'Türban yasağının kalkması benimsendi'

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'ndan (MYK) 'Üniversitelerde türban yasağının kalkması anayasa taslağında yer alacak' görüşü çıktı.

Erdoğan'ın yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, bugün bir basın toplantısı yapması bekleniyor.

CNN TÜRK muhabiri Fatih Atik'in edindiği bilgilere göre, Başbakan Erdoğan, "Bu, uzlaşma anayasası olmalı" diyerek, diğer partilerle görüşme talimatı verdi.

Financial Times gazetesine de konuşan Başbakan Erdoğan, üniversitelerde türban yasağını kaldırmak istediğini söyledi, "Kız öğrencilerin yüksek öğrenim hakkı bu şekilde kısıtlanamaz" dedi.

Türkiye'de türban sorunun yeni bir sorun olmadığına dikkat çeken Erdoğan, "Batı toplumlarında böyle bir sorun yok ve Türkiye'deki bu sorunu çözmek de siyasetçilerin ilk görevidir" diye konuştu.

Yeni anayasa çalışmaları konusuna da değinen Erdoğan, "Demokratik, laik ve sosyal devlet ilkesini muhafaza edecek bir anayasa istiyoruz" dedi.

'Kılık kıyafet anayasada yer almasın'

MYK üyelerinin bir bölümü, kılık kıyafet ile ilgili düzenlemelerin anayasada yer almasına karşı çıktı. Ancak, ağırlıklı görüş türban yasağının anayasaya eklenecek bir maddeyle kaldırılması şeklinde oluştu.

AK Parti yönetimi, çarşaf, cübbe ve sarıkla üniversiteye girilmesini engelleyecek formül üzerinde duruyor.

Buna göre, "İnkılap yasaları ve genel ahlaka aykırı olmamak kaydıyla, üniversitelerde kılık kıyafet serbesttir" ifadesinin anayasada yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Toplantıda, din derslerinin zorunlu olması, ancak isteyenlerin başvurması durumunda muaf tutulması seçeneği kabul gördü.

Başbakan Erdoğan, din dersleriyle ilgili Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na çalışma talimatı verdi.

Taslakta, Türkçe dışındaki dillerde eğitim öğretimin kanunla düzenlenmesi maddesi de kabul gördü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber