Teğmen, üsteğmen ve yüzbaşıların eğitimi kıta görevinden sayılacak
Teğmen, üsteğmen ve yüzbaşı rütbelerinde bulunan subayların silahlı kuvvetler nam ve hesabına olmak üzere eğitim ve öğretimde geçen sürelerinin toplam olarak üç yılı kıta görevinden sayılacak. "Subay Meslek Programları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelikte yapılan değişiklikle kıta görevi genel anlamda, ``muharip, muharebe destek ve muhabere hizmet destek birlikleri ile karargâh ve kurumlarda tespit edilen görevler`` olarak tanımlandı.
KITA HİZMET SÜRESİ
Yönetmeliğe göre, Teğmen, üsteğmen ve yüzbaşı rütbelerinde bulunan subayların TSK adına eğitim ve öğretimde geçen sürelerinin toplam olarak üç yılı, kıta görevinden sayılacak. Kıta hizmeti teğmenler için iki yıl, üsteğmen ve yüzbaşılar için toplam olarak en az altı yıl oldu. Ancak, savaşta normal bekleme süresinden indirilen süreler ile savaş takdirnamesi alanlara, üstün başarılı personele, kurmay subaylığı onananlara, komutanlık ve karargâh subaylığı öğrenimi ve lisansüstü öğrenim yapmış olanlara verilen kıdem süreleri, bu sürelerden düşülecek.
İLERİ KOMUTANLIK VE YÖNETİCİLİK
Kıdemli yüzbaşı ve binbaşı rütbelerindeki subaylar, meslekî gelişmelerine devam etmelerini sağlayacak tekamül kurslarına gönderilecek ve özel kanunlara göre uygun eğitim kurumlarında öğrenimlerini sürdürebilecekler. Kurmay subaylar ``Silâhlı Kuvvetler Akademisi?ne, sınıf subaylarından uygun görülenler ise, ``Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimi``ne gönderilirlecek. Ayrıca, seçilen binbaşıların, dost yabancı silâhlı kuvvetlerde meslekî bilgi, görgü ve tecrübeleri arttırılacak. Bu devrede subaylar tabur ve eşidi seviyeden daha yüksek karargâhlarda, karargâh subaylığı görevlerine ve rütbesine göre, bölük ve tabur seviyesindeki birlikleri yönetecek görevlere atanacak.
NİHAİ MESLEKTE GELİŞME DEVRESİ
Yarbay rütbesindeki kurmay subayların ``Silâhlı Kuvvetler Akademisi`` öğreniminden geçirilmeleri tamamlanacak. Seçilen kurmay subaylar, dost yabancı ordu akademilerine; sınıf subayları ise, ``Komutanlık ve Karargâh Subaylığı Öğrenimi``ne gönderilmeye devam edilecek. Seçilen kurmay ve sınıf subayları, ``Millî Güvenlik Akademisi``ne gönderilebilecek. Bu devrede subaylar, tabur ve eşidi seviyedeki birlik komutanlığına veya tugay ve eşidi seviyesinden daha yüksek karargahlarda, karargah subaylığına atanacak. Gelecekte büyük sorumluluk taşıyan makamlara getirilmek için tespit edilenlerin dışında kalanlara atanmada plânlı değişim uygulanmayacak.
İLERİ KOMUTANLIK VE YÖNETİCİLİK DEVRESİ
Albay rütbesini kapsayan ileri komutanlık seviyesi ise subayların sahip oldukları ihtisaslarda bilgilerinden, komuta ve yönetim yeteneklerinden azami ölçüde yararlanmak ve sınıfının yüksek kademedeki yönetim sorumluluğunu taşıyacak makamlara getirilecekler ile stratejik seviye yönetimi için seçimlere hazırlık yaptırmak olarak belirlendi. Bu amaçla, seçilen kurmay ve sınıf subayları ``Millî Güvenlik Akademisi``ne gönderilecek. Bu devrede subaylar; bilgilerinden, komuta ve yönetim yeteneklerinden azamî ölçüde yararlanabilecek alay ve eşidi seviyedeki birlik komutanlıklarına, üst seviyedeki karargâhlarda, karargâh subaylığına atanacak.
Netgazete