Sendikalar 'öğretmen açığı'na itiraz etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, standartlara göre, ilköğretimde öğretmen açığının 239 bin, orta öğretimde ise 66 bin 975 olduğunu öne sürerek, ''Bu rakamlara çağ nüfusu da eklendiğinde öğretmen açığımız ilköğretimde 263 bin 88, orta öğretimde 112 bin 184 olarak gözükmektedir'' dedi.

Özcan, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, okullar açılırken ''eğitimde tek sorunun öğretmen açığı gibi gösterilmeye çalışıldığı'' görüşünü dile getirdi. Özcan, eğitimin yığınla sorununun bulunduğunu, fiziki mekanların yetersiz olduğunu, okullarda araç-gereç donanımının tam anlamıyla sağlanamadığını ve bir çok okulun teknolojiden yararlamadığını söyledi.

Özcan, Türk Eğitim-Sen AR-GE biriminin OECD göstergeleri doğrultusunda Türk milli eğitiminin durumunu araştırdığı raporunun öğretmen açığı ile ilgili bölümünden de örnekler vererek, şunları kaydetti:

''Türkiye'de, OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında ilköğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 27 iken orta öğretimde 18'dir. Ama bu OECD ülkelerinde çok farklıdır. Buna göre, Türkiye'de OECD standartlarına göre ilköğretim ortalama 16.9, orta öğretimde 13.3 civarındadır. Durum böyle olunca, standartlara göre, ilköğretimde öğretmen açığımız 239 bin, orta öğretimde 66 bin 975'dir. Bu rakamlara çağ nüfusu da eklendiğinde öğretmen açığımız ilköğretimde 263 bin 88, orta öğretimde 112 bin 184 olarak gözükmektedir.''

Türkiye ile OECD ülkeleri arasındaki öğretmen başına düşen öğrenci sayılarını karşılaştırmasını da yapan Özcan, ''Türkiye'de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 20, orta öğretimde 15 olarak aldığımızda da öğretmen sayısının ihtiyacı karşılamadığı görülecektir'' dedi.

Bu arada, rapora göre, Türkiye'de 6-16 yaş arasında 1 milyon 723 bin 504 öğrenci okula gitmiyor. Bunun 1 milyon 210 bin 55'ini kız öğrenciler oluşturuyor. OECD ülkelerinde ilköğretime 5 bin 450 dolar pay ayrılırken, Türkiye'de 869 dolar ayrılıyor. OECD ülkelerinde lise mezunlarının oranı yüzde 90'ın üzerindeyken, Türkiye'de yüzde 53. OECD ülkelerinde ilköğretimde göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 25 bin 727 dolar, Türkiye'de ise 9 bin 607 dolar alıyor.

Türkiye'deki okulların fiziki mekan açıklarının da çok fazla olduğunu kaydeden Özcan, özellikle büyükşehirlere göçle birlikte buralardaki sınıf mevcutlarının 50'nin altına düşmediğini söyledi. Özcan, deprem bölgesi olan Türkiye'de yetkililerin okulların yalnızca yüzde 20'sini güçlendirebildiklerini açıkladıklarını, okulların yüzde 80'inin fiziki koşullarının ise hala deprem için yetersiz seviyede kaldığını ifade etti.

Çalışanların bu eğitim öğretim yılına ''buruk girdiklerini'' söyleyen Özcan, bunun ekonomik sıkıntı içinde olmalarından kaynaklandığını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber