Tezkerede, fire CHP'den geldi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Ekim 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teröre darbe vurma amaçlı hazırlanan tezkereye toplumun büyük çoğunluğu gibi Meclis de eşine az rastlanır ölçüde destek verdi. Hükümet tezkeresine DTP ve Ufuk Uras'lı ÖDP dışındaki bütün partiler 'evet' oyu verdi. Tezkerede gözler AK Parti'nin üzerinde idi.

Doğu ve Güneydoğu milletvekillerinin oylamaya gelmeyeceği veya ret oyu vereceği beklentisi vardı. Ancak, asıl fireyi veren CHP oldu. Deniz Baykal'ın partideki sağ kolu olan Ankara Milletvekili Eşref Erdem, günün sürprizine imza atarak tezkereye 'hayır' dedi. Erdem, Önder Sav ile birlikte CHP lideri Baykal'ın en önemli kurmayı olarak biliniyor. Erdem'in dikkat çeken iki özelliği bulunuyor. Haymanalı Kürt bir ailenin ferdi olan Erdem aynı zamanda asker kökenli. Erdem'in 'ret' oyu verme gerekçesini yakın çevresine "Tezkerenin doğru olduğuna inanmıyorum. Bunun için 'ret' verdim." sözleriyle açıkladığı öğrenildi. Erdem gibi ÖDP lideri Ufuk Uras ve Bağımsız Naim Geylani de DTP dışındaki 'ret' veren isimler oldu. Tezkereyi aylardır savunan CHP'den 6 milletvekilinin oylamaya katılmaması dikkat çekti.

CHP'li Eşref Erdem'le ilgili şaşkınlık sürerken kulislere bir başka çarpıcı iddia yansıdı. Oyunu son anda kullanan CHP lideri Deniz Baykal'ın, oy pusulasına önce 'ret' yazdığı; yanındakilerin uyarısı üzerine 'kabul' diye değiştirdiği belirtildi. AK Partili bir milletvekili, "Deniz Bey, hükümetten gelen her şeye karşı çıktığı için az kalsın büyük bir yanlış yapıyordu." sözleriyle özetledi şahit olduğu olayı.

Tezkere oylamasında dikkatler AK Parti'nin Doğulu milletvekillerinin takınacağı tavra çevrilmişti. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sert ithamları ve bazı vekillerin açıklamalarından sonra iktidarın fire vermesi bekleniyordu. Kulislerin sohbet konularından birisi de AK Parti'nin '1 Mart tezkeresi sendromu' yaşayıp yaşamayacağıydı. Oylama sonucu tutanaklara bakıldığında farklı bir tablo görüldü. AK Parti, tek fire vermeden tezkereye sahip çıktı. 4'ü yurtdışında, 1'i hasta toplam 5'i mazeretli 7 milletvekili oylamaya katılmadı. Bunlardan sadece Sebahattin Cevheri (Ş.Urfa) ve Veli Seyda'nın (Şırnak) tavır koyarak oy kullanmadığı görüldü. MHP, tezkereye desteğini ortaya koydu. MHP'den fire sayısı sadece 1. Tezkere karşıtı DTP'den 4 milletvekili yurtdışında olduğu için oylamaya gelmedi.

Tezkere görüşmeleri beklenenin aksine sakin ve olgun geçti. Hükümet adına kürsüye çıkan Cemil Çiçek, atasözleri ile süslediği konuşmasında ABD ve Avrupa'ya yüklendi. Çiçek'in siyasileri ve özellikle DTP'yi 'demokratik tövbe'ye çağıran sözleri çarpıcıydı. CHP'li Şükrü Elekdağ, DTP dışında bütün partilerin alkışını alan bir konuşma yaptı. MHP'li Deniz Bölükbaşı'nın konuşması ise iktidar tarafından fazla iğneleyici bulundu. Bölükbaşı, 'sanal' olarak işlevsiz kalabileceği uyarısı yaptığı tezkerenin metnini ve içeriğini beğenmediğini söyledi. Bölükbaşı'nın Habur'u kapatma gibi radikal çözüm önerileri iktidar tarafından rağbet görmedi. ÖDP lideri Ufuk Uras, ret içerikli konuşmasını yaparken siyasi mirasını devraldığı Behice Boran, Sadun Aren gibi sosyalistleri anmayı ihmal etmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber