10 soruda grip salgını

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 28 Eylül 2007 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sık sık soğuk algınlığı ile karıştırılan grip, çok fazla ateş yapıyor hatta yatağa düşürüyor. İşte grip hakkında en çok sorulan 10 soru ve yanıtları.

1. Grip nedir? Grip; ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreden akut bir virüs hastalığıdır.

2. Soğuk algınlığından ve diğer solunum sistemi hastalıklarından farkı nedir? Grip; ülkeler ve kıtalar arası yaygınlaşma özelliğine sahip olan bir hastalık olarak ciddi akciğer hastalıklarına yol açabilmesinden dolayı soğuk algınlığından ve diğer solunum sistemi hastalıklarından çok daha farklıdır.

3. Soğuk algınlığı ile benzer özellikleri var mıdır? Grip ve soğuk algınlığı bulaşma şekilleri belirtiler yönünden benzerlik gösterebilir. Gripte baş ağrısı, kas ağrıları ve ateş daha ön plandadır.

4. Medikal tedavide ne tür ilaçlar kullanılır? Grip tedavisinde bazı antiviral ilaçlar kullanılabilir. Ancak antibiyotik önerilmez.

5. Gripten korunma yöntemi nedir? Grip (influenza) aşıları gripten korunmanın en güvenli yollarından biridir. Bu aşılar ülkemizde de uzmanlar tarafından başarı ile uygulanmaktadır.

6. Aşı ne zaman ve nasıl uygulanmalıdır? Eylül-Aralık ayları arasında tek doz olarak üst kolun dış yüzeyine uygulanır.

7. Herkes için dozaj aynı mı olmalıdır? Bebekler ve küçük çocuklar için de aşı uygulama şekli ve doz aynı mıdır? Bebekler ve küçük çocuklarda uyluğun ön yüzünden kas içine yapılabilir. Daha önce aşılanmış 9 yaş altı çocuklara 1'er ay ara ile 2 doz önerilmektedir.

8. Gebelikte aşı yapılması doğru mudur? Doğrudur. Gebeler de aşılanması gereken grup içinde yer alır. Ama mutlaka bir uzmanın kontrolünde olmalıdır.

9. Grip başladığında hastalık riskinin arttığı gruplara da aşı uygulanabilir mi? Uygulanabilir. Astım, kronik akciğer veya kalp hastalığı, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, kan hastalığı gibi bir hastalığı olanlar bu gruba dahil kişilerdir.

10. Grip aşısı olması gereken grup içinde başka kimler vardır? Sağlık personeli (doktor, hemşire, vb. personel), huzurevi ve kronik bakım ünitelerinde çalışanlar, ev hemşireleri, 65 yaş ve üzerindekiler, dış ülkelere seyahat edecek olanlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber