EÜ, 3 saatte 60 YTL kazanmak isteyen gönüllü denek arıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi (EÜ) Beyin Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (EUBAM), 3 saatte yapılacak deneyler için 60 YTL yömiye ile gönüllü arıyor.

EÜ Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Toplantı Salonu'nda konu hakkında bilgi veren EUBAM Müdürü Prof. Dr. Şakire Pöğün, Nisan 2007'den itibaren AB 6. çerçeve programı kapsamında desteklenen ve 3 yıl için toplam 600 bin euro ödeneği olan "GenderReflex" adlı projeyi kazanarak büyük bir başarıya imza attıklarını söyledi. Prof. Dr. Pöğün, merkezlerine ayrıca Marie Curie Chair (MCC) proje yürütücüsü olarak dünyaca ünlü bilimadamı Prof. Dr. Kemal Türker'in katılmasının ve üniversitenin akademik kadrosuna kalıcı olarak kazandırılmasının da Türkiye için büyük bir kazanım olduğunu kaydetti. Pöğün, projenin başarıyla sonuçlandırılmasıyla merkezlerinin Avrupa'da sinirbilim alanında bir mükemmeliyet merkezi olarak kabul edilmesinin amaçlandığını sözlerine ekledi.

Türkiye'ye gelmekten büyük memnunluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Türker, bilimsel alandaki başarılarıyla dikkat çekiyor. 24 yıldır insan refslekleri konusunda Avustralya'da sürdürdüğü araştırmalarla alanında lider duruma gelmiş bir bilimadamı olan Türker, kadınların niye daha sık spor yaralanmalarına maruz kaldığını bilimsel olarak açıklamak ve bunları önleyici yöntemlerin gelişebilmesi için bilimsel birikim oluşturmak için üç yıllık bir çalışma yapacaklarını söyledi. AB'de nüfusun gittikçe yaşlandığını ancak herkesin spor yaptığını anlatan Türker'in verdiği bilgelere göre yaşlı kişilerde bilhassa burkulmalar çok görülüyor. Türker, "Bu burkulmalara en çok kadınlar maruz kalıyor. Bunun üzerine de kadınlardaki uzama refleksleri erkeklere göre daha zayıftır şeklinde bir hipotez ortaya atılıyor. Bu hipotezi savunan kişiler, klasik refleks analizlerini kullanmış. Beyin deneyleriyle bu analizlerin hatalı olduğunu tespit ettim." dedi. Prof. Türker ve beş kişilik ekibi, yeniden araştırmak ve beynin yollarını yeniden saptamak, kadın ve erkekte refsleks yollarının değişik olup olmadığını ortaya çıkarmak için çalışacak. Üç yıl sonunda bu hipotezin gerçek olup olmadığı ortaya çıkarılacak ve doğruluğu ispat edilebilirse, yani kadınların kasları zayıf ve yavaşsa gerekli egzersiz programlarının hazırlanması için bilimsel bir baz oluşturulacak. Bunun üzerine yeni yöntemler, yeni egzersiz teknikleri ortaya çıkararak kadınlardaki bu eksiklikler giderilmeye çalışılacak. Halkı bu konularda aydınlatmak ve gönüllü desteklerini sağlamak için bir konferans verilecek. Yüzlerce gönüllüye ihtiyaç duyan Türker, çalışmalara katılacak olanlara 60 YTL verileceğini, para sıkıntısı olmadığı için katılımcı sayısına sınır koymadıklarını ifade etti. Gönüllülerde, sıhhatli olması ve nörolojik bir bozukluğu bulunmaması şartı aranacak. Müracaat eden herkes sıraya konularak, üç yıla yayılacak şekilde deneylere katılacak. Deneylerin yan etkisi olmayacak. Bu arada basın toplantısına katılan EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Fikret İkiz de araştırmanın önemli olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber