Bir aylık yağmur 3 saatte yağdı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Ekim 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'un Avrupa yakası dün akşam saatlerinden itibaren son yılların en şiddetli yağışının etkisi altında kaldı. Bayram öncesinde meteorolojinin yaptığı şiddetli yağış uyarısı gece kabusa dönüştü. Sel nedeniyle yüzlerce ev kullanılamaz hale geldi, araçlar sel sularının içinde mahsur kaldı. Belediye ise ?Yağmur fazla şiddetliydi? mazereti arkasına sığındı.

İŞYERİNDE BOĞULDU

Esenler Turgutreis Mahallesi Cengiz Topel Caddesi 463. Sokak'taki tekstil atölyesini sular altında kalırken, Türkiye'nin en büyük metropolünde atölyedeki 3 kişi vatandaşlar tarafından yağmur suyunda boğulmaktan son anda kurtarıldı. İtfaiyenin olay yerine gelmesinin ardından içeride mahsur kalan Azerbeycanlı Aydın İsmailov'a ulaşıldı. Vakıf Gureba Hastanesi'ne kaldırılan İsmailov tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

140 KİŞİ KURTARILDI

İtfaiye, sele 55 ekip, 370 personel 180 araç ile müdahale ederken, Gaziosmanpaşa'da 30, Bağcılar'da 80, Esenler'de 20 vatandaş itfaiye tarafından kurtarıldı. İSKİ; 287 personel, 123 araç, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü 47 ekip, 110 personel, 67 araç ile su tahliye çalışmaları yaptı. Özellikle Bağcılar ve Gaziosmanpaşa bölgesinin de çok sayıda evi su basınca itfaiye ekipleri yetersiz kaldı. Çaresiz vatandaşlar ise Bağcılar ve Gaziosmanpaşa İtfaiye ekiplerine saldırdı. Bağcılar İtfaiyesi'nde de çıkan olaylarda vatandaşların saldırısı sonucu bazı itfaiye erleri yaralanırken, olay yerine gelen ambulanslarda tedavi edildiler.

İyi ki dereleri ıslah etmişler!

YaĞIŞ Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Eyüp, Şişli, Esenler, Küçükçekmece, Kâğıthane ve Alibeyköy bölgelerinde etkili oldu. Muhabirimiz Bülent Çamçı'nın 2004'te çektiği yandaki fotoğrafın ardından ıslah edilen Bağcılar Tavukçu Deresi, Alibeyköy Deresi, Namık Kemal Caddesi, Esenler Çinçin Deresi, Bahçelievler Ayamama dereleri taştı.

Vatandaşlar ıslah edilmiş dere yataklarında araçlarının üzerine merdiven dayayarak yolun karşısına geçmek zorunda kaldı.

Sağanak barajlara yaradı

Metrekareye düşen yağışın 3 saatte de 105 kilograma ulaştığı belirtilirken, bu rakam mevsim ortalamalarını neredeyse ikiye katladı. İstanbullu'yu perişan eden yağmur, barajlara bereket olarak döndü. Yağışlar İstanbul'un 12 günlük ihtiyacını karşılayacak ölçüde barajları doldurdu. İstanbul'da barajlara metrekare başına düşen yağış miktarı ise Çavuşbaşı'nda 80 kg., Terkos'ta 68 kg., Ömerli'de 26 kg., Hadımköy'de 53 kg., Büyükçekmece 32 kg., Sazlıdere 78 kg.kilogram olarak ölçüldü.

Havalar yine ısınacak

İSTANBUL Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, dün aralıklarla süren yağışların, bugün kentin Anadolu yakası ve İstanbul Boğazı çevresinde aralıklarla devam edeceğini ve daha sonra etkisini kaybedeceğini bildirdi. Yıldırım, salı gününden cuma gününe kadar kentte yağış beklenmediğini de ifade ederek, en yüksek 15 derece olarak beklendiğini söyledi.

550 KAZADA 3 ÖLÜ

YAĞIŞ yollarda yakaladığı İstanbullulara da zor dakikalar yaşattı. Yollarda özellikle de tünellerdeki su birikintileri trafiği ciddi ölçüde aksattı. Emniyet yetkilileri, önceki sabah saatlerinden itibaren kentte 550'ye yakın trafik kazası meydana geldiğini, bu kazalarda 3 kişinin öldüğünü ve 9 kişinin de yaralandığını açıkladı. Araçları içinde mahsur kalan çok sayıda sürücü de boğulma tehlikesi atlattı.

Metro iptal oldu!

SAĞANAK yağıştan metro da nasibini aldı. Esenler Metro durağındaki su baskını nedeniyle seferler durduruldu. İtfaiye ekiplerinin moto-pomp ile suyu tahliye etmesinin ardından seferler tekrar başlatılabildi. Esenler, sağanak yağıştan en çok etkilenen ilçelerden biri oldu. Çinçin Dere Caddesi, sağanak yağışın etkisiyle tamamen sular altında kaldı. Cadde üzerindeki otobüs, kamyon ve otomobiller sulara gömüldü.

Oto Center sular altında

YAĞIŞ özellikle Bahçeşehir'deki Prestige Mall Alıveriş Merkezi ve Bağcılar'daki Oto Center'da binlerce YTL'lik zarara yol açtı. Bayramın son günü sel baskını haberini alarak Oto Center'a koşan işyeri sahipleri çamura bulanmış araçlarını kurtarmaya çalışırken, Prestige Mall'daki dükkanlar kullanılamaz hale geldi.

Sinan KAL - Ercan ÖZTÜRK - Mete YILMAZ / İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber