Genç işçi al vergi ödeme

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Eylül 2007 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet, 18-29 yaş grubundaki gençleri istihdam eden işverene, işe aldığı her bir işçi için her ay 114 YTL teşvik desteği verecek. Sistemin uygulama süreci şimdilik bir yıl olacak.

Ekonominin Koordinasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren'in ?birinci sorun? olarak gördüğü işsizlik sorununun çözümüne yönelik nihayet somut adım atılıyor. Bu amaçla uzun süredir tozlu raflarda bekleyen istihdam teşviki yasa tasarısı paketi yeniden düzenlendi. 10 maddeyle sınırlanması planlanan paketten en büyük müjde ise 18-29 yaş gurubu arasındaki genç işsizlere çıkıyor. Teşvik sistemi şöyle işleyecek:

114 LİRALIK AVANTAJ

Genç işsizleri işyerlerinde istihdam edecek işverenin SSK primi işveren payı doğrudan Hazine tarafından karşılanacak. Bunun için bütçeye ek kaynak konulacak. Türkiye'de işverenin üzerindeki sigorta priminin yükü yüzde 19.5 düzeyinde. Dolayısıyla işveren çalıştırdığı her bir işçi için her ay 114 YTL 8 YKr sigorta primi ödüyor.

1 YIL UYGULANACAK

Bu nedenle de 585 YTL olan brüt asgari ücretin işverene maliyeti 11.70 YTL'lik işsizlik sigortası primiyle birlikte 710.78 YTL'ye çıkıyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte söz konusu 114 YTL'lik prim yükünü Hazine üstlenecek. Genç bir asgari ücretlinin işverene maliyeti de 711 YTL'den 596 YTL'ye düşecek. Yapılan çalışmalarda bu teşvikin sürekli değil bir veya iki yıllık süreyle uygulanması üzerinde duruldu. Ağırlıklı olarak düşünülen süre ise 1 yıl şeklinde. Yetkililer, ?Teşvik sistemini 1 yıl uygulayıp sonuca bakarız. Eğer başarılı olduğunu görürsek uygulamayı uzatırız. Belki test süresi 2 yıl olarak da belirlenebilir? dediler. Uygulamadan yararlanacak yaş grubuna ilişkin de henüz hesaplamalar devam ediyor. Ağırlıklı olarak 18- 29 yaş grubunun teşvik kapsamına alınması benimsenirken, 18-25 ve 24-29 gibi yaş grupları üzerinde de duruluyor.

İŞSİZLİK FONU'NDAN KOLAY YARARLANMA

Taslakla, işsizlerin işsizlik sigortasından yararlanma şartlarında da ciddi iyileştirmeler yapılacak. Bilgi veren kaynaklar, beklentilerin aksine işsizlik maaşını çok yukarı çıkaracak bir değişikliği düşünmediklerini belirtirlerken, prim ödeme gün sayısı ve son 4 aylık kesintisiz çalışma koşullarını yumuşatmaya yönelik değişiklikler yaptıklarını söylediler. Taslakta ayrıca, Fon kaynaklarının bir bölümünün vasıfsız işçilerin meslek edinmeleri için harcanmasını da öngörüyor. Bu sayede 400 milyon YTL'ye yakın bir kaynağın eğitime tahsis edilebileceğini belirten yetkililer, ?Ancak, iş garantisi olmayan eğitimlere para harcanmayacak? dediler.

KAVRAM CEO YETİSTİRECEK

Otuz dört yıllık bir eğitim geçmişi olan Kavram Eğitim Kurumları, finans ve bilişimin kalbi Zincirlikuyu'da ve Türkiye'nin en büyük ilçesi İstanbul Gaziosmanpaşa'da ilk yüksek okulunu açtı. Bu konuda yapılan açıklamaya göre 300'den fazla çözüm ortağı ile anlaşan, daha okul sıralarında mesleki uygulamayı ön planda tutan İstanbul Kavram Meslek Yüksek Okulu'nda (İKMYO) önemli şirketlerin CEO'ları (Üst Yönetici) da ders verecek Konuyla ilgili bir açıklama yapan İKMYO Mütevelli Heyet Başkanı Bahattin Durmuş, okul birincilerine, Kavram Dersaneleri'nde eğitim almış öğrencilere yüzde 10 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda burslar verileceğini de söyledi. Durmuş, ?Geleceğin CEO'ları bizim okullarımızdan çıkacaktır? dedi.

Erdoğan SÜZER/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber