Yargıya güveni artırmak için hâkim, savcı ve cezaevi görevlileri eğitimden geçirilecek

Haber Giriş : 07 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk hukuk sisteminin, Avrupa Birliği (AB) standartlarına getirilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu çerçevede, hâkimden gardiyana kadar tüm yargı personelinin eğitilmesi için harekete geçildi. AB'nin desteklediği proje ile hakim, savcı ve cezaevi görevlileri üç yıllık bir süreçte eğitilecek.

Projenin kaynağı Avrupa Birliği fonlarından sağlanacak. AB, bu eğitim için Türkiye'ye yaklaşık 11 milyon Euro kaynak tahsis edecek. Alman, Fransız ve İngiliz uzmanların, çalışmalarına önce Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki adliyeleri ve cezaevlerini ziyaret ederek başladığı belirtildi. Avrupalı uzmanların F tipi cezaevlerindeki incelemeleri sonucu buraların insan haklarına aykırı olmadığı tespitinde bulundukları belirtildi.

Hedef, güven artırmak

Projeye Türk hâkim ve savcılardan da destek geldi. Bu projenin hayata geçirilmesiyle, Türkiye'de yargı sistemine olan güvenin artacağı ve adalet dağıtımının hızlanacağı ifade ediliyor. Projenin en önemli ayağını ise ?Adalet Akademisi? oluşturuyor. Hâkim ve savcı adayları ile tecrübeli hukukçuların eğitim merkezi olan akademi, uluslararası hukuk normları ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarının anlatıldığı merkeze dönüştürülecek.

AB, işleyişi daha sağlıklı hale getirmek için akademiye teknik destek de verecek. Adalet Bakanlığı ile Adli Tıp Kurumu personeli eğitimden geçirilecek. Adli sistemdeki istatistiklerin sağlıklı tutulabilmesi, verilerin doğru toplanabilmesi ve insan kaynakları sisteminin oluşturulması da projenin hedefleri arasında bulunuyor.

Uzmanlar, ?Türkiye'deki yargı nasıl daha hızlı işleyebilir? sorusuna cevap ararken, davaların çözümünde hızlı, adil ve etkili sonuç alınabilmesi için öncelikle zihniyetin değişmesi gerektiğini savunuyor.

AB üyesi ülkelerde de yargı ile ilgili problemler olduğuna işaret eden yabancı uzmanlar, İngiltere'de bu tip sorunların büyük ölçüde şeffaf bir yapılanma ile aşıldığının altını çiziyor.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber