İyot eksikliği ölü doğumlara sebep oluyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Eylül 2007 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hamilelik, psikolojik ve fizyolojik olarak çok farklı özellikler taşır. Gebelik sürecinin gerektirdiği farklı ihtiyaçlar da vardır. Bunların çok doğru saptanması ve yerine mutlaka konması gereklidir

Bu anlamda, ? Kadın Beslenmesi? dendiğinde, hamilelik öncesi, hamilelik sırası ve emzirme süreçlerinin tümünün ayrı ayrı incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekir. Diyetformula Beslenme Danışmanlığı diyetisyeni Yasemin Batmaca, kadın ve beslenme konusunda geniş bir araştırma yaptı;

FOLİK ASİT DEYİP GEÇMEYİN

Hamilelik öncesi yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir.

Özellikle folik asit, mutlaka yeterli tüketilmelidir. Kuru fasulye, mercimek, ceviz, ıspanak ve buğday zengin kaynaklarıdır.

Demir alımı ve emilimi için C vitaminine dikkat edilmelidir. Demir, Kırmızı et, yumurta, tahin, pekmez, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. C vitamini ise 100 gramındaki C vitamini miktarı sırasına göre, yeşil sivri biber, karnabahar, ıspanak, çilek, portakal, greyfurt, mandalina, şeftali, domates gibi besinlerde vardır.

B6 vitamini (balık, tam buğday, yeşil yapraklı sebze, kuru meyvelerde yoğun olarak bulunur.) ve E vitamini (zengin olarak sebzelerde, sıvı yağlarda, tahılarda, yumurtada bulunur.) de yine hormonal denge ile ilgili görev alır.

YEMEK LİSTESİ DÜZENLENMELİ

Vücutta, yumurtalıklarda üretilerek salgılanan östrojen ve progesteron hormonları sayesinde oluşan bu dönemde, kadının vücudunda, bir yandan bebeğin oluşması ve gelişmesi, diğer yandan da annenin artan ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için beslenmede mutlaka önemli değişiklikler yapılmalıdır. Ayrıca hamilelikte oluşturulan depolar emziklilikte kullanılacağı için, hamilelik dönemine yoğun özen gösterilmektedir.

Hamilelikte kilo kontrolüne dikkat edilmez veya yeterli-dengeli beslenme sağlanamazsa, aşırı beslenme, şişmanlık, güç doğumlar, ölü doğumlar, prematüre doğumlar, düşük ağırlıklı doğumlar, beden veya zihinde gelişim bozuklukları görülebilir. Hamilelikte enerji ihtiyacı annenin oksijen tüketimi ile değerlendirilmeli.

Kemik gelişimi için süt için BESLENME İLKELERİ:

Gelişen bir bebeğin vücut hücrelerinin çoğu proteinlerden yapıldığı için, tüm besin grupları gibi proteinlere dikkat edilmelidir. (Yumurta, et, hindi, tavuk, balık, süt, peynir, yoğurt, kurubaklagiller ve ceviz/fındık/badem gibi kuruyemişlerde bulunur.)

Bebeğin ve annenin sağlığı açısından son derece önemli olan:

Folik asit: Bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi için gerekli olan folik asit, kurufasülye, mercimek, ceviz, ıspanak ve buğday zengin kaynaklarıdır.

B12 vitamini: Süt, peynir, balık zengin kaynaklardır.

A Vitamini: Havuç, kayısı, yumurta ve ıspanak zengin kaynaklarıdır. D ve C Vitaminleri çok önemlidir.

Demir: Kan yapımında görev alan demirden zengin kaynaklar, yumurta, pekmez, tahin, ıspanak, kuru kayısı, kuru baklagillerdir.

Kalsiyum: Kemik gelişimi için önemli olan kalsiyum, süt ve ürünlerinde zengindir.

Çinko: Bebekte büyüme yetersizlikleri, ölü doğumlar ve doğumsal anomaliler görülebilir. Peynir, badem, ceviz, buğday ve bulgurda zengin olarak bulunur.

İyot: Yetersizlikleri düşük ve ölü doğumlara neden olabilen iyot, balık ve deniz ürünlerinde, tavukta, beyaz peynirde, kurubaklagiller, yumurta ve sütte zengin olarak bulunur.

YANLIŞ İNANÇLARA KAPILMAYIN

EMZİRME DÖNEMİ:

Mucizevi tek besin olan anne sütünün, annenin süt vermesine engel bir sağlık problemi yoksa, mutlaka ama mutlaka verilmesi gereklidir.

Anne sütü, bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimi için son derece önemlidir. Bu önemli dönemde bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için çok önemli olan anne sütünün miktarı, kalitesi ve annenin besin depolarının dengesi için annenin yeterli ve dengeli beslenmeye çok dikkat etmesi gereklidir.

Emzirme sürecinde normal ihtiyaca ek olarak gereken enerji, mutlaka tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarlarda sağlanmalıdır.

Yeterli süt üretimi için bir diğer önemli unsur yeterli sıvı tüketimidir. Emzirme sürecinde 3 litre sıvı alınmalı, bunun 2 litresi su, geri kalanı da bitki ve meyve çaylarından (rezene, ısırgan vb.), şekersiz kuru veya taze meyve kompostosu, tüketilen ayran, çorba gibi sıvılardan oluşmalıdır.

Emziklilik döneminde yapılan önemli bir hata ağır şerbetli tatlıların, şekerli kompostoların tüketilmesidir. Şekerli yiyeceklerin süt yaptığına yönelik yanlış inanç, tüketilmelerinin ardından, su içme ihtiyacını artırmaları nedeniyle oluşmuştur. Bu nedenle kilo almamak ve yeterli sıvı tüketimini sağlamak için yeterli miktarda fakat şekersiz sıvı almalıdır.

14.09.2007

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber