Dinçer: Türban tartışması, diğer sorunları gölgeliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2007 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, "Türban tartışmasının, üniversitelerin diğer sorunlarını gölgelediğini" söyledi.

Dinçer, OECD tarafından hazırlanan "Bir Bakışta Eğitim 2007 Yılı Raporu"nu açıkladı.

Türkiye'de yükseköğretimden yararlanma imkanlarının OECD üyesi 35 ülke arasında en düşük düzeyde olduğunu kaydeden Dinçer, bu oranın Fransa'da yüzde 39, Yunanistan'da yüzde 25, Polonya'da yüzde 26 iken Türkiye'de yüzde 12'ye düştüğünü ifade etti.

Bu alanda OECD ortalamasının yüzde 32 olduğuna işaret eden Dinçer, en fazla genç nüfusa sahip ülke olan Türkiye'nin yükseköğretime yeterli bütçeyi ayırmadığını, yükseköğretim olanaklarından çok sınırlı bir kesimin yararlandığını belirtti. Dinçer, "Türban sorunu üniversitelerin diğer sorunlarını gölgeliyor" dedi.

Üniversite mezunlarının işsizlik sorununa da değinen Dinçer, 1991 yılında üniversite mezunlarının işsizlik oranı yüzde 3.1 iken bu rakamın 2005 yılında yüzde 6.9'a yükseldiğini kaydetti. Türkiye'de işsizlik oranının artmasına karşın aynı yıllar arasında İrlanda'da yüzde 4.1'den yüzde 2'ye, Meksika'da yüzde 4.7'den yüzde 3.7'ye, İngiltere'de yüzde 3.3'ten yüzde 2'ye, İspanya'da yüzde 9.3'ten yüzde 6.2'ye gerilediğini anlatan Dinçer, istihdam yaratmadan üniversite mezunlarının sayısının artırılmasının, "binanın hatalı inşa edildiğinin göstergesi" olduğunu söyledi.

Dinçer, Türkiye'de şu anda işsiz öğretmen sayısının 180 bini bulduğunu ifade ederek, Türkiye'nin, işsiz öğretmen sayısı açısından Avrupa ülkeleri içinde en yüksek rakama sahip olduğunu kaydetti.

Yükseköğretimde öğrenci başına yapılan harcama açısından da OECD ülkeleri arasında Türkiye'nin en geri sıralarda yer aldığını ifade eden Dinçer, öğretim elemanlarının maaşlarının oldukça düşük olduğunu söyledi.

"Bugünlerde Türkiye'de bir Malezya tartışması gündemde. Malezya'da bir araştırma görevlisi Türkiye'dekinin iki katı ücret alıyor" diyen Dinçer, Almanya'da bir profesörün yıllık gelirinin 60-80 bin avro arasında olduğunu kaydetti.

Dinçer, üniversitelerin sayısını artırmak yerine mevcut üniversitelerin temel gereksinimlerini karşılamanın daha sağlıklı olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber