Camisiz semtlerde ezan sesi elektrik direğinden gelecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Ekim 2007 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerden uzakta kalan ve ezan sesi duyamamaktan şikâyetçi olan semt sakinlerine, kurulacak hoparlörlerle ezan sesi dinletecek.

Başkanlık tarafından yayımlanan 'Cami ve minare hoparlörlerinin kullanılması' genelgesine göre, camilerden uzak mahalle veya yazlık sitelerde ikamet eden vatandaşlara merkezî ezandan istifade edebilmeleri için uygun telefon, elektrik GSM direği gibi yerlere hoparlör monte edilecek. Uygulama semt sakinlerinin taleplerine göre hayata geçirilecek ve çevreyi rahatsız etmemesine dikkat edilecek.

Yüksek katlı binalar arasında kalan camilerden okunan ezan seslerini duyamamaktan şikâyetçi olan halkın isteği Diyanet'i harekete geçirdi. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, semt sakinlerinin okunan ezândan istifade edebilmeleri amacıyla belediye yayın cihazından verilmesi, cami ya da mescit bulunmayan yerlere alıcı cihaz konulması hususunda görüş belirtti. "Cami ve mescit bulunmayan yerlerde ezan okunmasının meşru olduğu göz önünde bulundurularak, halkın talebi olması şartıyla cami, mescit ve minaresi bulunmayan yerlere, merkezî ezandan yararlanmak amacıyla hoparlör takılmasında sakınca yoktur." denilen mütalaadan hareket eden Diyanet, görüntü ve ses kirliliğine meydan vermemek şartıyla telefon, elektrik GSM direği gibi yerlere hoparlör kurulabileceğini belirtti. Hoparlörler semt halkının çoğunluğunun istemesinden sonra mülkî amirin onayı alınarak talep edilen yerlere takılabilecek. Uygulama camilerden uzak mahalle veya yazlık sitelerde ikamet eden vatandaşların okunan ezandan istifade edebilmeleri amacıyla belediye yayın cihazından verilmesine de imkân tanıyor. Genelgede cami ve minare hoparlörlerinin kullanılmasına da çekidüzen getiriliyor. Mevzuata göre minarelerde bulunan hoparlörlerden yalnızca ezan ve salâ okunması gerektiğine dikkat çekiliyor. Müftülüklere gönderilen genelgede 'merkezî ezan sisteminde de okunan ezanların kulağa hoş gelecek şekilde güzel bir ses ve makamla okunmasının temin edilmesi talep' ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber