Tüzmenin müsteşarından sonra başmüdürü de yargılanacak

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 18 Eylül 2007 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüzmen'in ?Dönüşü iyi olacak? diyerek koruduğu müsteşarından sonra iki yöneticisi daha ?hakim karşısına çıkacak

Yargıtay Gebze Gümrüğü'ndeki akaryakıt kaçakçılığı olayıyla ilgili Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in yargılanmasına izin vermediği eski Müsteşar Mehmet Şahin'in ardından Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin ve İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdür Vekili Şükrü Keleş hakkında da yargılama kararı verdi.

Hazine itiraz etmişti

?Kaçakçılığa yardım? ile suçlanan iki bürokrat hakkında, Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nun raporu üzerine Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştu. Gebze Başsavcılığı ise Akçin ve Keleş hakkında ?takipsizlik? kararı vermişti. Karara Hazine'nin itirazını değerlendiren Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi, iki bürokratın yargılanması gerektiğini belirterek, dosyayı Gebze Başsavcılığı'na göndermişti. Başsavcılık ise takipsizlik kararında direnmiş ve Adalet Bakanlığı'ndan ?yazılı emir? yoluyla kararın bozulmasını talep etmişti. Buna uyan bakanlığın Yargıtay'a gönderdiği dosya ile ilgili olarak Yargıtay 7. Ceza Dairesi, ?ret? kararı verdi. Böylece, haklarında dava açılmaması için büyük uğraş verilen iki üst düzey bürokratın hakim karşısına çıkması kesinleşti.

Boya katkı maddesi

Sahra Kimya tarafından Gebze Gümrüğü'nden ithal edilen ürünün, TÜBİTAK raporlarında ?özel benzin? diye belirtilmesine rağmen Şahin ile Akçin ve Keleş'in, buna ?boya katkı maddesi? yani ?White Spirit? olarak işlem yapılmasını istediği müfettiş raporlarıyla tespit edilmişti.

Şahin hakkında 10 yıla kadar hapis isteniyor

Dönemin Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Tüzmen'in yargılanmasına izin vermediği müsteşarı Mehmet Şahin hakkında Yargıtay Başsavcılığı, ?görevi kötüye kullanmaya teşebbüs, yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs ve suçu bildirmemek? suçlarından 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı. Daha önce görevinden istifa eden Şahin için Bakan Tüzmen, ?Dönüşü muhteşem olacak? demişti. 60. Hükümet'te de Gümrükler Tüzmen'den alınarak Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'ya bağlanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber