Bürokratın Bakana, 'rica ederim' demesi ne kadar uygun!

Resmi yazışma yönetmeliğinin 16. maddesinde yapılan düzenlemeyle, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı tarafından Bakanlığa yazılan yazılarda "rica ederim ibaresiyle bitirilir." düzenlemesi getirildi. Bu şekildeki bir düzenleme, Devlet Memurlarının siyasi kimliği olan bakanların amiri mesabesinde görüleceği ve bunun teamüllere uygun olmadığı belirtiliyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Haziran 2020 00:03, Son Güncelleme : 12 Haziran 2020 09:55
Bürokratın  Bakana, 'rica ederim' demesi ne kadar uygun!

Resmi Yazışma Yönetmeliği 10 Haziran 2020 tarihi itibariyle değiştirildi. Tam metin için tıklayınız.

Ancak, yönetmeliğin "Metin" başlıklı 16. maddesine, önceki yönetmelikte yer almayan bir ifade eklendi. Yönetmeliğin 16 ncı maddenin onikinci fıkrasına eklenen (ç) bendi şu şekildedir:

"ç) 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 6 ncı maddesi gereğince bakanlıklarla yapılan yazışmalarda Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı tarafından veya adına imzalanan yazılar "rica ederim." ibaresiyle bitirilir."

Önceki yönetmelikte yer almayan ve yeni yönetmelikte yer alan bu hüküm, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı veya adına yapılan ve Bakanlıklara yazılan yazılarda "rica ederim" ibaresi kullanılması öngörülmüştür. "Rica ederim" ifadesi memuriyet bağlamında çok önemli bir ibaredir. Bazen bürokraside, bu şekildeki bir yanlış kullanım dahi bakanlıklar arasında kavga nedeni olabilmektedir. Zira "rica ederim" ibaresi idare hukukunda altlık-üstlük bağlamında kullanılmaktadır. Üst amir, maiyetindeki memura "rica eder".

Maddenin on ikinci fıkrasının (ç) bendinin gözden geçirilmesinin isabetli olacağı değerlendirilmektedir.

Devlet Memurlarının siyasi kimliği olan bakanların amiri mesabesinde görülmesi teamüllere uygun değildir. Anayasanın 106 ncı maddesiyle görev ve sorumlulukları belirlenen, "Cumhurbaşkanına karşı sorumlu olan", yasama dokunulmazlığına sahip olan bakanların, en yüksek de olsa Devlet Memuruna bağlı intibası son derece hassas bir durumdur.

İdari İşler Başkanı kendine adına dışarıya yazı yazmalı mı?

Diğer taraftan, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanının, bakanlıklara kendi adına resmi yazı yazıp yazamayacağı da ayrıca sorgulanmalı ve üzerinde tartışılmalıdır.

Cumhurbaşkanlığında veya bakanlıklarda hiç kimse kendi adına dışarıya yazı yazmamalıdır. Aksi takdirde kaos oluşur ve yazan kişi Cumhurbaşkanı veya bakanın yerine geçmiş olur. Dışarıya yazılacak her yazı (yetki devri çerçevesinde) bakan ve Cumhurbaşkanı adına yazılmalıdır. O vakitte Cumhurbaşkanı adına yazılan yazıda rica etmesinde bir sakınca yoktur. Bağlı ilgili ve ilişkili kurumlar için de aynı şey geçerli. Dışarıya yazılacak yazıların tamamı ya en üst amirin imzasıyla ya da yetki devri çerçevesinde onun adına yazılmalı. Bu Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı için de geçerlidir. Eğer dışarıya kendi adına yazı yazabiliyorsa Cumhurbaşkanlığından ayrı bir tüzel kişiliği var anlamına gelir ki, Türk İdari tarihinde böyle bir yetki devri görülmemiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber