Su geleceğin altını olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2007 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danimarka'nın Aarhus Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erik Jeppesen, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın, küresel ısınmadan en fazla etkilenen bölgelerin başında geldiğini, bu bölgede gelecekte çok ciddi su sıkıntıları yaşanacağını söyledi.

Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri Konferansı kapsamında Meke Gölü'nü gezen 119 bilim adamı ve uzmandan birisi olan Erik Jeppesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meke Gölü'nü bu yılın haziran ayında da gezdiğini, o döneme göre suyun daha da azaldığını gördüğünü belirtti.

Kuzey Kutbu, Güney Amerika ve Avrupa'yı gezdiğini, küresel ısınmanın etkilerini araştırdığını belirten Jeppesen, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin kuzey kutbunu büyük boyutta etkilediğini, dünyanın birçok bölgesinin değişmeye başladığını bildirdi.

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın, küresel ısınmadan en fazla etkilenen bölgelerin başında geldiğini vurgulayan Jeppesen, şunları kaydetti:

''Bu bölgede gelecekte çok ciddi su sıkıntıları yaşanacak. Şu anda Anadolu kurak bir bölge. Tarım, toplam kullanılan suyun yüzde 75'inden fazlasını harcıyor. Bu çok ciddi bir rakam. Özellikle Anadolu'da suyu en fazla tüketen şeker pancarı üretimi yapılıyor. Türkiye'de yaşanan bu sorunlar yurt dışından takip ediliyor. Türkiye'deki su kaynakları yavaş yavaş tükeniyor. Bunda da en büyük etkiyi tarımsal sulama yapıyor.''

-SADECE KUTUP AYILARI VE PENGUENLER TEHLİKEDE DEĞİL...-

Bilim adamlarının küresel ısınma yüzünden kutup ayılarının ve penguenlerin tehlikede olduğunu açıkladığını belirten Jeppesen, ''Sadece kutup ayıları ve penguenler tehlikede değil. Türkiye'deki birçok balık ve endemik bitki türü de tehlikede. Bunlar da küresel ısınma, sulak alanların yok olması nedeniyle kaybolmak üzere. Bilinçsiz sulama önlenmezse Türkiye, bu potansiyelini kaybedecek'' dedi.

Jeppesen, önceden dünyada tuzun altın olduğunu, sonra petrolün öne çıktığını ve bu yüzden savaşlar yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi:

''10 bin yıl önce sulak alanlarla kaplı Anadolu'da şimdi bu alanların kalıntıları kaldı. Bu coğrafyada su, geleceğin altını olacak. Su yüzünden savaşlar çıkar mı? Bunu bilemem ama suyun altın değerinde olacağı kesin. Bizde su bol. Para verirseniz, size su gönderebiliriz. Türkiye'de su kaynaklarının azalmasının yanı sıra kirlenme de ciddi boyutlarda. Evsel atıklar ve zirai ilaçlar yüzünden suların kullanılamaz boyutta hızla kirleniyor. Bu konuda hemen önlem alınmalı.''

Jeppesen, Meke Gölü'nün ve diğer sulak alanlarının görüntüsünün kendisini üzdüğünü, bunun yolunun suyun akılcı kullanımından geçtiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber