Genetiği değiştirilen gıdalar ölüm saçıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 18 Ekim 2007 10:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Genetiği değiştirilen gıdalar (GDO) tehlike saçmaya devam ediyor. Halkın ise bu tehlikeden haberi yok. Uzmanlar, genetiği değiştirilmiş gıdaların böcekleri ve kuşları öldürdüğünü vurgulayarak bu konuya çözüm getirilmezse insanların da ölümle karşı karşıya kalacaklarını öne sürdü.

Genetiği değiştirilen gıdalarla ilgili tartışmalar devam ediyor. Pazarda, alışveriş merkezlerinde, bakkallarda satılan domatesten ekmeğe kadar sayısız gıda ürünü yurtdışından getirilen ve genetiği değiştirilmiş tohumlardan üretiliyor. Daha ekonomik ve üretimi hızlandırması nedeniyle tercih edilen bu tohumların ülkeye girişi ise tamamen serbest. Raflarda ve sergilerde satılan bu gıdaların üzerinde, genetiğinin değiştirildiğine ilişkin hiçbir uyarı bulunmuyor.

TEHLİKE SAÇIYOR

Biyologlar Birliği Derneği Başkanı Kadir Sorucuoğlu, Türkiye'de denetimin olmamasından yakınarak, ülkede genetiği değiştirilmiş gıda üretiminde kullanılan tohumların ülkeye girişlerinde hiçbir denetimin yapılmadığına dikkat çekti. Sorucuoğlu, insanların, gıdaların dış görünüşlerine bakarak genetiğinde oynama olup olmadığını anlamalarının imkansız olduğunu belirtti. Sorucuoğlu, "Bugün tehlike oluşturmuyor diye bu ürünleri tüketmek zorunda değiliz. Bu konuda çalışmalar yapılmasını istiyoruz. Genetiği değiştirilmiş gıdalar, Türkiye'nin hem ekonomisi için hem de sağlığı açısından tehlike saçıyor. İnsanları bilinçli tüketici olmaya çağırıyorum. Tükettiğimiz ürünün genetiğinin değiştirilip değiştirilmediğini öğrenmeliyiz" dedi. Sorucuoğlu genetiği değiştirilmiş ürünlerin başında meyvelerin geldiğini söyleyerek meyvelerin mevsiminde tüketilmesi gerektiğini açıkladı.

MEYVELER İLK SIRADA

"Organik ve rafine işleminden geçirilmemiş gıdaları yemeye dikkat edin" diyen Sorucuoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekolojik gıdalarda ekolojik sertifikalı tohum kullanılması, bu ürünlerin zararlı kimyasallar ve suni gübre kullanılmadan üretilmiş olmaları, bu ürünlerin sağlık ve çevre açısından güvenilirliğini sağlayan en önemli unsurlardır. Bu yüzden ekolojik ürünler GDO'suz olması açısından en güvenli ürünler. Sertifikalı ürünlerin üzerinde organik ya da ekolojik ürün logosunu veya ürünün sertifika belgesini mutlaka görün veya satıcınızdan göstermesini istemeliyiz. Marketlerde yaptığımız alıverişlerde mağaza yetkililerinden organik/ ekolojik ve tam ürün taleplerinizi dile getirin."

ZEHİRLİ PROTEİN ÜRETİYOR

Hospitalium Hastanesi Dr. Seda Bahtiyar, "Değiştirilen ürünlerde bildiğiniz gibi genetiğin bir değiştirme oranı var. Oranında değiştirildiği takdirde belki bir rahatsızlığa yol açmaz. Oranın üzerinde kullanılırsa hayatı tehdit eden bir noktaya gelir" dedi. Bahtiyar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Her canlının kendine özgü bir gen dizilimi vardır. Canlı yaşamına ait tüm bilgiler bu genlerde gizlenir. Gıdaların genetiğinin değiştirilmesinde de gıdalara yabancı bir gen yerleştirilir. Bir diğer amaç ekonomik yönden getiri sağlamak için gıdaların dayanıklılığını ve ömrünü uzatmaktır. Bu amaçla özellikle domates, patates, kavun,soya, pamuk gibi bitkilerde genetik değişiklikler yapılmaktadır. Bu gıdaların ömrünün uzatılması sürecinde bu genler zehirli proteinler üretmektedir." Bu proteinleri yiyen böcek ve kuşların öldüğünü vurgulayan Dr. Seda Bahtiyar, "Bu da ekolojik dengeyi olumsuzlamak da ayrıca bu proteinin insan sağlığı üzerınde de kesinleşmemiş zararlı etkileri vardır. O yüzden ülkemizde kullanılması daha olumsuz sonuçlara neden oluşturacaktır" diye konuştu.

Münevver ÇAKIRTAŞ/İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber