Kamu diş polikliniklerinde 'özel' doktor devri

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Ekim 2007 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diş tedavi hizmetlerinde devrim niteliğinde bir değişiklik yapıldı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı ağız ve diş sağlığı hastanelerine muayenehane kriteri getirildi.

Yayımlanan genelgeye göre, her diş hekimine bir ünite düşecek. Teşhisten başlayarak diş çekimi, dolgu, köprü ve yıkama gibi tüm tedavi işlemleri aynı hekim tarafından yapılacak. Vatandaşlara özel hastane konforunda hizmet imkanı sunan sistemde, hastalar kendi doktorlarını arayıp sorunlarını anlatacak. Her hastaya ayrı dosya tutan hekimler ise haftalık diş sağlığı takibi yapabilecek. İlk olarak 75. Yıl Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde başlayan birinci sınıf hizmet, vatandaşlarda mutlulukla birlikte şaşkınlığa sebep oldu.

Sağlık Bakanlığı, vatandaşların diş tedavi talebine yetişmek için yeni bir açılım daha getirdi. Bakan Recep Akdağ imzalı genelgeyle ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde muayenehane-entegre sistemi Ankara'da hayata geçti. İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yaygınlaştırılacak reform, kamuda özel muayenehane konforunda hizmet verilmesinin önünü açtı. Diş polikliniklerinin imajını değiştiren bakanlık, kötü kokan koridor dönemlerini de tarihe gömdü. Pilot olarak 75. Yıl Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde uygulanan 'özel takip' sigortalıları şaşırttı. Bir aydır hizmet veren merkez, diş çekimi, lazer dolgu, yıkama ve protez diş takımına kadar 38 ayrı ünitede vatandaşların ağız sağlığının takibini yapıyor. Sigortalılar özel ilgiyi duyunca kısa sürede günlük hasta sayısı 200'e ulaştı.

"Dişle ilgili bütün hizmetler başından sonuna kadar oluşturulan dosyada bir hekim tarafından takip ediliyor." diyen merkezin başhekimi Selma Küçükkebabcı ise mekandan kaynaklanan kötü imajın da sona erdiğini söyledi. Hastaların her türlü şikayetini telefonla doktorlara iletebildiğini belirten Küçükkebabcı, sigortalı hastaların 6 ay tedavi olamama döneminin sona erdiğini belirtti.

'Sıra çilesinden kurtulduk'

Diş sağlığı merkezindeki birinci sınıf hizmetten yararlanan vatandaşlardan Hatice Danişment, "Daha önce özel muayenehanelere gidiyorduk, şimdi gerek kalmadı. Devletin hastanesinde dişimi çektirmeme rağmen ilk kez somurtarak çıkmadım." diye konuştu. Ağız sağlığının bir doktor tarafından takip edilmesini aile hekimliğine benzeten Danişment, söz konusu sistemde sıra bekleme çilesinden kurtulduklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber