Organ nakli hizmetleri yönetmeliğinde değişiklik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2007 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, organ ve doku nakli hizmetlerini düzenleyen yönetmelikte değişiklik yaptı.

Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Organ ve doku nakli merkezlerinde görev alan personelin daha önce eğitimi, görev, yetki ve sorumlulukları Ulusal Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan ve Bakan onayı ile yürürlüğe giren bir yönerge ile belirlenirken, bu kaldırılarak, personelin eğitimi, görev, yetki ve sorumluluklarının Bakanlıkça belirlenmesine karar verildi.

"Organ ve doku dağıtımı, Ulusal Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan ve Bakan onayı ile yürürlüğe giren bir Organ ve Doku Dağıtımı Yönergesine göre yapılır" şeklindeki yönetmelik maddesinin de yürürlüğü durduruldu.

Yönetmeliğin organ ve doku dağıtımına ilişkin maddesindeki, "Organ ve doku nakli merkezleri kendi hastanelerinde çıkan donöre ait organ ve dokuları kendi merkezinde kullanma hakkına haizdir. Ancak bu kullanımda aranacak en az doku uyumu şartları bilimsel danışma kurulları tarafından belirlenir. Donörün bulunduğu merkezde kullanılmayacak olan organ ve dokular Bölge Koordinasyon Merkezine bildirilir. Bölge Koordinasyon Merkezi bölgede sisteme kayıtlı merkezlere önceden belirlenen sıraya göre dağıtım yapar. Bölgede kullanılmayan organ ve dokular bir sonraki bölge merkezi tarafından dağıtıma alınır" şeklindeki fıkra da yönetmelikten çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber