Emekli öğretmen'den muhteşem sergi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2007 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde Emekli Öğretmen Bingöl Adalığ tarafından gerçekleştirilen 'Cumhuriyet Dönemi Kostümleri' sergisi yoğun ilgi gördü. Nazilli Lütfi Selek Sanat Galerisi'ndeki serginin açılışı Aydın Vali Yardımcısı Mesut Kırcalı, Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız ve protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Sergiye protokol üyeleri ve öğrencilerin yanı sıra vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Bingöl Adalığ'ın 11'i karma 10'u kişisel olmak üzere açtığı 21.sergisinde; Cumhuriyet'in ilk yıllarında giyilen giysilerden örnekler ile yaşamdan kesitleri yansıtan fotoğraf, kartpostal ve diğer objelerden oluştu. Atatürk'ün Ekim 1937'de Nazilli Sümerbank Basma Fabrikasının açılışını yapmak için Nazilli'ye gelişinin 70. yılını kutlamak amacıyla gerçekleştirilen sergiyi gezenler adeta 70 yıl öncesini yaşadı.

Bu çalışmasıyla Cumhuriyetin ilk yıllarındaki heyecanı, aydınlığı, umudu günümüze taşımak istediğini ifade eden Adalığ serginin açılışında yaptığı konuşmada kendisine destek veren herkese teşekkür etti. Sergilediği objelerle Cumhuriyetin ilanıyla birlikte her alanda yurdumuzun en ücra köşelerine kadar giden değişim-gelişim rüzgarının Nazilli'deki yansımalarını vatandaşlarla paylaşmak istediğini kaydeden Bingöl Adalığ "Bu derleme çalışmalarına Atatürk ilke devrimlerine tarihimize, kültürümüze olduğu kadar bizi biz yapan pek çok değerimize sahip çıkmak, bizden sonraki nesle taşımak amacıyla 1980'li yıllarda başladım.Cumhuriyetin ilk yıllarındaki değişim ve gelişime koşar adım katılan, benimseyen 1920'ler insanı 2000'li yıllarda günümüzde nedense çok değişik düşünce ve özentilerle gerilere doğru gitmekte, kadınlarımız anlaşılmaz bir şekilde giyimiyle, kuşamıyla kendilerini kısıtlamaktadır.Bunu üzülerek görmekte ve izlemekteyiz.Bu sergiyle geçmişten günümüze ve yarınlara köprü olurken, ninelerimizin, annelerimizin, dede ve babalarımızın 1920'li, 1930'lu, 1940'lı yıllarda ne kadar çağdaş, ne kadar aydınlık fikirli olduklarını göstermek istedim.

Yine bu sergide 1980-93 yıllarında hazırlamış olduğum 100yıl öncesine kullanılmış eşya-giysi ve diğer objelerden derleyip, Sultanhisar Nysa Kültür ve Sanat Festivali ve büyük kaybımız Sümerbank'ın günlerinde sergilediğim bir "Aydın evi"nin fotoğraflarını yer verdim 21. sergimizde buraya gelerek bizleri onurlandıran herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Serginin 26 Ekim 2007'ye kadar hafta içi her gün açık kalacağı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber