Maytaplar bu bayramda da çok can yaktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2007 20:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her defasında yapılan uyarılara rağmen çocuklara gelişi güzel satılan maytaplar bu bayramda çocukların canını yaktı. Sakarya, Gaziantep ve Bursa'da çocukların maytapla oyunu hastanede son buldu.

Türkiye'de her yıl yüzlerce çocuk maytap ve benzeri maddelerle oynarken yaralanıyor. Bu çocukların bazıları sakat kalabiliyor. Uzmanların tüm uyarılarına rağmen maytap türü patlayıcılar çocuklara rahatlıkla satılmaya devam ediyor. Konuyla ilgili yetkililerinde önlem almaması yüzünden her bayram onlarca çocuk yaralanıyor. Bu çocukların bir kısmı parmağını ya da gözünü kaybedebiliyor. Aileler ise özellikle bayramlarda artış gösteren maytap yaralanmalarının önüne geçilmesi için satış yerlerinin denetlenmesini istiyor. Çocukların sokak aralarında patlattığı maytaplar gürültü kirliliğinede yol açarken bir çok insan patlatılan maytaplar nedeniyle korku yaşıyor.

Bu Ramazan Bayramı'nda Gaziantep'te patlatmak istediği maytabın elinde batlaması sonucu Ferhat Turgut Göklü'nün (11) 3 parmağı koptu. Kopan parmaklar hastanede yerine dikildi. Bursa'da soda şişesi içine koyduğu maytabın elinde patlaması sonucu MıÜü.O.Ç., isimli çocuk yüzüne ve vücuduna saplanan cam kırıkları nedeniyle yaralandı. Sakarya'da ise patlayan maytap nedeniyle elinde yanıklar oluşan S.K. adlı çocuk hastanede tedavi altına alındı.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda görevli Doktor Mehmet Şahin Alagöz maytap türü patlayıcıların neden olduğu yaralanma olaylarının bayramlarda daha da artış gösterdiğini söyledi. Masum bir oyuncak olarak görülen maytabın ciddi sakatlıklara yol açan bir silah olduğunu ifade eden Alagöz, "Bu tür patlayıcıların neden olduğu yaralanmalarda kişi ciddi yaralanabilir. Yaralanmanın erken döneminde, elde ve parmaklarda küçük doku kayıplarından, parmak kopmalarına kadar varan değişik derecede zararlar görülebiliyor. Ayrıca ısı etkisi ile dokularda değişik derecelerde yanık oluşmasına sebep olabilir. Her türlü tedavi ve müdahaleye rağmen, geç dönemde elde şekil bozukluğu, parmaklarda hareket kısıtlılığı veya eklem donmaları gelişebilmektedir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber