Metrobüsler İstanbul'a gelmeye devam ediyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- METROBÜSLER 300 KİŞİLİK KAPASİTESİYLE İSTANBUL TRAFİĞİNE ÇARE OLMASI BEKLENİYOR

UĞURLU ÖZDEMİR

İSTANBUL (İHA) - 2007-2008 eğitim-öğretim yılının başlamasına 2 gün kala trafiği rahatlatmak için alınan metrobüsler İstanbul'a gelmeye devam ediyor.

İstanbul'un keşmekeş trafiğine çözüm olarak Almanya'dan ithal edilen metrobüsler gelmeye devam ediyor. Faaliyete girmeden tartışma konusu olan 12 adet metrobüs daha Pendik RO-RO'dan indirildi. Pendik RO-RO aracılığıyla Almanya' dan gelen metrobüsler gerek kapasitesi gerek teknik özellikleriyle göz dolduruyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne maliyeti 700 bin euro civarında olan 26 metre uzunluğunda ki metrobüslerin İstanbul trafiğine çözüm olması bekleniyor. Doğa sever motoru ile de İstanbul'un havasına

da fayda sağlayacak olan metrobüslerin hız yapmaması için 75 kilometre hızla sınırlandırıldı.

Araçların nakliyesi sırasında açıklama yapan bir Mer-Tur çalışanı, otobüsün çok rahat olduğunu kilometre sınırıyla da kaza olasılığının az olduğunu ve çevre dostu olduğunu belirtti. Mer-Tur çalışanı, yaklaşık 300 kişilik kapasiteli metrobüslerin tamamının İstanbul'un trafiğine çare olabileceğini ancak kendileri için ayrılan yolların bir an önce bitmesi gerektiğini söyledi.

Küçükçekmece-Topkapı arasında yapım çalışmaları tamamlanmak üzere olan metrobüs hattıyla Sultançilfliği-Edirnekapı Raylı Sistem Hattı yeni eğitim öğretim yılının başlayacağı 17 Eylül Pazartesi günü hizmete girecek. Topkapı-Küçükçekmece arasında seferlerine başlayacak metrobüs ve Sultançiftliği-Edirnekapı Hafif Metrosu bir hafta süreyle ücretsiz hizmet verecek. Bu hatlarda 24 Eylül'den itibaren yılbaşına kadar yüzde 50 indirimli yolcu taşınacak. Öte yandan, 2007-2008 eğitim-öğretim yılının başlaması

nedeniyle 17-18-19 Eylül tarihlerinde 06.00-10.00 ile 16.00-20.00 saatleri arasında İETT ve özel halk otobüsleri, vapur, deniz motorları, metro ve hafif metro ücretsiz hizmet verecek.

Boyu 26 metre olan yaklaşık 220 yolcu kapasiteli metrobüsler yola döşenen manyetik çiviler aracılığıyla şoförsüz de kullanılabilecek. Yanlamasına da hareket özelliği olan araçlarda manevra sorunu da yaşanmayacak.

Metrobüs araçları çevre dostu, dizel ve elektrikli olmak üzere hibrid motor sistemine sahip. Otomatik kontrol sistemine sahip olan araçlar şoförsüz olarak da kullanılabiliyor. Metrobüsler duraklara sıfır yanaşarak özürlü vatandaşların araçları sorunsuz şekilde kullanmasını sağlayacak. Proje kapsamında günlük ortalama 170 bin yolcu taşınması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber