Sobada atık yağ yakılmasına 25 bin YTL ceza verilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2007 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Isparta Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, çevre kirliliğine neden olduğu için yakılması yasaklanan atık yağlara karşı denetim başlattı. Çevre Kanunu'na göre yakılması yasak olan atık yağların depolanarak lisanslı tesislerde bertaraf edilmesi, buna uymayanların ağır para cezaları karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuldu.

Çevre ve Orman İl Müdürü Tayfun Büyükküpçü, halk arasında yanık yağ olarak bilinen atık yağların özel düzenekli sobalarda yakılmasıyla ortaya çıkan gazların insan sağlığına son derece zararlı olduğu bildirildi. Büyükküpçü, atık yağların bakanlıktan lisans almış bertaraf tesisleri dışında, kişiler tarafından ticari amaçlarla alınıp satılmasının ya da çeşitli sıvı yakıtlara karıştırılarak yakılmasının yasak olduğunu söyledi.

Büyükküpçü, taşıtlarda bir süre sonra özelliğini yitirdiği gerekçesiyle yenisiyle değiştirilen bu yağların, özel olarak ya da üzerinde düzenekler hazırlanmış sobalarla birlikte diğer yakma sistemlerinde yakıldığının bilindiğini söyledi. Atık yağların düşük sıcaklıkta yakılması sonucu ve bacalarda filtre olmamasından dolayı yağ damlacıklarının havada uçuştuğunu ifade eden Büyükküpçü, ortaya çıkan metal ve klorlu bileşiklerin insan sağlığına son derece zararlı olduğunu belirtti.

Bu yağların ekonomiye kazandırılmasının mümkün olmadığını, ancak Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan gerekli izinleri almış yakma tesislerinde yakılarak bertaraf edilmesi gerektiğine değinen Büyükküpçü, "Ancak Isparta'da lisanslı bir tesis bulunmamaktadır. Bunun için atık yağların depolanarak, lisanslı tesis bulunan başka bir ile götürülmesi zorunluluğu vardır." dedi.

Büyükküpçü, şehir merkezinde tırmanış gösteren hava kirliliğine atık yağların da yakılarak olumsuz etkilerinin eklenmemesi için fabrikalar, seralar, iş yerleri, meskenlerde denetim yapılacağını hatırlattı. Büyükküpçü, "Bu denetimlerde sorumluluğunda atık yağ bulundurup gereğini yapmayanlar, ya da atık yağların yakılması için özel soba bulunduran, ya da kalorifer sistemlerinde sabit ya da sökülüp takılabilen değişiklik yapanlara Çevre Kanunun 20.maddesine göre 25 bin YTL 'ye kadar para cezası yazılacaktır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber