Alo! Vergi borcunu banka kredisiyle öde kârlı çık

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Eylül 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, borçlu mükelleflere, vergi borçlarını banka kredisiyle kapatma önerisini sunuyor. Mükellefleri arayan denetim elemanları, ?Böylece hem daha az faiz ödeyin hem de bankaya ödediğiniz faizi vergiden düşün? çağrısı yapıyor.

Maliye Bakanlığı, vergi tahsilatını hızlandırabilmek için borçlu mükelleflere ?banka kredisi? önermeye başladı. Birikmiş borcu olan ya da vergi borcu yeni oluşan mükellefleri telefonla arayan denetim elemanları, ?Paranız yoksa verginizi bankadan kredi kullanıp kapatın. Böylece hem daha az faiz ödeyin, hem de bankaya ödediğiniz faizi vergiden düşürme imkanına kavuşun? çağrısı yapıyor.

KREDİ DAHA KARLI

Yapılan hesaplamalara göre, Maliye'nin birikmiş vergi alacağı gecikme zammı ve faiziyle birlikte 20 milyar YTL'yi aşıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, hem birikmiş vergi alacağının bir bölümünü kurtarmak hem de yeni oluşacak vergilerin ödenmeme riskini ortadan kaldırıp tahsilatı hızlandırabilmek için ilginç yöntemler deniyor. Başkanlık, son olarak bütün illerde telefon merkezleri (call center) kurup, bizzat vergi denetmenleri aracılığıyla mükellefleri bilinçlendirme ve uyarma çalışmalarına başladı. Denetmenler, vergisinin ödeme tarihi yaklaşan ya da yeni geçen mükellefleri tek tek telefonla arayıp, şu çağrıyı yapıyor:

AVANTAJI KULLANIN

?Vadesinde ödemediğiniz verginin aylık gecikme zammı yüzde 2,5 ve yıllık oranı da yüzde 30'dur. Bu oranlar finans kurumlarının cari kredi faiz oranlarının yıllık bazda 10 puan kadar üzerindedir. Dolayısıyla, bankalardan bireysel de dahil kredi kullanıp vergi borcunuzu ödediğiniz takdirde daha kârlı duruma geleceksiniz. Üstelik, bankaya ödediğiniz faizi gider gösterip vergi borcunuzdan düşüreceksiniz. Oysa vergi borcunuza yürüttüğümüz gecikme zammı faizini vergi borcunuzdan düşüremiyorsunuz. Bu avantajı kullanıp verginizi banka kredisiyle kapatın, rahat edin.?

HEDEF 2 MİLYAR YTL

Vergi dairesi başkanlıkları, mükelleflerini telefon dışında uyarı mektuplarıyla da banka kredisine yönlendirmeye çalışıyor. Mükelleflere gönderilen yazılarda, banka kredisinin avantajları anlatıldıktan sonra, vergi borcunu ödemeyen mükelleflerin karşı karşıya kalacağı cezalar da tek tek sıralanıyor. Yazıda yurt dışına çıkış yasağı, mal varlıklarına haciz uygulaması ve hapis gibi cezalar sayılırken, bütün bu uygulamaların yaşamı zorlaştırdığına vurgu yapılıyor. Maliye, cari döneme ait vergi alacaklarını tahsil etme çalışmalarına hız verirken bir yandan da birikmiş vergi alacaklarını tahsilata dönüştürmeye çalışıyor. Bu amaçla, kendi illerinde en yüksek birikmiş vergi borcu olan ilk 100 mükellefi abluka altına alan Maliye, yıl sonuna kadar birikmiş alacağının en az yüzde 10'unu yani yaklaşık 2 milyar YTL'sini tahsil etmeyi hedefliyor.

Erdoğan SÜZER / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber