Hükümet hızlı başlayacak: Meclis'e 83 tasarı gönderdi

Haber Giriş : 28 Eylül 2007 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis öncelikle uluslararası anlaşmaları ele alacak

TBMM, yeni yasama yılında, Genel Kurul gündeminde bulunan uluslararası anlaşma ve sözleşmelerin onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarılarını öncelikle ele alacak.

TBMM Genel Kurulu, 1 Ekim Pazartesi günü özel gündemle açılmasının ardından, 2 Ekim Salı günü saat 15.00'de toplanacak. Genel Kurul, Ramazan Bayramına kadar, gündeminde bulunan uluslararası anlaşma ve sözleşmelerin uygun bulunduğuna dair kanun tasarılarını görüşecek. Genel Kurul, bu sürede 15.00-18.00 saatleri arasında çalışacak.

Komisyonlar da bu sürede, geçen dönemde görüşülemediği için kadük olan ve Hükümetin yenilediği kanun tasarılarını ele alacak.

TBMM Dışişleri Komisyonu, Hükümetin yenileyerek TBMM'ye sunduğu 75 uluslararası anlaşma veya sözleşmenin uygun bulunduğuna dair kanun tasarısını görüşecek.

Tasarılar arasında Uyuşturucu ve Psikotrop Madde Kaçakçılığına Karşı Mücadele Anlaşması, Irak'a Komşu Devletler ile Irak Hükümeti Arasında Terörizm, Sınırdan Yasadışı Sızmalar ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Konularında Güvenlik ve İşbirliğine İlişkin Protokol; Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Kaçakçılık ve Gümrük Suçları Veri Bankasının Kurulmasına İlişkin Anlaşma ve Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesinin uygun bulunduğuna dair tasarılar da var.

Kaynak : Anadolu Ajansı


- Hükümet seçim öncesi yapılan bir İçtüzük değişikliğine dayanarak, geçen yasama döneminden kalan 83 tasarının görüşülebilmesi için TBMM Başkanlığına liste gönderdi. Ağırlıklı olarak uluslar arası sözleşmelerin yeraldığı 83 tasarı arasında, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı,Kat Mülkiyeti Kanunu Tasarısı, Tanık Koruma Kanun Tasarısı , İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkanı Hakkında Kanun Tasarısı da yeralıyor

- Ramazan Bayramına kadar Meclisi tatile sokmayı planlayan AKP Grubu, tepkiler üzerine önümüzdeki hafta da çalışma kararı aldı. Buna göre, 1 Ekim günü Dışişleri Komisyonu toplanarak, Hükümet tarafından gönderilen tasarıların sadece raporlarını görüşecek. Danışma Kurulu kararı ile 48 bekleme engeli aşılarak Salı gününden itibaren Genel Kurulda tasarılar görüşülmeye başlanacak

AKP Hükümeti yeni yasama dönemine hızlı bir başlangıç yapmaya hazırlanıyor. AKP Grubunun, Ramazan Bayramı sonuna kadar Meclisin tatile girmesi yönündeki eğiliminin tepki çekmesi üzerine, 1 Ekim'den itibaren Meclisin yoğun bir şekilde çalışması kararlaştırıldı.

Bu arada Hükümet, seçim öncesi yapılan bir İçtüzük değişikliğine dayanarak, geçen yasama döneminden kalan 83 tasarının görüşülebilmesi için TBMM Başkanlığına liste gönderdi. Ağırlıklı olarak uluslar arası sözleşmelerin yeraldığı tasarılar arasında, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, Kat Mülkiyeti Kanun Tasarısı, Tanık Koruma Kanun Tasarısı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkanı Hakkında Kanun Tasarısı, Ceza İnfaz kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunu Tasarısı, Uluslar arası Çocuk kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Kanun Tasarısı da yeralıyor.

Seçim öncesi yapılan İçtüzük değişikliği ile geçen yasama döneminde kalan tasarıların tümünün kadük olmasını önlemek amacıyla, belirlenen tasarıların sadece raporlarının komisyonlarda görüşülerek Genel Kurula indirilmesi imkanı sağlanmıştı.

Bu hükme göre, Hükümet tarafından listesi Meclise sunulan tasarıların komisyonlarda sadece raporları görüşülecek. Tasarıların tümü üzerinde görüşme yapılmayacak. Bu düzenleme ile özellikle 1400 maddeyi aşkın Türk Ticaret Kanunu tasarısının komisyonda yeniden görüşülmesinin önüne geçilmek istenmişti.

DİŞİŞLERİ KOMİSYONU PAZARTESİ TOPLANACAK

Prof Zafer Üskül'ün Başkanı olduğu İnsan Hakları Komisyonu, Anayasaya göre yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim Pazartesi günü toplantı duyurusunu daha önce yapmıştı.

AKP Grubu Meclisin çalışmasına karar verdikten sonra, Dişişleri Komisyonunun da Pazartesi günü toplanması benimsendi. Buna göre, Hükümet tarafından Meclise gönderilen 83 tasarı listesinde ağırlıklı olarak yeralan uluslararası sözleşmelerin Dışişleri Komisyonunda Pazartesi günü görüşülmesi bekleniyor.

Bu arada AKP Grubunun, Komisyon'dan geçen tasarıların 48 saat geçmeden Genel Kurulda görüşülebilmesi amacıyla Meclis Danışma Kurulunu toplanması bekleniyor. Bu karar alındığı takdirde Salı gününden itibaren Genel Kurulda uluslararası sözleşmelere ilişkin tasarılar görüşülebilecek. Öte yandan Hükümet tarafından görüşülmesi istenen tasarıların ilgili bulduğu komisyonların da hafta boyunca çalışması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber