Grip'te kimler risk grubunda?

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Grip dönemi kapıda, risk grubu için aşı şart

Sonbahar ve Kış aylarında yoğun olarak görülen grip enfeksiyonuna karşı korunmada uygulanan aşı için en uygun dönemin Ekim-Kasım ayları olduğu belirtildi. Her yıl 300 milyon kişiyi etkileyen hastalıktan korunmak için risk grubunu oluşturan yaşlılar, çocuklar, kronik solunum yolu hastalıkları bulunanlar ve hamilelerin bu dönemde mutlaka aşılanmaları gerektiği kaydedildi.

Kayseri Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde Uzm. Dr. Nevin Fazlıoğlu, gribin özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olan kişiler için çok tehlikeli olduğunu ve dünya üzerinde her yıl gribe bağlı sebeplerden dolayı dünya nüfusunun yüzde 5'ine denk gelen 300 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Gribin 'İnfluenza' olarak adlandırılan virüslerin etkisiyle ortaya çıktığına dikkati çeken Fazlıoğlu, hastalığın sonbahar ve kış mevsiminde en sık görülen sağlık sorunlarından biri olarak kabul edildiğini ifade etti.

Grip, her çalışan kişi için 3 - 7 gün arasında iş gücü kaybına yol açtığını anlatan Uzm. Dr. Fazlıoğlu, grip enfeksiyonundan korunmada en etkili yöntemin aşılanma olduğunu kaydetti. Fazlıoğlu, şöyle devam etti: "Aşı yapıldığı yılda yaklaşık yüzde 70 ile yüzde 90 arasında koruma sağlar. Her yıl o yıla ait yeni bir aşıyla ve zamanında aşılanmak gerekir. Aşı için en uygun dönem ekim ayının başıyla kasım ayının sonu arasındaki uzanan süredir. Ayrıca C vitamini kullanımı bağışıklık sistemini güçlendirir ve özel koruyucu etkinlik sağlar. Grip aşısı gripten korunmak isteyen herkese öneriliyor. Risk gurubunu oluşturan kronik akciğer, kalp ve böbrek hastaları, diyabetik hastalar, bağışıklık sistemi yetmezliği, ciddi anemisi olanlar, grip sezonunda gebeliğinin ilk 3 ayını bitirmiş olan kadınlar, huzur evlerinde, bakım evlerinde kalanların ve sağlık personelinin mutlaka aşı olması gerekir."

Grip aşısının etkinliğinin kişiden kişiye göre değiştiğini de anlatan Uzm. Dr. Fazlıoğlu, "Genç erişkinlerde aşının hastalığı önleme oranının yüzde 70-90 arasında olduğu belirtiliyor. Yaşlılarda aşının, hastaneye yatışları yüzde 70, ölüm oranını ise yüzde 85 oranında azalttığı biliniyor. Ancak birçok kişi, yeterince etkili olmadığını düşünerek aşı yaptırmaktan kaçınıyor" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber