Dokunulmazlık sınırlandırılıyor, din dersine yeni düzenleme

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Eylül 2007 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zorunlu din dersi yerine farklı bir düzenleme getirildi. Buna göre çocukların din dersi almasını istemeyen veliler çocuklarının bu derslerden muaf tutulmasını isteyebilecek.

Vatandaşlık tanımıyla ilgili olarak 1924 Anayasası'ndan alınan "Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese din ve ırk farkı gözetmeksizin Türk denir" şeklindeki tanım kabul gördü. Fişleme yasağıyla ilgili olarak kişisel verilerin korunması hükmü ilk kez Anayasa'ya girdi.

Siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılmasıyla ilgili olarak bilim kurulunun hazırladığı taslak benimsendi. 100 milletvekilinin partilerin aldıkları oy oranına göre seçilmesi yönündeki değişiklikle baraj altında kalan partilerin de Meclis'e girmesinin yolu açıldı.

Milletvekili dokunulmazlıkları sınırlandırılırken kabul edilen düzenlemeye göre zimmet, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlarda milletvekilleri tutuklanmadan yargılanabilecek.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi, görev süresinin 5 yıl olması, yetkilerinin azaltılması yönündeki değişiklikler kabul edildi. MGK'ya başbakanın başkanlık yapması kabul görmezken jandarma kuruldan çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber