İtfaiyeci Alımlarında Kamu Yararı Gözetilmeli

Belediyelerin zabıta memuru ve itfaiyeci alımları son hızla devam etmektedir. Kimi belediyelerde, yayımlanan ilanlara belediye başkanlarının veya belediyedeki bürokratların kızları veya oğulları başvurmaktadır. Oysaki, personel alımlarında temel düsturun, kamu yararı olması gerekmektedir. Ülkemizde, itfaiyeci olarak yetiştirilen özel bir meslek mensubu bulunmaktadır. Personel alımlarında bu bölüm mezunlarına öncelik verilmesi kamu yararının bir gereğidir. Belediyelerin bu konuda duyarlı olması, itfaiyecilik mezunlarının ise konuyu İçişleri Bakanlığına veya Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne iletmesi uygun olacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Ekim 2007 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 Ocak 2007 tarihinde yayımladığımız haberi görmek için tıklayınız.

İtfaiyecilik Meslek Yüksek Okullarından Mezun olan öğrencilerin sorunları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

1996 yılında açılmış olan itfaiye meslek yüksek okulları yıllardır. Türkiye'nin bu alanda en deneyimli hocaları tarafından yetiştirilmiş öğrenciler mezun etmektedir. İki yıl süren bu eğitimle belediyelere hazır teknik eleman olarak yetişen öğrenciler, iki ayrı dönemde en az 3 er ay ambulansta, kurtarma araçlarında ve yangın araçlarında staj yapmakta birçok yangına girerek tecrübe kazanmaktadırlar.

Kocaeli Üniversitesi, Akdeniz üniversitesi ve İstanbul üniversitesinden mezun olan yüzlerce öğrenci bulunmasına rağmen, bu senenin başına kadar Antalya ve İstanbul itfaiyesine yapılan alımlar hariç, hiç bir okul mezunu itfaiyeci, belediyelere girip eğitimini gördüğü mesleği yapamamıştır. Eğer gerekli değişiklikler yapılmaz ise bu okullar belediyeler için gerekli hazır teknik elemanları yetiştirmeye devam edecek ama bu elemanlar belediyelerde iş bulamayacaklardır. Hemen hemen tamamı özel sektörde çalışacak ya da mesleği haricinde işler yapmak zorunda kalacaktır.

Bunun sebebi şudur ki; 18 yaşında lise eğitimini tamamlayan bir öğrenci ilk yılında 2 yıllık bir bölüm tercihi yapmayıp dershaneye gitmekte sonraki yıl kazanamazsa ve şartları uyuyorsa itfaiye bölümünü tercih etmektedir. İki yıl süreyle de okuluna devam eden öğrencinin yaşı en az 21 olur. Tabi dersleri mutlaka iyi olmalı dönem uzatmamalıdır. Okuldan sonra öğrencilerin çoğu tecil hakkını kullanmakta askere bir ya da iki yıl sonra gitmektedir. Bir buçuk yılın da askerde geçtiği düşünülürse döndüğünde 2 senede bir yapılan kpss sınavına girer. Sınıfını hiç uzatmadan askerliğini hemen yaparak gelse bile bu sınava bir kez girip çok yüksek puan almalıdır çünkü yaşı dolmakta sınava bir kez daha girememektedir. (25 yaşını doldurduktan sonra kpss sınavı ile itfaiye bölümü tercihi yapılamamaktadır.)

2907 sayılı T.C.Anayasasının 70.maddesinde; Her Türk'ün Kamu hizmetlerine girme hakkına sahip olduğu, hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemeyeceği;128. maddenin 2. fıkrasında da, memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları,görev ve yetkileri,hakları ve yükümlülükleri,aylık ve ödenekleri, ve diğer özlük işlerinin kanunla,üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esaslarının, kanunla özel olarak düzenleneceği hükmüne yer verilmiştir.

Anayasa'nın bu açık hükmü karşısında,kamu görevlilerinin temel hak ve yükümlülüklerine ilişkin düzenlemelerin ya ilgili kanunda yer alması ya da kanunla,idareye,yapılacak düzenleme konusunda açıkça yetki verilmesi gerekeceği tabiidir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Memuriyete Girişte Yaş başlıklı 40. maddesinde de; Genel olarak 18 yaşını tamamlayanların Devlet memuru olabileceği hükmüne yer verilmiş söz konusu kanunda, devlet memurluğuna atanma yaşı için başka bir sınırlama getirilmemiştir.

Dava konusu idari işlemle getirilen 25 yaşını doldurmamış olmak şartı 657 sayılı kanunun kapsamını daraltıcı nitelik taşıması nedeniyle kanun hükmüne ve eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber