Gümrüklerde neler olacak?

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 27 Eylül 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bülent Erandaç'ın yazısı

Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Gümrükler Müsteşarlığı, bir insanın iki ayağı gibidir. Başbakan Erdoğan, hükümeti kurarken, gümrükleri kendisine bağlamayı düşündü. Ancak son anda, Gümrük Müsteşarlığı'nı yardımcısı Hayati Yazıcı'ya bağladı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Erdoğan'ın çok güvendiği bir isim. Partide, Teşkilat Başkanı olarak kilit görev yapıyordu. Erdoğan aldı, Yazıcı'yı hükümette sağ kolu yaptı.

Erdoğan önceki gün de, Başbakanlık Müsteşar Vekili olan, yakın çalışma kadrosundan Emin Zararsız'ın Gümrük Müsteşarlığı'na getirilmesini sağladı.

Başbakan Erdoğan, Hayati Yazıcı ve Emin Zararsız arasında önemli bir hazırlık var. Sızan bilgilere göre, Gümrük Müsteşarlığı'nın GelirVergi Bölümü Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a, Gümrük Muhafaza Bölümü ise İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a bağlanacak.

Bazı derin soruşturmalar yapılacak ve kilit görevlere yeni atamalar gerçekleştirilecek.

Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın "Yeni ekip kurulacak ve gümrüklerde yeni yapılanma olacak. Personel arasında kutuplaşma var, güven ortamı sağlanacak" sözlerinin üzerinde önemle durmak lazım. Başarılı operasyonlara imza atan, Edirne gümrüklerini hizaya sokan Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, yüksek görevlere aday gösteriliyor.

Emin Zararsız

Emin Zararsız, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Müşavirliği görevinden, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı'na 14.8.2003 tarihinde geldi. Eski Başbakanlık Müsteşarı şimdiki İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer'in yardımcısıydı. Başbakan Erdoğan ile perde gerisi sessiz çalışmaları ile ünlendi.

Ömer Dinçer milletvekili adayıyken, seçimlerde Başbakanlık'ı idare etti. Başbakanlık Müsteşar Vekili oldu, Müsteşar olacağı bekleniyordu.

Diyarbakır Valisi Efkan Ala bu göreve gelince, Erdoğan'ın onu gümrükler gibi çok dikkat edilmesi gereken bir yere atamak arzusunda olduğu anlaşıldı.

Ömer Dinçer

Seçim öncesi Türkiye'nin en parlak isimlerinden olan ve bakan, Başbakan Yardımcısı gibi görevler için tek aday gösterilen Ömer Dinçer, çok sessiz. Milletvekili oldu, ancak hiçbir görev almadı. Devletin en önemli birimlerini idare ederken, bir sekreter, bir danışman ile küçük bir milletvekili odasında göreve devam etmesi elbette dikkati çekiyor.

Mustafa İsen

Prof. Dr. Mustafa İsen, çok sevdiğim ve çalışkanlığını yakından bildiğim bir bürokrat. Prof. Dr. İsen, iyi ki milletvekili olmadı. Ömer Dinçer'i düşünürken, aklıma geldi. Prof. Dr. İsen, bugün Türkiye'nin en önemli ve kilit görevinde. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve milletvekili adayı oldu. Listelerde yer almadı, belki üzüldü. Ama şimdi, listelerde olmadığına şükrediyor.

Haluk İpek

AKP Grup Başkanvekili Haluk İpek, Salih Kapusuz ile gününü gecesini partisine verdi. Haluk İpek, "Seçim sonrası bakan olacak, Grup Başkanvekilliği'ne devam edecek, Meclis Başkanvekili olacak" derken, sessiz kalmıştı. Başbakan Erdoğan, İpek'i öyle bir göreve getirdi ki, AKP Teşkilat Başkanı yaptı. Siyasette en az bakanlık kadar hatta daha da önemli bir mevkidir. Hele iktidar partisi Teşkilat Başkanı olmak, gizli liderliktir. İpek, burada ipek gibi çalışmalar yapıyor ve yerel seçimlere partisini hazırlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber