25 bin kişilik grev iletişime darbe vurdu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Ekim 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekom yönetimi, Emniyet ve askerin de yararlandığı 13 hattın kesilmesini, "Türkiye'ye karşı yapılmış büyük ayıp" olarak niteledi

Grev kararının alınmasının ardından Türk Telekom yönetimi şirketin Genel Müdürü Paul Doany'nin başkanlığında bir basın toplantısı yaptı. Doany, çalışanların greve gitme haklarının olduğunu ama bunun iş bırakma dışında başka bir hakkı vermediğini söyledi.

"Dün saat 03.00 ile 07.30 arasında bu şirkete karşı kasti sabotaj eylemleri yapıldı" diyen Doany, grevin, şirketin tesislerine zarar verme hakkını içermediğini kaydetti.

'Sabotajı uzman kişiler yaptı'

Türk Telekom'un operasyonlardan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer ise, altyapının yedekli olduğunu, alternatifleri bulunduğunu ancak hat kesintilerinin uzman kişiler tarafından yapılmasının kendilerini zora soktuğunu söyledi.

Dinçer, yaşanan olayları şöyle özetledi:

"Herhangi bir arıza oluştuğunda hizmetin alternatif yollardan gitmesi için tasarımlar yapıldı. Ancak hattın iki ucunda da arıza oluşması durumunda telafisi mümkün değil. Görüşmeler sona erdikten sonra sıkıntılar yaşamaya başladık. 13 linkte arızalar oluştu. Bunlar bir sabotaj sonucu. Türkiye'nin internette yurtdışı çıkışları ve İstanbul - Ankara - İzmir üçgeni hedef olarak seçilmiş. Bu olaylar kablolar makasla kesilerek yapılmış."

Dinçer, Emniyet ve askerin de yararlandığı şebekenin bu şekilde sabote edilmesini, "Türkiye'ye yapılan en büyük ayıp" olarak niteledi ve "Bunu şiddetle kınıyoruz" dedi.

Hukuki süreç başladı

Greve katılmayan Türk Telekom personelinin özverili çalışmasıyla sabah 06.00'dan 11.00'e kadar sorunların giderildiğini ifade eden Dinçer, dün öğleden sonra sabotajların yeniden başladığını söyledi. Dinçer, "Kesilen yerler, şebekeye vakıf insanların bu işi yaptığı ipuçlarını veriyor. Hukukçularımız bu konuyla ilgili prosedürleri başlatmış durumda. Bu işin sonuna kadar gideceğiz" dedi.

'Enflasyonun üzerinde artış beklenmesin'

FOTOĞRAFLAR: SERTAÇ KOÇ

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, çalışanların çoğunun piyasanın yüzde 50 üzerinde maaş aldığını söyleyerek, "Hiçbir çalışanımız enflasyonun üzerinde artış beklememeli. Sendika her çalışana eşit zam istedi. Biz de bağımsız komisyon kurulmasını önerdik. Teklifimizin oldukça iyi olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Haber - İş: Sabotaj yok, TT'ye yardım bile ederiz

EKONOMİ SERVİSİ

Türk Telekom'da grev başlatan Haber-İş Sendikası'nın Başkanı Ali Akcan, sendikalı olmayan çalışanlara yönetimin kendiliğinden verdiği ücretin sendikalı çalışanlara verilmediğini kaydetti.

Akcan, Telekom'la görüşmeye her an hazır olduklarını belirterek, "Elimizden gelen her türlü gayreti sarfettik. Teferruatta boğulduk kaldık. Maddelerin özünde anlaşmıştık. İşverenden teklif gelirse, görüşmeye her zaman açığız" dedi. Akcan, sabotaj iddialarıyla ilgili olarak, "Böyle bir olayın içinde yer almayız. İddiaları ortaya çıkarmak için elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.

'Kabloların kesilmesi ölüme yol açtı' iddiası

Türk Telekom tarihinin ilk grevine çıkmadan 4 saat önce aynı anda Edirne, Bursa, İstanbul, İzmir ve Ankara'da uluslararası internet bağlantısı ve veri aktarımı sağlayan fiber optik kablolar kesildi.

Türk Telekom, yaşanılan sabotaj olaylarıyla ilgili olarak suç duyurusunda bulundu. Bu arada grev, KKTC'deki iletişimi de etkiledi. Türkiye'de bazı iller arasında olduğu gibi, Türkiye ile KKTC arasındaki iletişimin de grev nedeniyle kesildiği bildirildi.

Öte yandan, Edirne'nin merkez ilçesi Hasanağa Köyü'nde oturduğu evin samanlığında çıkan yangına müdahale etmek isterken kalp krizi geçiren Aysel Tosun, Türk Telekom'un fiber optik kablolarının kesilmesi nedeniyle telefonlar çalışmadığı için sağlık ve itfaiye ekipleriyle irtibat sağlanamayınca yaşamını yitirdi. Bu duruma ölenin yakınları isyan etti.

Cep sinyalleri de gitti

Türk Telekom'da başlayan grevi dolayısıyla cep telefonu operatörleri de özellikle Anadolu'da şebeke sorunları yaşadı. Türk Telekom'un transmisyon hatlarında yaşanan arızalar dolayısıyla Telekom'dan servis alan Turkcell, Avea ve Vodafone'un altyapı şebekelerinde zaman zaman kesintiler oldu.

Bu zaman dilimlerinde cep telefonu abonelerine sinyal gönderilemedi ve telefon ekranlarında 'acil arama' yazılı mesaj göründü. Transmisyon hatlarındaki tamirat uzun sürdüğü için bazı bölgelerde sinyal sorununun çözümü uzun zaman aldı.

Türk-İş'ten greve destek

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Türk Telekom grevine sonuna kadar destek vereceklerini bildirdi. Kılıç, kurumdaki ücret dengesizliğinin düzeltilmesi, sosyal hakların ücretler seviyesinde artırılması, kapsam maddesinin gözden geçirilmesi, ikramiyeler konusunun yeniden ele alınması için ortak akılla çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti. Kılıç, "Sözleşmenin masa başında bitirilmesinden yanayız. Ama gerekirse grev hakkını da sonuna kadar kullanacağımızı herkes bilmelidir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber