Bakan Çelik: 160 milyon kitap dağıttık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2007 14:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 14 milyon 400 bin öğrencinin ve 625 bin öğretmenin 20072008 eğitim öğretim yılına bugün itibariyle başladığını söyledi.

Yeni eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Ankara Karakusunlar İMKB Anadolu Endüstri Meslek Lisesi'nde tören düzenlendi.

Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ankara Valisi Kemal Önal, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam, Ankara Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta ile bazı bürokratlar katıldı.

Törende konuşan Çelik, yeni eğitim öğretim yılının herkese hayırlı olması dileğinde bulundu.

Anaokulu ve ilköğretim birinci sınıfa yeni başlayan yeni öğrencilerin bir hafta önce okula başladığını anımsatan Çelik, uyum programının başarı sağladığını ve sürdürüleceğini belirtti.

Çelik, Bakanlığın teknolojik altyapıyı en iyi şekilde kullanma çabasında olduğunu ifade ederek, bu yıl ilköğretim okullarında 81 ilde elektronik kayıt alındığını ve 1 milyon 300 bin öğrencinin bu şekilde kaydını yaptırdığını söyledi. Ayrıca 16 ilde de ortaöğretim kurumlarına kayıtların elektronik ortamda yapıldığını anımsatan Çelik, bu kayıtların büyük bir başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Ücretsiz ders kitabı uygulamasının ortaöğretim kurumlarını da içine alarak genişletildiğini belirten Çelik, ''Bugün yeni eğitim öğretim yılını açarken aynı zamanda yaklaşık 160 milyon ders kitabını da çocuklarımıza dağıtmış olacağız'' dedi.

Özel öğretim kurumlarına, ücretini almak kaydıyla ders kitabı dağıtıldığını söyleyen Çelik, böylelikle özel öğretim kurumlarının ders kitabı teminindeki güçlüklerin de ortadan kaldırılmış olduğunu bildirdi.

''MESLEKİ EĞİTİMDE YÜZDE 32'LİK ARTIŞ''

Geçen dönem alınan tedbirler sonucu, Avrupa Birliği ile uygulanan MEGEP ve METEM projeleriyle, mesleki eğitimde modüler sisteme geçilmesi ve 9. sınıfların ortak sınıf haline getirilmesiyle mesleki eğitimde bu yıl patlama olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

''20072008 eğitimöğretim yılında mesleki ve teknik eğitime yapılan kayıtlarda geçen yıla göre yüzde 32'lik bir artış sağlanmıştır. Bu da 2012 yılında mesleki eğitimi asgari yüzde 50'ye çıkarma hedefimizin hayali bir hedef olmadığını göstermektedir. 59. Hükümet döneminde 750 mesleki ve teknik öğretim okulu, 2 bin 690 program açıldı. Bu açılışın burada yapılmasının da sembolik bir anlamı var. Hükümetimizin mesleki ve teknik eğitime verdiği önemi göstermesi bakımından çok önemlidir.'' Çelik, pansiyonlu mesleki okulların oranında yüzde 36'lık artış olduğunu, okul sayısının 230'dan 313'e çıktığını kaydetti.

Öğretmenlere, ''Sizler dünyanın en saygın ve manevi hazzı en yüksek olan bir mesleği icra ediyorsunuz. Öğretmenlik şüphesiz ki sevgi ve şefkat mesleğidir'' diye seslenen Çelik, öğrencilere de hiçbir başarının tesadüfi olmadığını söyledi.

Velilere, çocuklarına sevgi ve ilgi göstermeleri gerektiğini anlatan Çelik, velilerin okulla da iş birliği içinde olmaları gerektiğinin üzerinde durdu. Çelik, çocukların kötü alışkanlıklardan uzak tutulması açısından da velilerin okulla iş birliği içinde olmalarının önemine dikkat çekti.

BAŞBAKAN VE BAKANLAR SINIFLARI GEZDİ

Törende yapılan konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Çelik, Ankara Valisi Önal, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sağlam ve bürokratlar, İMKB Endüstri Meslek Lisesi'ne geçerek, 9D sınıfını ziyaret ettiler.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak dağıtılan kitapların, sıraların üzerinde hazır bulunduğu sınıfta öğrencilerle sohbet eden ve ders kitaplarını inceleyen Erdoğan, yeni eğitimöğretim yılının başarılarla dolu olmasını diledi. Kitapların çok fazla olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, Vali Önal'ın ''Bizim zamanımızdakilerden güzel değil mi? Bizimkiler saman kağıda basılıydı'' sözleri üzerine, ''Biz kitabı da bulamıyorduk, teksirle idare ediyorduk'' dedi.

Daha sonra Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Çelik ve Vali Önal, sıralara oturarak öğretmen ve öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

Okulun kütüphanesini de gezen ve müdür Mehmet Boz'dan bilgi alan Erdoğan, kütüphanenin takviyeye ihtiyacı olduğunu söyleyerek, gereğinin yapılmasını istedi.

Başbakan Erdoğan daha sonra, Milli Eğitim Bakanlığı ve Avea'nın iş birliğiyle hayata geçen ''Avea Bilişim Teknolojisi Sınıfları Projesi'' çerçevesinde tamamlanan sınıfı hizmete açtı.

Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan burada yaptığı konuşmada, proje kapsamındaki ilk 100 sınıfın haziran ayında tamamlandığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığının isteği üzerine projeyi sürdürme kararı aldıklarını kaydetti. Bu çerçevede mevcut sınıflara 100 bilgisayar sınıfı daha ekleyeceklerini anlatan Türktan, bugün 101'inci sınıfı açmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Proje kapsamında yeni yapılacak sınıfların en önemli özelliğinin AB normlarına göre düzenlenmesi olduğunu dile getiren Türktan, bu çerçevede sınıflarda bilgisayarların yanı sıra akıllı tahta ve projeksiyon sistemi olacağını bildirdi. Türktan, daha önce açılan sınıflara da akıllı tahta yerleştireceklerini aktardı.

''Avea Bilişim Teknolojisi Sınıfı''nın açılışını kurdele keserek yapan Başbakan Erdoğan, ''Şu anda 101. sınıfı açıyoruz. Temennimiz yıl sonuna kadar sınıfların 200'e tamamlanması'' dedi. Sınıfta öğrencilerle sohbet eden Erdoğan'a, bilgisayar öğretmeni Zeynel Ataç tarafından akıllı tahta hakkında uygulamalı bilgi verildi.

Başbakan Erdoğan, okuldan ayrılırken öğretmenlerle hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber