Unakıtan: Kişi başına milli gelir 7 bin dolar olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2007 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 yılında kişi başına milli gelirin 7 bin dolara çıkacağını bildirdi ve önümüzdeki süreçte 'büyümeyle istikrara geçiş' dönemini başlatacaklarını söyledi.

Unakıtan, 2008 Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısını açıkladığı basın toplantısında, önce makroekonomik gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Mevcut istikrarın devam etmesi durumunda Türkiye'nin yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam edeceğini kaydeden Unakıtan, ülkemizin tarihinde ilk kez 22 çeyrek dönem sürekli büyümeye imza attığına dikkati çekti.

2008 yılında büyümenin özel sektör ağırlıklı olacağını vurgulayan Unakıtan, makroekonomik istikrar ve büyümenin kalıcı hale gelmesinin hükümetin temel hedefi olduğunu ifade etti.

Son 5 yılda yüksek büyümeye karşılık enflasyonda tarihi düşüşler yaşandığını belirten Unakıtan, gelinen noktada yapısal reformların da çok önemli rolü bulunduğunu dile getirdi.

-Sermaye girişi 8 ayda 13,9 milyar dolar

Doğrudan yabancı sermaye girişine de değinen Unakıtan, ülkemize, Ocak-Ağustos döneminde 13,9 milyar dolar düzeyinde yabancı sermaye geldiğini anlattı.

Bu süreçte işsizlik oranının yüzde 8,8'lere gerilediğini belirten Unakıtan, "Türk ekonomisinde yapısal dönüşüm gerçekleşmekte" dedi.

Türkiye'nin bir geçiş dönemi yaşadığını da anlatan Unakıtan, tarımdan tarım dışı sektörlere yoğun bir kayma olduğunu, işsizliğe karşın işçiye olan talebin de yüksek seviyelerde bulunduğu söyledi.

2008 bütçesi

Bu yıl 646 milyar 893 milyon YTL olması beklenen Gayri Safi Milli Hasıla'nın yeni yılda 716 milyar 596 milyon YTL'ye çıkacağını vurgulayan Unakıtan, bu yıl yüzde 5 olması beklenen büyüme rakamının da, yüzde 5,5 olarak hedeflendiğini bildirdi.

TÜFE yüzde 6,5 olacak

Unakıtan, TÜFE bazında enflasyonun 2007 yılı sonunda yüzde 6,5 , 2008'de ise yüzde 4 olmasının öngörüldüğüne işaret ederken, kişi başına milli gelirin yeni yılda 7 bin dolar olmasının beklendiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber