla karşı karşıya bulunulduğunu ileri sürerek, ''Yeni Anayasa piyasaya değil, halka yönelik olmalıdır'' diye konuştu.

-TASLAK RAPOR-

Toplantıda daha sonra, uzmanlar kurulunda yer alan Marmara Üniversitesi (MÜ) Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, hazırladıkları taslak raporla ilgili sunum yaptı.

Bir anda sivil anayasa deyiminin Türkiye'nin gündemine oturduğunu anlatan Kaboğlu, Anayasa hukukunda Anayasa için sivil deyiminin kullanılmadığını söyledi. Bu konuda AK Parti'nin isteği üzerine yeni bir Anayasa çalışması yapan Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun'un, ''bunun ilk sivil, demokratik Anayasa olduğu'' şeklinde sözleri bulunduğunu kaydeden Kaboğlu, ''Oysa kendisi Demokrasiye Geçiş Sürecinde Anayasa Yapımı adlı kitabında, 24 Anayasası için 'demokratik ruhu ağır basan bir anayasa' ifadesini kullanmıştır'' dedi.

Anayasanın 2. maddesinin değişmez maddeler arasında yer aldığını ifade eden Kaboğlu, ''Değişmez maddeye dokunmuyorsunuz, gerekçesini yeniden yazıyorsunuz. Bunlar bizi daha da sıkıntıya sokabilir'' diye konuştu.

Yeni uzman katılımcılara da açık olan kurulun, yeni Anayasanın nasıl olması gerektiğine ilişkin bir çalışma yapacağını da bildiren Kaboğlu, ''Bizim Anayasamızın temel kalkış noktası insan haysiyeti, özgürlüğü ve eşitliği olacaktır'' dedi.

Toplantının ardından katılımcılar, kampanya sekretaryasını oluşturmak üzere bir araya geldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber