10 milyar YTL açık var, kemerler sıkılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2007 19:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısına sunulan hesaba göre 2008 faiz dışı fazlasında 10 milyar YTL açık olacağı öngörüldü. Açık gelir artırıcı tedbirlerden ziyade harcamaların kısılması ile çözülmeye çalışılacak.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki YPK toplantısında faiz dışı fazla konusundaki olumsuz tablo ortaya çıktı.

2008 yılı için faiz dışı fazlada 10 milyar YTL civarında açık olacağının açıklanması toplantıya damgasını vurdu. Bu açıkla bütçenin bağlanamayacağı anlaşılınca YPK tedbirler belirlenmesi konusunda uzlaştı.

-KEMERLER SIKILACAK-

Haftabaşında yapılacak ikinci YPK toplantısına kadar, açığı kapatacak tedbirler belirlenecek. YPK'nın açığın kapatılması için vergi artışı gibi gelir artırıcı tedbirler yerine harcamaların kısılması taraftarı olduğu bildirildi.

Böylece seçim harcamaları nedeniyle yılın ikinci yarısında tüm harcamalarını kısan kamu 2008 yılında da kemer sıkmak durumunda kalacak. Orta Vadeli Mali Plan'da 2008 faiz dışı fazla hedefi yaklaşık 40,4 milyar YTL olarak belirlenmişti.

-GELİR AÇIĞI 3 MİLYAR YTL-

Toplantıda bütçenin gelir kalemindeki eksik 3 milyar YTL olarak açıklandı. Kurumlar Vergisi indirimi ve KDV iadesinin kaldırılmasının faturası da ortaya çıktı. 174 milyar YTL olarak öngörülen vergi gelirlerinin 168 milyar YTL civarında olduğu kaydedilen toplantıda, 6 milyar YTL'lik vergi kaybı kaynaklı açığın diğer gelirlerdeki telafi ile 3 milyar YTL'ye düştüğü öğrenildi. Bu nedenle mevcut haliyle bütçe gelir kalemi 222 milyar YTL civarında kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber