DİSK'ten Gül ve Erdoğan'a Emekli-Sen mektubu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİSK, emeklilerin sendika kuramayacağı gerekçesiyle hakkında kapatma davası açılan Emekli-Sen'in durumunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ITUC ve ILO'nun da içinde bulunduğu birçok kişi ve örgüte mektupla anlatarak, sendikanın kapatılmasının önlenmesini istedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Genel Sekreteri Musa Çam imzasıyla gönderilen mektupta, DİSK'e üye Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) hakkında İçişleri Bakanlığınca kapatma davası açıldığı belirtildi. Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesinin, Emekli-Sen'in kurulmasının uluslararası sözleşmelere uygun bularak davayı reddettiği ifade edilen mektupta, mahkemenin kararının bakanlıkça temyiz edildiği, Yargıtayın da Anayasa'nın 51. maddesinin emeklilere sendika hakkı tanımadığı gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozduğuna yer verildi.

Mahkemenin ya eski kararında direneceği ya da Yargıtay kararına uyarak sendikanın kapatılmasına karar vereceği hatırlatılan mektupta, şunlar kaydedildi:

"Oysa Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 90. maddesine göre ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin bağlayıcılığı bulunmakta olup, öncelikle uygulanması gerekmektedir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 23/4. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11/1. maddesi açıkça herkesin çıkarlarını korumak için sendika kurmak veya sendikaya üye olma hakkını korumaktadır. Bu düzenlemelere rağmen, Emekli-Sen hakkında kapatma kararı verilmesi uluslararası insan hakları sözleşmelerine açıkça aykırılık oluşturacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber