2008 Yılında Neler Yapılacak?

Hükümetin 2008 yılı programı 28 Ekim 2007 tarihli Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlandı. Açıklanan programa göre 2008 yılında; yeni bir harcırah kanunu çıkarılacak, Genel İdari Usul Kanunu Tasarısına ilişkin çalışmalar sonuçlandırılacaktır. Programda eğitimden, sağlığa, kamu yönetiminden ekonomiye değin bir çok sektörde sorun tespitleri sıralandıktan sonra alınacak tedbirler açıklanmıştır. 300 sayfaya yakın programın önemli satır başlarını yayımlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ekim 2007 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Programın word hali için tıklayınız.

Programın winrar ile sıkıştırılmış hali için tıklayınız.

2008 Yılında Neler yapılacak?

Hükümetin 2008 yılı programı 28 Ekim 2007 tarihli Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlandı. Açıklanan programa göre 2008 yılında; yeni bir harcırah kanunu çıkarılacak, Genel İdari Usul Kanunu Tasarısına ilişkin çalışmalar sonuçlandırılacaktır. Programda eğitimden, sağlığa, kamu yönetiminden ekonomiye değin bir çok sektörde sorun tespitleri sıralandıktan sonra alınacak tedbirler açıklanmıştır. 300 sayfaya yakın programın önemli satır başlarını yayımlıyoruz.

Öncelik/Tedbir Sorumlu Kuruluş İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar Süre Yapılacak İşlem ve Açıklama
Öncelik 1: Mali disiplinin sürdürülmesine yönelik tedbirler alınacaktır.
Tedbir 1.1. Kamu mali yönetiminde mali kurallar belirlenecektir. Maliye Bakanlığı DPT, Hazine Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı Aralık Sonu Yakalanan makroekonomik istikrarın ve mali disiplinin devam ettirilmesi amacıyla yasal olarak belirlenecek mali kurallar vasıtasıyla kamu mali yönetiminde yasal zemin oluşturulacaktır.
Öncelik 2: Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına yönelik tedbirler alınacaktır .
Tedbir 2.1. Devlet Davalarının Takip Usulleri Hakkında Kanun Tasarısı çıkarılacaktır. Maliye Bakanlığı Adalet Bakanlığı Haziran Sonu Devlet hukuk hizmetlerinin ulusal ve uluslararası alanda yoğunluk ve çeşitlilik kazanmasından kaynaklanan ihtiyaçlara cevap verecek, bu hizmetlerin adil, süratli, etkili ve verimli bir şekilde yerine getirilmesini sağlayacak düzenleme yapılacaktır.
Tedbir 2.2. Kamuda taşıt kullanımı yeniden düzenlenecektir. Maliye Bakanlığı Kamu İdareleri Haziran Sonu Uygulamada yaşanan sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri tespit edilecek, mali disiplin çerçevesinde ve kamu harcama sisteminde etkinlik, şeffaflık ve hesap verebilirliğin artırılmasını sağlamak amacıyla günümüz şartlarına ve ihtiyaçlarına uygun yeni bir Taşıt Kanunu hazırlanacaktır.
Tedbir 2.3. Kamuda harcırah sistemi yeniden düzenlenecektir. Maliye Bakanlığı Kamu İdareleri Haziran Sonu Uygulamada yaşanan sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri tespit edilecek, mali disiplin çerçevesinde ve kamu harcama sisteminde etkinlik, şeffaflık ve hesap verebilirliğin artırılmasını sağlamak amacıyla günümüz şartlarına ve ihtiyaçlarına uygun yeni bir Harcırah Kanunu hazırlanacaktır.
Tedbir 2.4. Döner sermayeli işletmeler yeniden yapılandırılacaktır. Maliye Bakanlığı Bünyesine döner sermayeli işletme bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşları Haziran Sonu 5018 sayılı Kanunun geçici 11 inci maddesi gereğince, kamudaki döner sermayeli işletmelerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasal düzenleme yapılacak; bu suretle söz konusu işletmelerin bütçe, muhasebe ve denetim sistemleri bir çerçeveye bağlanarak yeni kamu mali yönetimi sistemine uyumu sağlanacaktır.
Öncelik 3: Basit, öngörülebilir, adil ve geniş tabanlı bir vergi sisteminin oluşturulması çalışmaları sürdürülecektir .
Tedbir 3.1. Vergi mevzuatıyla ilgili değişikliklerin sadece ilgili vergi kanunlarıyla yapılmasını sağlayacak düzenleme yapılacaktır. Maliye Bakanlığı Başbakanlık, DPT, Hazine Müsteşarlığı Haziran Sonu Anayasaya eklenecek bir hükümle vergilerle ilgili her türlü düzenlemenin sadece ilgili vergi kanunlarında yapılması sağlanarak, vergi mevzuatının bütünlüğü ve izlenebilirliği korunacaktır.
Tedbir 3.3. Gelir vergisi sistemi yeniden düzenlenecektir. Maliye Bakanlığı DPT, Hazine Müsteşarlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Konseyi, Meslek Odaları Haziran Sonu Serbest piyasa ekonomisi ile uyumlu, yatırımları ve istihdamı artırarak sürdürülebilir ekonomik büyümeyi destekleyen, vergiye uyumu artırarak kayıtdışılığı azaltan, etkin ve verimli bir vergi sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalar kapsamında Gelir Vergisi Kanunu basitleştirilerek yeniden yazılacaktır.
Öncelik 4: Kamu idarelerinde mali yönetim, iç kontrol ve iç denetim faaliyetlerinin etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik tedbirler alınacaktır.
Tedbir 4.1. İç denetim alanında merkezi uyumlaştırma birimi kurulacaktır. Maliye Bakanlığı Başbakanlık, DPT, Hazine Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı, İç Denetim Koordinasyon Kurulu Haziran Sonu Maliye Bakanlığına bağlı İç Denetim Koordinasyon Kurulu, kamu iç denetim sistemini geliştirmek ve koordine etmek üzere, İç Denetim Merkezi Uyumlaştırma Birimi fonksiyonunu 5018 sayılı Kanunda belirtildiği gibi, bağımsız ve tarafsız bir organ olarak yerine getirecek şekilde yeniden yapılandırılacaktır.
Tedbir 4.2. Kamu İç Mali Kontrolü Politika Belgesi yürürlüğe girecektir. Maliye Bakanlığı DPT, Hazine Müsteşarlığı Haziran Sonu Çıkarılacak bir Bakanlar Kurulu kararı ile kamu iç mali kontrolü alanında mevcut durum analizi ile gelecekte yapılması planlanan çalışmalar belirlenecektir.
Öncelik 5: Muhasebe ve denetim standartları geliştirilecektir .
Tedbir 5.2. Uluslararası muhasebe ve denetim standartlarına uyum sağlanacaktır. Maliye Bakanlığı İlgili kamu kurumları ve meslek örgütleri Haziran Sonu Yapılacak kanuni düzenlemeyle, işletmeler nezdinde yapılan bağımsız dış denetimlerde uygulanan farklı denetim usul ve teknikleri ortadan kaldırılacak, ülke genelinde tek tip mali tablo düzenlenmesi ve aynı standartlarda bağımsız denetim sağlanması yoluyla uluslararası muhasebe ve denetim standartlarına uyum sağlanacak, finansal tabloların; kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun, gerçek, güvenilir, şeffaf, dengeli, karşılaştırılabilir, anlaşılabilir ve uluslararası denetim standartları ile uyumlu olmaları kamu yararı gözetilmek suretiyle sağlanacaktır. Bu amaçla, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu ve Türkiye Denetim Standartları Kurulu kurulmak üzere yasal düzenleme yapılacaktır.
Öncelik 6: KİT'lerde hesap verebilirlik, şeffaflık, karar alma süreçlerinde esneklik ve stratejik yönetim anlayışı esas alınacaktır.
Tedbir 6.1. KİT Yönetişim Kanunu çıkarılacaktır. Hazine Müsteşarlığı DPT, ÖİB, SPK, Tüm KİT'ler Aralık Sonu YÖİKK faaliyetleri kapsamında kamu sermayeli şirketler için başlatılan çalışmalar bağlamında KİT'lerde hesap verebilirliği, şeffaflığı, karar alma süreçlerinde esnekliği ve stratejik yönetim anlayışını esas alan bir kanun çıkarılacaktır.
Tedbir 6.2. Bazı Sektörlerde Faaliyet Gösteren Kuruluşlar ile Kamu Teşebbüsleri İhale Kanunu çıkarılacaktır. Kamu İhale Kurumu Maliye Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, su, enerji, ulaştırma ve posta hizmetleri sektörlerinde faaliyet gösteren kurum veya kuruluşlar Mart Sonu Su, enerji, ulaştırma ve posta hizmetleri sektörlerinde faaliyet gösteren kurum veya kuruluşların tabi oldukları hukuki rejime bakılmaksızın (kamu şirketi veya özel şirket) gerçekleştirdikleri alımların AB mevzuatıyla uyumlu bir şekilde düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Bazı Sektörlerde Faaliyet Gösteren Kuruluşlar ile Kamu Teşebbüsleri İhale Kanunu Uygulama Yönetmeliği de ilgili Kanunun yasalaşmasını müteakip çıkarılacaktır.
Öncelik 7: KİT'lerin başta fiyatlandırma olmak üzere tüm işletmecilik politikalarını genel yatırım ve finansman kararnamelerinde öngörülen hedeflere ulaşacak şekilde piyasa şartlarına uygun olarak belirlemesi ve uygulaması sağlanacaktır.
Tedbir 7.1. KİT'ler, işletmecilik faaliyetlerini Yatırım Finansman Kararnamesinde öngörülen hedef ve ilkeler doğrultusunda yürüttüklerini düzenli olarak raporlayacaklardır. Tüm KİT'ler DPT, Hazine Müsteşarlığı, ÖİB, EPDK, KİTlerin ilgili olduğu bakanlıklar Yıl boyunca sürekli Genel yatırım ve finansman programında öngörülen hedeflere uyulmaması, KİT'lerde ciddi finansman sıkıntıları ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle enerji KİT'leri başta olmak üzere bütün KİT'ler yatırım ve finansman programı çerçevesinde maliyetlerini ve yatırım ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gerekli fiyat ayarlamalarını yapacaklardır. KİT'ler bu tedbirin uygulamasına ilişkin raporlamayı üçer aylık periyotlarla Hazine Müsteşarlığına yapacaklardır. Hazine Müsteşarlığı bunun topluca raporlanmasından sorumlu olacaktır.
Tedbir 7.2. TEDAŞ'ın genel aydınlatma bedellerinin, sürekli bir şekilde ödenmesini sağlayacak yeni bir düzenleme yapılacaktır. ÖİB DPT, Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEDAŞ Haziran Sonu Yapılacak düzenlemeyle, TEDAŞ'a yük oluşturmadan, bedelleri kullanıcıların/yararlanıcıların ödemesi ve özelleştirmenin kolaylaştırılması sağlanacaktır.
Tedbir 7.3. Enerji KİT'lerinin satış fiyatlarının maliyet esaslı olmak üzere otomatik olarak belirlenmesi sağlanacaktır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı DPT, Hazine Müsteşarlığı, EPDK, TKİ, BOTAŞ, EÜAŞ, TETAŞ, TEDAŞ Mart Sonu Mevcut fiyat mekanizması, TEDAŞ ve TETAŞ'ın elektrik alım maliyetlerini tarifelerine idari müdahale olmadan yansıtmalarını temin edecek şekilde işletilecektir. Ayrıca, EÜAŞ'ın maliyetleri yansıtacak şekilde fiyatlandırmasını temin edecek bir mekanizma kurulacaktır. BOTAŞ, ve TKİ'nin satış fiyatlarının maliyetleri yansıtacak şekilde hesaplanmasını sağlayacak düzenlemeler yapılacaktır.
Tedbir 7.4. Enerji KİT'leri arasındaki alacak/borç tahsilatı ve nakit akışı sağlıklı ve sürekli bir yapıya kavuşturulacaktır. Hazine Müsteşarlığı DPT, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, ÖİB, ilgili KİT'ler Mart Sonu Gerekli fiyat ayarlamalarının zamanında yapılması, sağlıklı bir fiyatlandırma mekanizmasının tesis edilmesi, genel aydınlatmanın yanı sıra diğer abone gruplarından kaynaklanan tahsilat sorununun çözümüyle enerji KİT'lerinin birbirlerine yönelik yükümlülüklerini yerine getirmeleri sağlanacaktır.
Öncelik 8: KİT'lerin verimliliklerinin ve karlılıklarının artırılması sağlanacaktır.
Tedbir 8.1. PMUM maliyetlerinin geçici bir süreyle TEDAŞ tarifelerine yansıtılması sağlanacaktır. EPDK DPT, Hazine Müsteşarlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEDAŞ Mart Sonu Elektrik piyasasında dengesizlik durumunda kamunun zararını en aza indirmek amacıyla söz konusu maliyetlerin geçiş dönemi boyunca kısmen veya tamamen tarifelere yansıtılmasını sağlayacak düzenleme yapılacaktır.
Öncelik 9: Kuruluşların yasal statüleri ve organizasyon yapıları değişen şartlara uygun olarak yenilenecektir.
Tedbir 9.1. DHMİ Genel Müdürlüğünün idari yapısının reorganizasyonu için eylem planı hazırlanacaktır. DHMİ DPT, Hazine Müsteşarlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı Mart Sonu DHMİ Genel Müdürlüğünün hava alanı işletmeciliği vasfı özelleştirme uygulamaları sonucunda daraltılarak, ?denetim? ve ?gözetim? işlevleriyle sınırlandırılmıştır. DHMİ Genel Müdürlüğünün yeniden yapılandırılması kapsamında kuruluşun, hava trafik yönetimi görevlerinin ön plana çıkartılması kapsamında ünvan değişikliği ve Ana Statü revizyonu yapılması için idari yapılanma eylem planı hazırlanacaktır.
Tedbir 9.2. TDİ ve KIYEM tek bir çatı altında birleştirilecektir. Ulaştırma Bakanlığı DPT, Hazine Müsteşarlığı, ÖİB Aralık Sonu Kaynak kullanımında etkinliği sağlamak ve benzer hizmetlerin tek bir elden yürütülmesini teminen TDİ ve KIYEM tek bir çatı altında birleştirilecektir.
Tedbir 9.3. Milli Piyango İdaresi yeniden yapılandırılacaktır. Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Maliye Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Haziran Sonu Milli Piyango İdaresi günün şartlarına, çağdaş yönetim ilkelerine, zaman, iş gücü ve rasyonel çalışma koşullarına uygun olarak, yapılacak Kanun değişikliğiyle, yeniden yapılandırılacaktır.

...

 

Öncelik / Tedbir Sorumlu Kuruluş İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar Süre Yapılacak İşlem ve Açıklama
Öncelik 5. Fikri mülkiyet sisteminin etkinliğini sağlamak üzere kurumsal kapasite güçlendirilecek, kurumlar arası etkin bir işbirliği ve koordinasyon sağlanacak, toplum düzeyinde yaygın ve yerleşik bir fikri haklar kültürü oluşturulacaktır.
Tedbir 5.1 . Fikri mülkiyet haklarının uygulanması konusunda bir Koordinasyon Kurulu oluşturulacaktır. Türk Patent Enstitüsü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, DPT, Gümrük Müsteşarlığı, DTM Mart Sonu Fikri mülkiyet haklarının uygulanması için izlenecek kısa, orta ve uzun vadeli stratejileri oluşturmak, uygulamada etkinliği artırmak ve ilgili kurumlar arasında koordinasyonu ve işbirliğini sağlamak üzere üst düzeyde karar verici temsilcilerin yer alacağı bir Koordinasyon Kurulunun Başbakanlık Genelgesi ile oluşturulması hedeflenmektedir.
Tedbir 5.2. Patent ve Faydalı Model, Endüstriyel Tasarımlar, Markalar ve Entegre Devreler mevzuatında değişiklik öngören Kanunlar çıkarılacaktır. Türk Patent Enstitüsü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı Eylül Sonu Sınai mülkiyet mevzuatının, uluslararası gelişmeler, AB mevzuatına uyum ve iç uygulamalarda ortaya çıkan sorunların giderilmesine yönelik olarak güncellenmesi ve değiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Tedbir 5.3 . Türk Patent Kurumu Kanunu çıkarılacaktır. Türk Patent Enstitüsü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Eylül Sonu Enstitünün daha etkin ve verimli bir yapıya kavuşturulması, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi ve vekillik müessesesinin düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, sınai mülkiyet konularında TPE personeline , yabancı ofislere ve vekillere mesleki eğitim veren; iş dünyasına ve ilgili kesimlere eğitim düzenleyen; üniversitelerle ve diğer araştırmacı kuruluşlarla eğitim konusunda işbirliği yapan bir Patent Akademisi kurulması hedeflenmektedir.
Tedbir 5.4. Patent Değerlendirme Ajansı Kurulmasına İlişkin Kanun çıkarılacaktır. Türk Patent Enstitüsü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Eylül Sonu Patentin ekonomik değerinin tespitinde yardımcı olmak, sanayi kesimi ile buluş sahibini biraraya getirmek, yenilikçilik sürecinde destek sunmak gibi işlevleri üstlenecek Patent Değerlendirme Ajansı kurulması hedeflenmektedir.
Tedbir 5.5 . Gazi Üniversitesinde pilot nitelikte teknoloji transfer ofisi açılacaktır. Türk Patent Enstitüsü Gazi Üniversitesi Haziran Sonu Üniversite sanayi işbirliğinde katalizör olan sınai mülkiyet haklarından üniversite bünyesinde kurulacak olan teknoloji transfer ofislerince etkin olarak yararlanılmasını sağlayacak bir model oluşturulması için pilot uygulama başlatılması hedeflenmektedir.
Tedbir 5.6. Kültür ve Turizm Bakanlığının, telif hakları ile ilgili işlemleri yürüten birimi etkin bir kurumsal yapıya dönüştürülecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı DPT Aralık Sonu Eser sahibinin hakları ve bağlantılı hakların korunmasına ilişkin mevzuat ve politikalar, Kültür ve Turizm Bakanlığının Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü bünyesinde Telif Hakları Dairesince uygulanmaktadır. Bu yapı, hak sahibinin haklarının korunmasına, hak takibinin ve denetimin çağdaş standartlarda yapılmasına ilişkin uygulamanın etkinliğini azaltmaktadır. Bu nedenle, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi, uygulamanın uluslararası standartlara yükseltilmesi ve etkin bir koordinasyonun sağlanması için, Telif Hakları Dairesinin teknik donanımlı ve ihtisaslaşmış bir kurumsal yapıya dönüştürülmesi gerekmekte, bu amaçla yeniden yapılanma hedeflenmektedir.
Öncelik 7. Sanayi bilgi sistemi oluşturulacaktır.
Tedbir 7.1. Sanayi bilgi sistemi oluşturulacaktır. TÜİK Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, DPT, Gelir İdaresi Başkanlığı, EPDK, TEDAŞ, TETAŞ, SSK, TOBB, TESK Aralık sonu Öncelikle ilgili kurumlardaki mevcut veri kayıtları kullanılarak ve gerekli ilave veriler toplanarak, ürün, sektör ve il bazında kapasite, üretim, dış ticaret, elektrik ve doğal gaz tüketimi, istihdam ve ciro bilgilerinin düzenli istatistikler şeklinde sunulmasını sağlayacak bir bilgi sisteminin kurulması amaçlanmaktadır. DPT, TÜİK ve TOBB öncülüğünde sürdürülen Sanayi Bilgi Sistemi Projesi çalışmaları TÜİK'in teknik koordinasyonunda tamamlanacaktır.

...

Tedbir 4.5. Bilgisayar Destekli Denetim ve Risk Analizi Merkezi kurulacaktır. Gelir İdaresi Başkanlığı   Haziran sonu Denetimde etkinliğin artırılması kapsamında Bilgisayar Destekli Denetim ve Risk Analizi Merkezi kurulacaktır.

...

Öncelik 2. Finansal piyasalarda etkinlik ve rekabet geliştirilecektir.
Tedbir 2.5. Eximbank Kanunu çıkarılacaktır. Eximbank DPT, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, BDDK Haziran Sonu Eximbank'ın ilgili Bakanlığınca ?Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketinin Kuruluş ve Görevlerinin Yeniden Düzenlenmesi Hakkında Kanun? taslağı Başbakanlığa iletilmiştir.
Tedbir 2.6. İller Bankası yeniden yapılandırılacaktır. İller Bankası DPT, Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, BDDK Aralık Sonu Yapılacak kanuni düzenleme ile Bankanın organizasyon ve hisse yapısı ile faaliyet alanları yeniden yapılandırılacaktır.

..

Tedbir 1.4. Nükleer faaliyetlerin düzenlenmesi ve denetlenmesine yönelik yasal altyapı oluşturulacak ve gerekli kurumsal yapılanma tamamlanacaktır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı TAEK Haziran Sonu Nükleer faaliyetlerin düzenlenmesi ve denetlenmesi işlemlerinin bağımsız bir kurum tarafından yürütülmesi amacıyla Nükleer Kanun yasalaşacak ve Ar-Ge, uygulama çalışmaları yapmak üzere TAEK görev ve yetkileri yeniden düzenlenecektir.
Öncelik 2. Kamu elektrik üretim ve dağıtım tesislerinin rekabetçi bir piyasa oluşturulması hedefine hizmet edecek şekilde özelleştirilmesi sağlanacaktır.
Tedbir 2.1 . Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine başlanacaktır. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ETKB, TEDAŞ Haziran Sonu Özelleştirme sonrası amaç; yüksek kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesi, tahakkuk ve tahsilat oranlarının yükseltilmesi, verimli işletmeyle maliyetlerin düşürülerek tüketicilere yansıtılması ve yenileme-genişleme yatırımlarının özel sektör tarafından yapılmasıdır. 2006 yılı sonunda ihale aşamasında durdurulan özelleştirme süreci, revize edilecek Strateji Belgesi doğrultusunda yeniden başlatılacaktır.
Tedbir 2.2 . Elektrik üretiminde özelleştirme işlemleri başlatılacaktır. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ETKB, EÜAŞ Haziran Sonu EÜAŞ'ın rekabetçi bir piyasa yapısına olanak tanıyacak optimum sayıda üretim portföy grubuna bölünmesi tamamlanmış olup, EÜAŞ Üretim Portföy Grupları özelleştirme kapsamına alınarak özelleştirme işlemleri başlatılacaktır. Ekim 2007 itibarıyla ihaleye çıkılmış olan özelleştirme programındaki Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (ADÜAŞ) özelleştirilecektir.

..

Öncelik 5. Hizmet kalitesini ve sektör içindeki payını artırmak ve kamu üzerindeki mali yükünü azaltmak amacıyla TCDD yeniden yapılandırılacaktır.
Tedbir 5.1. Demiryolu sektörüne ve TCDD'ye ilişkin yeni yasal düzenlemeler yapılacaktır. Ulaştırma Bakanlığı TCDD Aralık Sonu Demiryolu Kanunu ve TCDD Kanunu taslakları TBMM'ne gönderilecektir.
Tedbir 5.2. TCDD'nin bağlı ortaklıkları ve fabrikaları özel sektöre açılacaktır. TCDD Ulaştırma Bakanlığı, DPT Aralık Sonu Yüksek Planlama Kurulu Kararları ile özel sektöre iştirak kurulması yöntemiyle açılma kararı alınan Çankırı Makas Fabrikası, Afyon ve Sivas Beton Travers Fabrikalarının ihale işlemleri tamamlanacaktır.

..

 

Öncelik 6. Ankara merkez olmak üzere İstanbul-Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir, Ankara-Konya ve Bursa Bağlantısından oluşan çekirdek ağ üzerinde hızlı tren ile yolcu taşımacılığına başlanacaktır.
Tedbir 6.1. Ankara merkez olmak üzere İstanbul-Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir, Ankara-Konya ve Bursa Bağlantısından oluşan çekirdek ağ üzerinde hızlı tren ile yolcu taşımacılığına başlanacaktır. TCDD Ulaştırma Bakanlığı, DPT Aralık Sonu Ankara-İstanbul Hızlı Tren projesinin Sincan-Esenkent, Esenkent-Eskişehir, Eskişehir-İnönü hat kesimlerinin eksik işleri tamamlanarak işletmeye açılacak ve Eskişehir Gar Geçişi'nin ihalesi tamamlanacaktır. İnönü-Vezirhan ve Vezirhan-Köseköy hat kesimlerinde inşaat çalışmalarına başlanacaktır. Ankara-Konya Hızlı Tren projesinin altyapısı (Toprak İşleri ve Sanat Yapıları) tamamlanacaktır. Ankara-Sivas ve Bandırma-Bursa-Osmaneli, Ayazma-İnönü demiryolu yapım projeleri TCDD limanlarının özelleştirilmesinden sağlanan kaynaklarla finanse edilmek üzere ihale edilecektir.

...

Öncelik 1. Ulusal çevre mevzuatımızın uygulanmasına yönelik yönetim, denetim ve uygulama kapasitesi geliştirilecektir.
Tedbir 1.1. Çevre ve Orman Bakanlığının idari ve denetim kapasitesi güçlendirilecektir. Çevre ve Orman Bakanlığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Yerel Yönetimler, İlgili Diğer Kuruluşlar Aralık Sonu Çevre mevzuatının AB çevre müktesebatı ile uyumlaştırılması ve etkin olarak uygulanabilmesi amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığının idari ve denetim kapasitesi artırılacaktır. Bu kapsamda ?Gürültü Yönetimi Alanında Çevre ve Orman Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesi?, ? Çevre Referans Laboratuvarının Akreditasyonu? ve ?İş Süreçleri Entegrasyonu? projeleri yürütülecektir.
Tebdir 1.2. Ulusal çevre mevzuatının AB çevre mevzuatıyla uyumlaştırılmasına yönelik birincil ve ikincil düzenlemeler yapılacaktır. Çevre ve Orman Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı. Aralık Sonu Birincil düzenleme: ?Kalıcı Organik Kirleticilere İlişkin Stokholm Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun? ve ?Doğa ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu?.
İkincil düzenleme: ?Büyük Yakma Tesisleri Yönetmeliği?, ?Biyosidal Ürünler Yönetmeliği? (Sağlık Bakanlığınca), ?Belirli Fok Yavrularının Derileri ve Bunlardan Elde Edilen Ürünlerin İthaline İlişkin Yönetmelik? (Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca), ?Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Yönetmeliği?, ?Uçucu Organik Bileşiklerden Kaynaklanan Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği?, ?Eko-etiket Yönetmeliği? (Sanayi Bakanlığı ile ortaklaşa), ?HCFC'lerin azaltılmasına dair Yönetmelik? (Dış Ticaret Müsteşarlığı ile ortaklaşa)
Tedbir 1.3. Biyogüvenlik Kanunu çıkarılacaktır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çevre ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, DPT, DTM, Gümrük Müsteşarlığı, Üniversiteler, TÜBİTAK Aralık Sonu Biyoteknolojik çalışmaların, doğayı ve insan yaşamını etkilememesi için yasal denetimin sağlanması ve genetiği değiştirilmiş tohum ve ürünlerin üretimi, kullanımı, ticareti ve benzeri tüm faaliyetlerin düzenlenmesi amacıyla hazırlanan Biyogüvenlik Kanun Tasarısı Taslağı, ilgili kurum ve kuruluş görüşlerinin alınmasını müteakip TBMM'ye sevkedilecektir.
Tedbir 1.4. Çevresel Bilgi Sisteminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli altyapı ilgili kurumlarda oluşturulacaktır Çevre ve Orman Bakanlığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, TÜİK, ÖÇKK, DSİ Gn. Md., Devlet Meteoroloji İşleri Gn. Md., İller Bankası Gn. Md., Belediyeler, Su ve Kanalizasyon İdareleri, İlgili Diğer Kuruluşlar Aralık Sonu İlgili kurumlarda teknik ve donanım altyapısının kurulması yanında çevresel bilginin elde edilmesine yönelik olarak ?Endüstriyel Tesis Emisyonlarını Bilgisayar Destekli Raporlama ve Değerlendirme Otomasyonu Projesi? tamamlanacak, Devlet Meteoroloji İşleri Gn. Md. Tarafından muhtelif yerlerde otomatik meteoroloji istasyonları kurulacaktır.
Tedbir 1.5. Temiz üretim stratejilerinin uygulanabilmesi için gerekli altyapı ve kapasitenin oluşturulmasına yönelik çalışmalar başlatılacaktır. Çevre ve Orman Bakanlığı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, KOSGEB TÜBİTAK, Üniversiteler, STK'lar Haziran Sonu Temiz üretim konusunda geliştirilecek bir proje kapsamında Türkiye'de temiz üretimin yangınlaştırılabilmesi için gerekli temiz üretim merkezi kurulabilmesini teminen gerekli yasal/kurumsal çerçeve tespit edilecek, seçilecek sektörlerde pilot uygulamalar yapılacak ve kurumsal kapasite geliştirilecektir.
Tedbir 1.6. Hava kalitesi değerlendirme ve yönetim sistemleri kurulacaktır. Çevre ve Orman Bakanlığı Sağlık Bakanlığı, DMİ Gn Md, TÜBİTAK, TÜİK, Yerel Yönetimler, İlgili Diğer Kuruluşlar Aralık Sonu ?Marmara Bölgesinde Hava Kalitesi Alanında Kurumsal Yapılanma Projesi? çerçevesinde bölgesel temiz hava merkezi, hava kalitesi ölçüm ve izleme istasyonları kurulacak ve laboratuvar altyapısı oluşturulacaktır. ?Türkiye'ye Sınırlar Ötesi Atmosferik Taşınım ile Ulaşan Kirleticilerin İzlenmesi ve Değişik Bölgelerde Beklenen Hava Kalitesinin Modelleme Yoluyla Tahmini (IZMOD) projesi Devlet Meteoroloji İşleri Gn. Md. Tarafından yürütülecektir.

...

Tedbir 4.2. Sosyal konut projeleri ile kentsel yenileme ve gecekondu dönüşüm projeleri uygulanacaktır. TOKİ Çevre ve Orman Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Valilikler, Belediyeler, İlgili Diğer Kamu Kuruluşlar Aralık Sonu Alt-orta gelir gruplarına ve yoksullara yönelik sosyal konut projeleri kapsamında, sosyal donatıları ile birlikte 2008 yılı içinde yaklaşık 30.000 adet, belediyelerle işbirliği ile kentsel yenileme ve gecekondu dönüşüm projeleri kapsamında ise yaklaşık 7.000 adet konut üretilecektir.
Öncelik 5. Kentsel altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinde belediyelere verilen mali ve teknik destek geliştirilecektir.
Tedbir 5.2. İller Bankası yeniden yapılandırılacaktır. İller Bankası Genel Müdürlüğü İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK Aralık Sonu İller Bankasının finansman yapısı, insan kaynakları ve kurumsal kapasitesi, yerel yönetimlere teknik ve mali destek verecek şekilde geliştirilecektir. Bu amaçla, halen TBMM'de bulunan İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun Tasarısı yasalaşacaktır. Avrupa Birliğinden hibe sağlanacak kentsel altyapı projelerine ulusal katkı payının sağlanabilmesi için eş finansman mekanizması oluşturulacaktır.
Öncelik 6. Su kaynaklarının etkin ve bütüncül yönetimine yönelik çalışmalara devam edilecektir.
Tedbir 6.1. Su kaynaklarının etkin ve bütüncül yönetimine yönelik çalışmalar sürdürülecektir. Çevre ve Orman Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, DPT, DSİ Gn Md. Aralık Sonu Hukuki ve kurumsal olarak bütüncül su kaynakları yönetiminin, yer üstü ve yeraltı su kaynaklarını kapsayacak ve tek bir kurum çatısı altında toplayacak şekilde kurulmasına yönelik strateji belgesi oluşturulacaktır.
Öncelik 7. Katı atık yönetimi etkinleştirilecektir.
Tedbir 7.1. Ulusal ve bölgesel düzeyde atık yönetim planları hazırlanacak, Katı Atık Ana Planı Çalışması tamamlanacaktır. Çevre ve Orman Bakanlığı İçişleri Bakanlığı , DPT, ABGS, İller Bankası, Belediyeler Aralık Sonu Ulusal mevzuat hükümleri gereğince ve AB fonlarından yararlanabilmek amacıyla ulusal ve bölgesel düzeyde atık yönetim planları hazırlanacaktır. Mahalli idare birlikleri kanalıyla düzenli depolama tesislerinin yapımı, atık miktarının azaltılması, geri kazanımı, toplama taşıma transfer gibi konularda etkinlik sağlamaya yönelik planlama çalışması yapılacaktır.
Tedbir 7.2. Katı atık bertaraf tesisleri yaygınlaştırılacaktır. Çevre ve Orman Bakanlığı İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı, İller Bankası, Belediyeler, Belediye Birlikleri Aralık Sonu Evsel nitelikli katı atıkların bertarafında en ekonomik yöntem olan düzenli depolamaya öncelik verilecek, coğrafi ve ekonomik şartlar gözetilerek maliyetlerin düşürülmesi, ölçek ekonomilerinden yararlanılması ve katı atık yönetiminde etkinliğin sağlanması amacıyla 5355 sayılı Kanunla getirilen birlik modelinin uygulanması desteklenecektir.

...

Öncelik / Tedbir Sorumlu Kuruluş İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar Süre Yapılacak İşlem ve Açıklama
Öncelik 1. Bilim ve teknoloji alanında kurumlar arası işbirliğini ve özel kesimin sistem içindeki etkinliğini artıran bir ulusal yenilik sistemi oluşturulacaktır.
Tedbir 1.1 Ulusal Yenilik Sisteminin değerlendirilmesi ve işlerliğinin artırılması amacıyla Ulusal Yenilik Strateji ve Eylem Planı hazırlanacaktır. TÜBİTAK Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, DPT, İlgili Kamu Kuruluşları, Özel Sektör, Yerel Yönetimler, STK'lar Aralık Sonu Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK) 14. Toplantısında alınan karar gereği, Ulusal Yenilik Strateji ve Eylem Planının Hazırlanması çalışması ilgili paydaş kuruluşların katılımı ile TÜBİTAK koordinasyonunda yapılacaktır. Bilim ve teknoloji alanında kurumlar arası işbirliği ve eşgüdüm sağlanarak, kurumların görev, yetki ve sorumlulukları yeniden tanımlanacaktır.
Tedbir 1.2 Bölgesel yenilik sistemlerinin tanımlanması ve desteklenmesi sağlanacaktır. TÜBİTAK DPT, TOBB, YÖK, İlgili Kamu Kuruluşları, Üniversiteler, Özel sektör, Yerel Yönetimler, STK'lar Aralık Sonu Bölgesel gelişmeyi desteklemek ve bölgelerin rekabet güçlerini artırmak üzere özel sektör, üniversite ve kamu kuruluşları ile yerel dinamikleri kapsayan yenilik ekseninde faaliyet gösterecek işbirliği ağlarının kurulması desteklenecektir.

...

Öncelik / Tedbir Sorumlu Kuruluş İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar Süre Yapılacak İşlem ve Açıklama
Öncelik 1. AB'ye katılım sürecinde kurumsal ve idari yapılarda gerekli dönüşüme öncelik verilecektir.
Tedbir 1.1. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kuruluş ve görevleri hakkındaki KHK günümüz şartlarına uygun olarak gözden geçirilerek kanun şeklinde çıkarılacaktır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı, DTM, TOBB, TZOB Aralık Sonu AB müktesebatına uyumun gerektirdiği işlevsel örgütlenme, toprak koruma ve arazi kullanımı ile tarımsal araştırma-geliştirme ve yayım hizmetlerini bütüncül yürütme konularının da göz önüne alınacağı kanun tasarısı taslağı ilgili kurum ve kuruluş görüşleri alınarak sonuçlandırılacaktır.
Tedbir 1.2. Şeker Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun çıkarılacaktır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Şeker Kurumu Eylül Sonu Şeker sektöründe kurumsal düzenlemenin tamamlanması ile kota yönetimi ve denetiminin etkinleştirilmesi için AB politikalarındaki değişimleri de gözeten mevzuat düzenlemeleri sonuçlandırılacaktır.
Tedbir 1.3. TİGEM için bir yeniden yapılandırma ve faaliyet programlaması yapılacaktır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı DPT, Hazine Müsteşarlığı, TİGEM Aralık Sonu TİGEM işletmelerinin, özel sektör faaliyetlerinin bulunmadığı veya kısıtlı faaliyetlerde bulunduğu alanlara yönlendirilmesi ve bu amaca katkıda bulunmayan işletmelerin özel sektöre kullandırılmasına ilişkin kurumun yeniden yapılandırılması ve faaliyet programlamasını içeren bir strateji hazırlanacak ve akabinde söz konusu strateji temelinde işletmelerin kiralanmasına ilişkin bir kanun tasarısı taslağı hazırlanacaktır.
Tedbir 1.4. Alkol ve Alkollü İçki Kanunu çıkarılacaktır. Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu Maliye Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Aralık Sonu AB Şarap Ortak Piyasa Düzeninin piyasa düzenlemelerine uyum sağlanması amacıyla Alkol ve Alkollü İçki Kanunu çıkarılacaktır.
Tedbir 1.5. 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkındaki Kanunda değişiklik yapılacaktır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı Aralık Sonu Birliklerin sürdürülebilir mali ve idari yapılara sahip olması yönünde düzenlemelerin yapılması ve 4572 sayılı Kanunda yeniden yapılandırma dönemi ile ilgili olarak yer alan geçici maddelerin kaldırılması amacıyla 4572 sayılı Kanunda değişiklik yapan bir Kanun çıkartılacaktır.

...

Tedbir 2.3. Sendikal alanda uluslar arası yükümlülüklerden kaynaklanan hususlar gözden geçirilecektir. ÇSGB Maliye Bakanlığı, DPT, Devlet Personel Başkanlığı, İşçi ve İşveren Sendikaları Konfederasyonları, Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonları, Meslek Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları Aralık Sonu 2821 sayılı Sendikalar Kanunu, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu AB müktesebatına uyum bakımından gözden geçirilecektir.
Öncelik 3. İşgücü piyasasında zorluklarla karşılaşan kadınlar, gençler, uzun süreli işsizler, özürlüler ve eski hükümlüler için fırsat eşitliği sağlanacaktır.
Tedbir 3.1. Genç işsizliği azaltılacaktır. İŞKUR ÇSGB, MEB, DPT, SGK, YÖK, KOSGEB, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, İşçi ve İşveren Sendikaları Konfederasyonları, Meslek Kuruluşları Aralık Sonu (Devamlı) İşgücü piyasasına girişte zorluklarla karşılaşan gençlere fırsat eşitliği sağlanacaktır. Bu kapsamda; gençlerin işgücüne ve istihdama katılımlarının artırılması amacıyla işgücü piyasasında deneyim kazanmalarını sağlayıcı programlar geliştirilecektir. Genç işsizlere iş kurma konusunda mesleki eğitim, bilgi, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri verilecektir.
Tedbir 3.2. Kadınların işgücüne ve istihdama katılımları artırılacaktır. ÇSGB Maliye Bakanlığı, İŞKUR, MEB, DPT, Hazine Müsteşarlığı, SGK, KOSGEB, KSGM, Yerel Yönetimler İşçi ve İşveren Sendikaları Konfederasyonları, Meslek Kuruluşları Aralık Sonu (Devamlı) İşgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması amacıyla kadınlar için esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılacaktır. Çocuk ve yaşlı bakımı başta olmak üzere bakım hizmetlerine kolay ve ucuz erişimleri sağlanacak, Kadınlara işgücü yetiştirme eğitimleri verilecektir. Kadınlara iş kurma alanında mesleki bilgi, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri verilecektir.
Tedbir 3.3. Özürlülerin işgücüne ve istihdama katılımları artırılacaktır. Özürlüler İdaresi Başkanlığı (ÖZİDA) Maliye Bakanlığı ÇSGB, MEB, DPT, Hazine Müsteşarlığı, İŞKUR, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Yerel yönetimler, İşçi ve İşveren Sendikaları Konfederasyonları, Meslek Kuruluşları Aralık Sonu Tanımlı meslek grupları ile mevcut özür türleri eşleştirilerek, hangi özür grubunun hangi meslekleri yapabileceği tespit edilecektir. Korumalı işyerlerinde devlet tarafından sağlanacak teknik ve mali destekler konusunda çalışma yapılacaktır.

...

Tedbir 1.2. İl İstihdam Kurulları ile İl Mesleki Eğitim Kurulları birleştirilerek karar alma organı haline getirilecektir. İŞKUR ÇSGB, MEB, MYK, İşçi ve İşveren Sendikaları Konfederasyonları, Meslek Kuruluşları Eylül sonu Mesleki eğitim programlarının ve içeriklerinin belirlenmesinde işletmelerin aktif katılımı sağlanacaktır. Merkezi ve yerel düzeyde, işletmelerin mesleki eğitim sistemi içerisine alınması ile eğitim-istihdam arasındaki ilişki güçlenecek, işverenler istedikleri nitelikteki işgücünü kolayca temin edebileceklerdir. İstihdam ve mesleki eğitim politikalarının yerel düzeyde belirlendiği bu iki kurulun birleştirilmesi, karar alma organına dönüştürülmesi ve etkin çalışmasının sağlanması, eğitim-istihdam ilişkisini güçlendirecektir. Bu amaçla, 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununda gerekli değişiklikler yapılacak ve yapılacaktır.
Tedbir 1.3 Meslek yüksek okulları (MYO) ile mesleki ve teknik orta öğretim kurumları arasında program bütünlüğünü esas alan iş bölümü ve iş birliği kurulacak; sanayi ile işbirliği içinde uygulamalı eğitim yapmaları sağlanacaktır. MEB İŞKUR, YÖK, MYK, İşçi ve İşveren Sendikaları Konfederasyonları, Meslek Kuruluşları, İl İstihdam Kurulları, İl Mesleki Eğitim Kurulları Aralık sonu MYO ve Meslek Liselerinin öğrencilerinin sanayide uygulama ve staj yapma imkanları geliştirilecektir. MYO'lar ile organize sanayi bölgeleri arasında etkin bir işbirliği İl İstihdam ve İl Mesleki Eğitim Kurulları koordinesiyle sağlanacaktır. MYO'lar meslek liselerinin müfredatlarını tekrar eder konumdan çıkarılarak, aralarında program bütünlüğü sağlanacaktır. Faal olmayan MYO'lar kapatılacak; öğrenci sayısı az ve programları yerel ihtiyaçları karşılamaktan uzak olan MYO'lar coğrafi yakınlıkları dikkate alınarak diğer MYO'larla birleştirilecektir.
Tedbir 1.4. Hayat boyu eğitim stratejisi hazırlanacaktır. MEB ÇSGB, DPT, İŞKUR, İşçi ve İşveren Sendikaları Konfederasyonları, Meslek Kuruluşları Aralık sonu AB'ye uyum sürecinde hazırlanan Hayat Boyu Öğrenme Strateji Belgesi hazırlık çalışmaları tamamlanacaktır. Söz konusu Belge ile uyumlu olarak Hayat Boyu Öğrenme Koordinasyon Kanunu Tasarısı TBMM'ye sunulacaktır.

...

Öncelik/Tedbir Sorumlu Kuruluş İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar Süre Yapılacak İşlem ve Açıklama
Öncelik 1. Eğitimde kalite, rekabet ve verimliliği arttırmaya yönelik olarak idari yapı yeniden düzenlenecektir.
Tedbir 1.1. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeniden yapılandırılacaktır. MEB Maliye Bakanlığı, DPT, DPB Aralık Sonu MEB merkez teşkilatı politika belirleyen, araştırma ve planlama yapan, rehberlik eden, pilot uygulamalara öncülük eden ve denetleyen kurumsal bir yapıya kavuşturulacaktır. Talim Terbiye Kurulunun icrai görevlerinden arındırılarak asli görevlerine odaklanmasına yönelik düzenlemeler yapılacaktır. 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gözden geçirilerek bakanlık birimleri azaltılacak ve yeniden yapılandırılacaktır.
Tedbir 1.2 . Ortaöğretimde okul çeşitliliği yerine program çeşitliliğini esas alan bir yapıya geçilecektir. MEB ÇSGB, DPT İşkur, MYK, Meslek Kuruluşları Aralık Sonu Okul türleri azaltılacak, aynı okul çatısı altında çeşitli programlar uygulanmasına imkan veren bir yapı kurulacaktır. Söz konusu değişiklik için 3797 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatta gerekli değişiklikler yapılacaktır.
Tedbir 1.3 . Eğitimdeki gelişmelerin izlenmesi ve politikaların oluşturulması amacıyla veri toplama, gösterge tanımlama ve değerlendirme sistemi geliştirilecektir. MEB Maliye Bakanlığı, DPT, TÜİK, YÖK, Üniversiteler Aralık Sonu Eğitim harcamaları başta olmak üzere eğitim istatistikleri EUROSTAT ile uyumlu hale getirilecek ve eksik olan istatistikler üretilecektir. Eğitim alanında niceliksel ve niteliksel gelişmeler izlenecek ve bu gelişmeler ışığında politika oluşturmaya yönelik kapsamlı analizler yapılacaktır.
Tedbir 1.4. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yeniden yapılandırılacaktır. MEB DPT, YÖK, Üniversiteler, STK'lar Aralık Sonu YÖK standart belirleme, koordinasyon, uzun dönemli planlama ve denetimden sorumlu bir kuruluşa dönüştürülecektir. Öngörülen yeni görevleri yerine getirmek üzere mevcut kurumsal kapasite, uzmanlığı esas alacak şekilde güçlendirilecek, Üniversiteler Arası Kurul en üst akademik organ haline getirilecektir. Bu amaçla, 2547, 2809, 2914 sayılı kanunlar ile ilgili diğer mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

 

Tedbir 1.5 . Üniversiteler yeniden yapılandırılacaktır. MEB Maliye Bakanlığı, DPT, YÖK, Üniversiteler, STK'lar Aralık Sonu Üniversiteler idari ve mali açıdan özerk ve hesap verebilir bir yapıya kavuşturulacaktır. Performans esaslı bütçeleme ilkesi çerçevesinde üniversitelere ilk aşamada mali esneklik sağlanacak, ikinci aşamada ise mali özerkliğin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılacaktır. Öğretim üyeliği mesleğinin daha cazip hale getirilmesi için araştırma görevlilerinden başlamak üzere özlük hakları iyileştirilecektir. Üniversite yönetiminde merkeziyetçi yapının getirdiği sorunların giderilmesi amacıyla ?mütevelli heyeti? temelli bir yönetim yapısına geçilecektir. Bu heyet; üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesini, üniversitelerin yerel kalkınmaya katkılarının artırılmasını, toplumla bütünleşmesini ve öğrencilerin yönetime oy hakkı ile aktif katılımını sağlayacak şekilde oluşturulacaktır. Mevcut beşeri, fiziki ve mali kaynakları dikkate alınmak suretiyle, üniversitelerin araştırma ve öğretim üniversitelerine dönüştürülerek farklılaşmaları sağlanacaktır. Araştırma altyapısı yeterli olan üniversitelerin araştırmaya ve lisansüstü eğitime ağırlık vermeleri, diğer üniversitelerin ise daha çok ön lisans ve lisans eğitimine yoğunlaşmaları sağlanacaktır.
Öncelik 2. Ortaöğretimde eğitim müfredatı gözden geçirilerek gerekli güncellemeler yapılacaktır.
Tedbir 2.1. İlk ve ortaöğretimde yenilenen müfredatlara ilişkin olarak hizmetiçi eğitim faaliyetleri artırılacak ve eğitim fakültelerinin programları güncellenecektir. MEB YÖK Üniversiteler Aralık Sonu Yenilenen müfredatlara ilişkin olarak hizmetiçi eğitim alan öğretmen sayısı artırılacaktır. Eğitim fakültelerinin programları yenilenen müfredatlara uygun olarak MEB ile işbirliği içinde oluşturulacak komisyon tarafından güncellenecektir. Ortaöğretimde yenilenen mesleki eğitim programları ve modülleri konusunda meslek lisesi öğretmenlerine hizmetiçi eğitim verilecektir. Öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu hizmetiçi eğitim konuları eğitim fakülteleri ile işbirliği içinde belirlenecektir.
Tedbir 2.2. Ortaöğretim müfredatı yenileme çalışmaları tamamlanacaktır. MEB Üniversiteler Aralık Sonu Ortaöğretim Projesi kapsamında genel ortaöğretimde 5 alan dersi, mesleki eğitimde 18 alan dersinin müfredat çalışmaları tamamlanacaktır. Meslek liseleri müfredatı kapsamındaki modüller, ortaöğretim kitaplarında olduğu gibi ücretsiz dağıtılacaktır.

 

Öncelik 3. Eğitimde etkin bir yönlendirme sistemi kurulacaktır.
Tedbir 3.1 . İlköğretim ve ortaöğretim düzeyinde rehberlik uygulaması etkin hale getirilecek ve mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmetleri geliştirilecektir. MEB İŞKUR, TOBB, TİSK, Sendikalar, Aralık Sonu İlköğretimin özellikle 6-8. sınıflarında meslekleri uygulamada tanımaya yönelik bir rehberlik ve yönlendirme sistemi kurularak, yatkın olan öğrencilerin mesleki eğitime devam etmeleri teşvik edilecektir. Rehber öğretmen açığının kapatılması için YÖK ile işbirliği içerisinde üniversitelerin rehber öğretmen yetiştirmeye yönelik öğrenci kontenjanları artırılacak ve mezunların istihdam edilmeleri sağlanacaktır. Türkiye genelinde üniversiteler ile işbirliği içerisinde belirlenecek toplam 500 özel eğitim formatör adayı yetiştirilecektir.
Öncelik 4. Eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları artırılacak, donanım ihtiyacı karşılanacak, fiziki altyapı geliştirilecektir.
Tedbir 4.1. Derslik başına düşen öğrenci sayısı azaltılacaktır. MEB Maliye Bakanlığı, DPT, YÖK, TOKİ, Yerel Yönetimler, STK'lar Aralık Sonu Büyük şehirlerde iş merkezleri ve fabrikalar arasında sıkışmış olup emlak açısından değerli okulların satılarak, elde edilen gelirin yeni okul yapılmasında kullanılmasını sağlayacak mevzuat düzenlemeleri yapılacaktır. İlköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 50'nin üzerinde olan illerden başlanarak bu iller ülke ortalamasına yaklaştırılacaktır. Ayrıca, söz konusu illerin kent merkezlerinde derslik başına öğrenci sayısının 60'ın üzerine çıktığı düşünülerek il merkezlerine özel önem verilecektir.
Tedbir 4.2. Okul öncesi eğitim çeşitlendirilecek ve toplumsal farkındalık artırılacaktır. MEB Maliye Bakanlığı, DPT Aralık Sonu Okul öncesi eğitimde ikili eğitim ile gezici okul ve yaz anaokulu gibi uygulamalar yaygınlaştırılacak, yaygın eğitim imkanlarından faydalanılacaktır. Toplumsal farkındalığın artırılması için yazılı ve görsel iletişim araçları kullanılacaktır.
Tedbir 4.3. Yükseköğretimde yurt sayısı ve kapasitesi artırılacak, mevcut yurtların kalitesi geliştirilecektir. YURT-KUR Maliye Bakanlığı, DPT Aralık Sonu Öncelikli olan il ve ilçeler ile 2006 ve 2007 yılında kurulan 32 devlet üniversitesinin kurulduğu illerde artan yurt ihtiyacının karşılanması amacıyla arsa temin etme ve ihale süreci hızlandırılarak yurt inşaatlarının kısa sürede tamamlanması sağlanacaktır. Mevcut yurtların fiziki yapısının iyileştirilmesine ve donanımının geliştirilmesine devam edilecektir.
Öncelik 5. Öğretmen ve öğretim elemanı sayısı eksikliği giderilecektir.
Tedbir 5.1. Gelişmekte olan üniversitelerin öğretim elemanı açığını kapatmak için gelişmiş üniversitelerde öğretim üyesi yetiştirme programları (ÖYP) yaygınlaştırılacaktır. DPT Maliye Bakanlığı, YÖK, Üniversiteler Aralık Sonu Yükseköğretimde öğretim üyesi sayısı artırılacak ve öğretim üyelerinin yurt genelinde dengeli dağılımı sağlanacaktır. Öğretim üyesi yetiştirmek üzere gelişmekte olan üniversitelerle gelişmiş üniversiteler arasında işbirliği ve koordinasyon artırılacaktır. ÖYP'yi tamamlayan araştırma görevlilerinin, hizmet verecekleri üniversitelerde en geç 6 ay içinde öğretim üyeliği kadrosuna atanması sağlanacaktır.

 

Öncelik 6. Eğitimde bilgi teknolojilerinin kullanımı yaygınlaştırılacak ve etkin hale getirilecektir.
Tedbir 6.1. Örgün ve yaygın eğitim bilgi ve iletişim teknolojileri ile desteklenecek ve gerekli altyapı tamamlanacaktır. MEB Ulaştırma Bakanlığı, DPT, Valilikler Aralık Sonu BT laboratuvarlarının planlanan tüm okullarda kurulumu hızla tamamlanacak ve bu laboratuvarlarda çoklu ortam kütüphaneleri oluşturularak güncelliği sağlanacaktır. Öğrencilere laboratuvarlarda temel BİT eğitimi verilecek ve kütüphaneden yararlanmaları sağlanacaktır. Ayrıca, BT laboratuvarları belirli saatler arasında vatandaşların da kullanımına açılacaktır. İlköğretimde öğrencilere BİT alanında kazandırılan eğitimin devamı ve tamamlayıcısı şeklinde, ortaöğretim BİT müfredatı güncellenecektir. BT sınıflarının tüm derslerde etkin olarak kullanılabilmesi için okullara güncel eğitim yazılımları sağlanacaktır. Öğrencilerin bireysel çalışmasına katkı sağlayan, ilgi ve yeteneklerine hitap eden çoklu ortam CD'leri ve eğitim yazılımları sisteme dahil edilecek ve hazırlanan kitap setleri, interaktif kullanıma yönelik olarak elektronik ortamdan ulaşılabilecek e-kitaplara dönüştürülecektir.

 

Öncelik 7. Eğitimin her kademesinde erişimin önündeki engeller kaldırılacaktır.
Tedbir 7.1. Dezavantajlı bireylerin eğitime erişimi artırılacaktır. MEB RTÜK, TRT, SHÇEK, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Yerel Yönetimler, SYDG M Aralık Sonu Gelir yetersizliği ve cinsiyet ayrımcılığı sebepleriyle eğitimden uzak kalan dezavantajlı bireylerin burs, taşımalı eğitim, şartlı nakit transferi gibi mekanizmalarla eğitime erişimi artırılacaktır. Özel eğitime erişimin artırılması için fiziki altyapı geliştirilecek, ailelerin bilinçlendirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla eğitsel ve görsel yayınlar yoluyla televizyonun daha etkin kullanımı sağlanacak, sivil toplum kuruluşları ile ortak kampanyalar gerçekleştirilecektir. Haydi Kızlar Okula Kampanyasına devam edilecektir.
Tedbir 7.2. Ortaöğretime ve üniversiteye yerleştirme sistemi fırsat eşitliğini de sağlayacak şekilde gözden geçirilecektir. MEB YÖK, ÖSYM Aralık Sonu Ortaöğretime ve üniversiteye giriş sistemi; öğrencileri programlar hakkında yeterli düzeyde bilgilendiren, etkin bir rehberlik ve yönlendirme sistemiyle ilgi ve yeteneklerini eğitim süresi boyunca çok yönlü bir süreçle değerlendiren, okul başarısına dayalı ve müfredat programlarıyla daha uyumlu olacak ve okul dışı öğrenmeye ihtiyaç duymayacak bir yapıya kavuşturulacak; yükseköğretime giriş sınavının uygulanma biçimi ile ilgili yeni yöntemler geliştirilecektir. ÖSS'de tekrarlanan başvuruların azaltılması amacıyla üniversiteler ve programlar arasındaki geçişler ÖSS puanı esas alınmak kaydıyla esnek hale getirilecektir. Meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarında ya da yakın alanlarda devam edecekleri lisans programlarında katsayı eşitsizliği giderilecektir.
Tedbir 7.3. İlköğretimde okul terkleri azaltılacaktır. MEB ÇSGB, SYDGM, SHÇEK, Aile ve Sosyal Araştırma Gn. Md., Kadının Statüsü Gn. Md., STK'lar Aralık Sonu 9. sınıf öğretmenlerinin görüşü doğrultusunda okulu terk etmeye meyilli öğrenciler tespit edilip Okul Aile Birlikleri aracılığıyla nedene bağlı olarak maddi ve manevi destek sağlanacaktır. Okul terkinin azaltılması için terklerin fazla olduğu bölgelerde okul öncesi eğitime ağırlık verilecektir.

 

Öncelik 8. Eğitimin her kademesinde alternatif finansman modelleri geliştirilecektir.
Tedbir 8.1. Özel okulların yaygınlaştırılması teşvik edilecektir. MEB Maliye Bakanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı Aralık Sonu Özel örgün eğitim veren kurumların teşvikine yönelik 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununda gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Okul yapımında kamu-özel işbirliği gibi değişik modellere başvurulacaktır. Özel sektörün okul açması için arsa tahsisi vergi indirimi, sübvansiyon gibi teşvikler yaygınlaştırılacaktır.
Tedbir 8.2. Vakıf üniversitelerinin yükseköğretimdeki payı artırılacak, özel üniversite kurulmasına yönelik düzenlemeler yapılacaktır. MEB Maliye Bakanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı, YÖK Aralık Sonu Vakıf üniversitelerine sağlanan teşvikler kapsamında arsa tahsisi kolaylaştırılacak ve mali destekler artırılacaktır. Özel üniversite kurulmasına olanak sağlayacak gerekli mevzuat değişikliği yapılacaktır.
Tedbir 8.3. Öğrencilerin yükseköğretimin finansmanına daha fazla katılımı sağlanacak, maddi gücü yetersiz olan öğrenciler için etkin bir harç, burs ve kredi sistemi geliştirilecektir. MEB Maliye Bakanlığı, YURT-KUR, YÖK, Finans Kuruluşları Aralık Sonu Öğrencilerden alınan katkı paylarının yükseköğretimin finansmanındaki payı artırılacaktır. Finans sektörünün devlet güvencesi altında ekonomik gücü olmayan öğrencilere eğitim kredisi sağlamasına, kredilerin geri ödemesinin belli bir gelir seviyesine ulaşıldıktan sonra yapılmasına yönelik düzenlemeler yapılacaktır.
Öncelik 9. Başta şiddet olmak üzere eğitim kurumlarında disiplin sorunlarının giderilmesine yönelik uygulamalar artırılacaktır.
Tedbir 9.1. Öğrencilere yönelik sosyal etkinlikler ve rehabilitasyon hizmetleri artırılacaktır. MEB İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, SHÇEK, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Yerel Yönetimler Aralık Sonu Yoğun göç alan yerler başta olmak üzere şiddete karışmış çocuklar tespit edilerek bu çocuklara rehabilitasyon hizmetleri sağlanacaktır. Öğrencilerin şiddet unsurlarından uzaklaştırılması için sanata, spora ve kültürel faaliyetlere katılımları artırılacaktır.

...

Öncelik/Tedbirler Sorumlu Kuruluş İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar Süre Yapılacak İşlem ve Açıklama
Öncelik 1. Başta koruyucu sağlık ve ana-çocuk sağlığı hizmetleri olmak üzere birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilerek yaygınlaştırılacaktır.
Tedbir 1.1. Başta anne-çocuk sağlığı olmak üzere koruyucu sağlık programları çeşitlendirilerek yaygınlaştırılacaktır. Sağlık Bakanlığı MEB, SHÇEK, TRT, Tüm Sağlık Kuruluşları, Yerel Yönetimler, STK'lar Aralık Sonu Bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirilmeye başlanması için halkın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalara devam edilecektir. Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı tüm sağlık kuruluşlarına yaygınlaştırılacaktır Halihazırda devam eden ?Yeni Doğan Tarama Programları?na işitme ve görme taramaları eklenerek yaygınlaştırılacaktır. Öncelikle okul çağı çocuklarına ilişkin olmak üzere sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve obezitenin önlenmesine yönelik programlar hazırlanacak ve s tandartlara uygun olmayan katkı maddeleri ihtiva eden gıdaların okul kantinlerinde satışının önlenmesine ve bu gıda maddelerinin reklamlarının içeriğine yönelik hukuki düzenlemeler yapılacaktır. 2008 yılı sonunda ülke genelinde % 95 bağışıklama oranına ulaşılacak, % 90'ın altında aşılama oranı olan yerleşim yeri kalmaması sağlanacaktır. Aşılamada kalite ve güvenliğin sağlanması amacıyla tüm illerde aşı soğuk oda yapımları tamamlanmış olacaktır. Her ile il içi nakillerde kullanılmak üzere aşı dağıtımına mahsus soğutuculu araçlar temin edilecektir. 49 ilde devam eden intiharın önlenmesi ve krıze müdahale programı ulke geneline yaygınlaştırılacaktır. Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı hazırlanacaktır. Aile hekimliği illerinden başlamak üzere evde bakım hizmetleri için kontrol listeleri oluşturulacak, yerel yönetimler ve sosyal hizmetler il müdürlükleri ile pilot uygulama yürütülecektir.
Tedbir 1.2 Toplumun ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesine yönelik hizmetler artırılacaktır. Sağlık Bakanlığı Türk Diş Hekimleri Birliği, Üniversiteler Aralık Sonu 20 adet Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi kurulacaktır. Aile diş hekimliğinin model olarak yapılandırılması sağlanacak, aile hekimliği uygulama kanununun çıkarılmasını takiben uygulama başlatılacaktır.
Tedbir 1.3 Acil sağlık hizmetleri güçlendirilecektir. Sağlık Bakanlığı MEB Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Hudut ve Sahiller Gn.Md. Aralık Sonu Hizmet alımı yoluyla helikopter ve uçak ambulans temin edilecektir. Halihazırda 4 adet olan deniz ambulanslarının sayısı 10'a yükseltilecektir. İllerin kriz merkezleri ve 112 istasyonlarının iletişim altyapısı geliştirilerek koordinasyonları sağlanacak ve şişme çadır tipi mobil acil sağlık ünitesi sayısı 11'e yukseltilecektir. Vatandaşların ilkyardım konusunda becerilerinin artırılması amacıyla mevcut ilkyardım yönetmeliğinde gerekli düzenlemeler yapılacak ve eğitimler artırılacaktır. 2011 yılına kadar toplumun en az %10'una ilk yardım eğitimi verilmiş olacaktır.
Tedbir 1.4 Alkol, tütün ve madde kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecektir. Sağlık Bakanlığı Tarım Bakanlığı, MEB, TAPDK, Üniversiteler Aralık Sonu ?Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun?da tütün ürünlerinin paketlerinin üzerindeki sağlık uyarılarının kullanılmasına ve tütün ürünlerinin reklamı ve sponsorluğuna ilişkin gerekli değişikler yapılacaktır. Kapalı mekanlarda sigara kullanımının engellenmesine yönelik yaptırımlar etkinleştirilecektir. Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) sayısının ve niteliğinin artırılması, personel eğitimi, teşhis ve tedavi kılavuzlarının hazırlanması ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezlerinden veri toplama sisteminin geliştirilmesi sağlanacaktır. İstanbul, Gaziantep, Mersin, Kocaeli ve Konya'da AMATEM açılacaktır.

...

Öncelik 2. Birinci basamak sağlık hizmetleri başta olmak üzere sağlık hizmetlerine erişim olanakları iyileştirilecektir.
Tedbir 2.1 Sağlık merkezleri niteliği iyileştirilecek ve yeni kurulacakların yapımına ilişkin plan hazırlanacaktır. Sağlık Bakanlığı İçişleri Bakanlığı, Üniversiteler, Kızılay, TTB, STK Aralık Sonu Coğrafi bölge, nüfus yoğunluğu, ulaşım imkanları ve mevcut sağlık yatırımları da dikkate alınarak sağlık merkezlerinin kurulmasına ilişkin planlama yapılacaktır. Yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanelerinin kurulacağı iller ve buna ilişkin proje hazırlıkları yapılacaktır. Hasta odaları düşük yatak sayısı ve içerisinde banyo-WC, telefon-TV, hemşire çağrı sistemi ve hasta başı ünitesinin bulunduğu nitelikli bir yapıya dönüştürülecektir. Hastane içinde ve çevresinde özürlü hastaların erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik düzenlemeler yapılacaktır. A ve B tipi kan merkezleri ile kan istasyonları yıl sonuna kadar yeni mevzuata göre uyumlu hale getirilecektir.
Tedbir 2.2. Sağlık Personelinin Yurt Çapında Dengeli Bir Şekilde Dağılımı Sağlanacaktır. Sağlık Bakanlığı Maliye Bakanlığı, DPB, Yerel Yönetimler Aralık Sonu Sağlık kuruluşlarının hedef nüfus, hizmet bölgesi, fiziki yapı ve hizmet sunum özelliklerini esas alan gerçekçi bir personel dağılım planı çalışması yapılacaktır.
Tedbir 2.3 . Aile Hekimliği Uygulaması Yaygınlaştırılacaktır. Sağlık Bakanlığı Yerel Yönetimler Aralık Sonu Aile hekimliği uygulaması 59 ile yaygınlaştırılacaktır. 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanunu yerine aile hekimliği uygulama kanunu çıkarılacak ve alt mevzuatı oluşturulacaktır.
Tedbir 2.4 Sağlık Merkezlerinde Teşhise Dayalı Tıp Uygulamaları Yaygınlaştırılacaktır. Sağlık Bakanlığı Sağlık Kuruluşları, Üniversiteler Aralık Sonu ?Sağlık Hizmetleri Finansman Yönetiminin Güçlendirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması için Altyapı Geliştirilmesi? projesi kapsamında 50 hastanede (35'i Sağlık Bakanlığına Bağlı) devam etmekte olan teşhise dayalı gruplandırma (DRG) çalışması tamamlanacaktır.
Öncelik 3. İhtiyaç duyulan alanlarda sağlık personeli yetiştirilmesi sağlanacaktır.
Tedbir 3.1 Başta hekim olmak üzere sağlık personeli yetiştiren kurumların öğrenci kontenjanları artırılacaktır YÖK DPT, Üniversiteler Aralık Sonu (Devamlı) Başta hekimler olmak üzere ülkemizin sağlık personeli açığının giderilmesi amacıyla halihazırda eğitime devam eden üniversitelerin kontenjanları kademeli olarak artırılacaktır. Tıp fakültelerinin kontenjan artışına yönelik yatırım ihtiyaçlarına öncelik verilecektir.
Tedbir 3.2 Sağlık personelinin niteliği geliştirilecektir. Sağlık Bakanlığı MEB, YÖK, Üniversiteler, Meslek Kuruluşları Aralık Sonu Sağlık personelinin sürekli eğitimi ile mesleki yeterlilikleri geliştirilecektir. Öğrencilerin temel sağlık hizmetlerine yönelik becerilerini artıracak şekilde eğitim verilmesi amacıyla müfredat düzenlenecektir.

...

Öncelik 4. ?Akılcı İlaç Kullanımı' ilkesi etkin hale getirilecektir.
Tedbir 4.1 Akılcı ilaç kullanımına ilişkin programlar hazırlanacaktır . Sağlık Bakanlığı Maliye Bakanlığı, TRT, Sosyal Güvenlik Kurumu, Meslek ve Sivil Toplum Kuruluşları Aralık Sonu (Devamlı) İlaç harcamalarının sağlık harcamaları içindeki büyüklüğü dikkate alındığında maliyetlerde etkinliğin sağlanması amacıyla öncelikle sağlık kuruluşlarının ilaç alımlarında ve tüketiminde farmaekonomik ilkelerin göz önüne alınmasına ilişkin gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Halkın, akılcı ilaç kullanımına dair bilinçlendirilmesi sağlanacak, hekimlerin bu konudaki hizmet içi eğitimi artırılacaktır. Hastanelerde çalışanlara yönelik eğitimler ve yan etki veri tabanının oluşturulması için gerekli çalışmalara başlanacaktır.
Tedbir 4.2 İlaç takip sistemi kurulacaktır. Sağlık Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu, Hacettepe Üniversitesi, Türk Eczacılar Birliği Aralık Sonu Ülke çapında geçerli bir takip sistemi kurulması ve her ilaç kutusunun merkezi bir sistemde izlenmesini sağlayacak sitemin hazırlık çalışmaları yapılacaktır.
Öncelik 5. Sağlık hizmetlerinin yürütülmesinden sorumlu kurumlar yeniden yapılandırılacaktır.
Tedbir 5.1 Sağlık Bakanlığının Teşkilat Kanunu yenilenecektir. Sağlık Bakanlığı Başbakanlık, DPT, Üniversiteler, Yerel Yönetimler Aralık Sonu Sağlık Bakanlığının sağlık sektöründeki önceliklerin belirlenmesi, hizmetlerin izlenmesi ve denetimi, kurumların akreditasyonu ve halk sağlığı işlevlerinin yönetimi konularına odaklanması amacıyla fiziki ve beşeri kaynaklarının ve örgütsel yapısının stratejik planlama ilkeleri çerçevesinde gözden geçirilerek kurumun merkez ve taşra düzeyindeki fonksiyonlarının yeniden yapılandırılması için gerekli idari ve yasal düzenlemeler yapılacaktır.
Tedbir 5.2 Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi yeniden yapılandırılacaktır. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, Üniversiteler Aralık Sonu Halk sağlığını korumak, hastalık risklerini azaltmak ve önlemek için hastalık etkenlerini tanımlamada ve kontrol etmede referans düzeyde hizmet sunacak bağımsız, uluslar arası benzerlerine denk bir kurum oluşturulması için gerekli mevzuat çalışmaları tamamlanacaktır.
Tedbir 5.3. Hıfzıssıhha Mektebi sağlık enstitüsüne dönüştürülecektir. Sağlık Bakanlığı DPT, DPB, YÖK, Üniversiteler, Aralık Sonu Hıfzıssıhha Mektebinin sağlık politikası üzerine araştırma ve geliştirme yapacak bir kurumsal yapıya dönüştürülmesi için ilk aşamada teşkilat kanunu hazırlanacaktır.
Öncelik 6. Sağlık hizmeti sunumunda hasta hakları ve hasta memnuniyeti esas alınacaktır.
Tedbir 6.1 Hekim seçme hakkı uygulaması yaygınlaştırılacak ve hasta hakları konusunda toplum bilinçlendirilecektir. Sağlık Bakanlığı MEB, TRT, Tüm Sağlık Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları Aralık Sonu Hasta hakları ve hasta memnuniyeti kapsamında vatandaşların hizmet alacağı hekimi seçme hakkından yararlanabilmesi için gereken düzenlemeler tüm sağlık kuruluşlarına yaygınlaştırılacaktır. Toplum, hasta hakları konusunda kitle iletişim araçları ve okullarda sağlanacak eğitimler ile bilinçlendirilecektir. Sağlık hizmeti sunanların hasta haklarına ilişkin hizmet içi eğitim almaları sağlanacaktır.

 

Tedbir 6.2 Tıpta kötü uygulamalara ilişkin düzenlemeler yapılacaktır. Sağlık Bakanlığı Üniversiteler, Tüm Sağlık Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları Aralık Sonu Tıpta kötü uygulamalardan doğan sorumlulukların belirlenmesi ve bu tür uygulamaların engellenmesine yönelik idari ve hukuki düzenlemeler yapılacaktır.
Öncelik 7. Hizmet kalitesini artırmak amacıyla, hastane yönetimleri idari ve mali açıdan özerk bir yapıya kavuşturulacaktır.
Tedbir 7.1 Kamu hastane birlikleri pilot uygulaması başlatılacaktır. Sağlık Bakanlığı Maliye Bakanlığı, DPT, Sosyal Güvenlik Kurumu, Üniversiteler Aralık Sonu Kamu Hastane Birliklerinin pilot uygulaması hakkında Kanun Tasarısının TBMM'de kabulünü takiben 3 ilde pilot uygulama başlatılacaktır.
Öncelik 8. Ulusal sağlık bilgi sistemi etkin hale getirilecektir.
Tedbir 8.1 Ulusal sağlık bilgi sistemi etkin hale getirilecektir. Sağlık Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Aralık Sonu Sağlık Kodlama Referans Sistemi'nin tanı kodlama sistemini ve tıbbi cihaz ve malzeme kodlama sistemini kapsayacak şekilde geliştirilmesi sağlanacak; Aile Hekimliğine geçiş yapan illerde aile Hekimliği bilgi sisteminin kullanımı sağlanacaktır. Minimum Sağlık Veri Setleri ve Sosyal Güvenlik Kurumunun veri setlerinin kullanımı yaygınlaştırılacaktır. Tele-tıp servisleri arasında yer alan tele-radyoloji ve telepatoloji servisleri ile ilgili Tele-tıp Protokolü hazırlanacaktır. Tele-tıp projesinin pilot uygulamasına başlanacaktır. Vatandaşların aile hekimleri vasıtasıyla ve telefonla doğrudan hastanelerden randevu alabilmesini sağlayacak ? Hastane Randevu ve Sevk Entegrasyonu Sistemi?nin pilot uygulaması dört bölgede başlatılacaktır.

...

Öncelik / Tedbir Sorumlu Kuruluş İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar Süre Yapılacak İşlem ve Açıklama
Öncelik 1 . Sosyal sigorta sistemi, aktüeryal dengeler gözetilerek çalışan nüfusun tümünü kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak ve sistemde tam otomasyona geçilecektir.
Tedbir 1.1. Sosyal sigorta sisteminin mali sürdürülebilirliği sağlanacak, sistem çalışan nüfusun tümünü kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu ÇSGB, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı, İŞKUR Mart Sonu 5510 sayılı Kanun Anayasa Mahkemesi iptal kararı çerçevesinde gözden geçirilerek gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Sosyal sigorta sistemi kapsamındaki aktif sigortalı nüfus ve prim tahsilat oranları artırılacaktır. Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetleri, sağlık kuruluşları ile yapılan hizmet sözleşmeleri aracılığıyla satın alınacaktır. Bu hizmetler, toplumun öncelikli sağlık sorunları maliyet ve etkililik analizleri dikkate alınarak belirlenecektir.
Tedbir 1.2. Sosyal sigorta sisteminin bilgi işlem altyapısında tam otomasyona geçilecektir. Sosyal Güvenlik Kurumu ÇSGB Aralık Sonu Sosyal sigorta sisteminin bilgi işlem altyapısında tam otomasyona geçilerek etkili, erişilebilir ve sürdürülebilir hizmet sunan bir yapı oluşturulacaktır. Gelir ve alacakların takibi ile tahsis işlemine esas olacak her türlü belge ve bilgilerin muhteviyatının, şeklinin ve gönderilme sürelerinin belirlenmesi ve bunların internet, elektronik ve benzeri ortamda gönderilmesinin sağlanmasına yönelik olarak Gelir ve Alacakların Takibi ve Tahsisi Projesi (GETAP) yürütülecektir.
Öncelik 2. Sosyal hizmet ve yardımlar sistemi geliştirilecek, sistemden yararlanacak kişilerin belirlenmesi amacıyla ortak bir veri tabanı oluşturularak, nesnel ölçütlerle işleyen bir tespit mekanizması kurulacaktır.
Tedbir 2.1. Sosyal Hizmetler Kanunu çıkarılacaktır. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu İlgili kamu kurum ve kuruluşları Aralık Sonu Sosyal Hizmetler Kanunu ile, korunmaya, bakıma, gelişmeye, destek ve yardıma ihtiyaç duyan birey, aile, grup ve topluma, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce sunulan sosyal hizmetlerin, temel ilke ve esasları ile model ve niteliğini belirlemek, sosyal hizmet uygulamalarına ilişkin rehberlik ve denetimin usul ve esaslarının düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

 

Tedbir 2.2. Sosyal hizmet ve yardımların merkezi bir organizasyon altında bütün ihtiyaç sahiplerini kapsaması sağlanacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu SYDGM, SHÇEK, Vakıflar Genel Müdürlüğü Mart Sonu Sosyal güvenlik sistemi ile bütünleşik bir yapıda sosyal yardımlara ilişkin temel ilkeleri belirlemeyi ve sosyal hizmet ve yardımların hak haline getirilmesini sağlamayı amaçlayan Sosyal Yardım ve Primsiz Ödemeler Kanunu çıkarılacaktır.
Tedbir 2.3. Sosyal yardım ve proje desteklerinin etkisi konusunda yapılan araştırma sonuçlarına göre yeni strateji ve politikalar oluşturulacaktır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü DPT, TÜİK, SHÇEK, Yerel Yönetimler Aralık Sonu SYDGM'nin gerçekleştirdiği sosyal yardım ve proje faaliyetlerinin etki analizine yönelik uygulanan araştırma projesi sonuçları değerlendirilerek bu faaliyetlerin yoksullukla mücadelede daha etkin hale getirilmesi için yeni stratejiler ve politikalar oluşturulacaktır.
Tedbir 2.4. Sosyal yardımlardan yararlanacak kişilerin belirlenmesinde sağlıklı ve nesnel bir muhtaçlık ölçütü oluşturulacaktır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü SGK, Sağlık Bakanlığı, SHÇEK, TÜİK, ÖZİDA, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yerel Yönetimler, STK'lar Aralık Sonu Sosyal yardımdan yararlanacak kişilerin belirlenmesi için kullanılan puanlama formülü sağlıklı ve nesnel değerlendirmeye imkan tanıyacak ve tüm yardımları kapsayacak şekilde geliştirilecektir.
Tedbir 2.5. Sosyal hizmet ve yardımlar sisteminde sağlıklı işleyen bir bilgi işlem alt yapısı oluşturulacak ve veri tabanları arasında entegrasyon sağlanacaktır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü SGK, SHÇEK, Sağlık Bakanlığı, SGK, TÜİK, ÖZİDA, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yerel Yönetimler, STK'lar Aralık Sonu SYDGM bünyesinde sürdürülen Yönetim Bilgi Sisteminin tamamlanması ile birlikte tüm il ve ilçelerimizde sosyal yardım alanında faaliyet gösteren tüm STK'lara ilişkin isim, adres, şube vb bilgileri kapsayan bir veritabanı oluşturulmasına olanak tanınacaktır. İşbirliği yapılacak kurum ve kuruluşların çalışanlarının katkı ve katılımıyla yapılacak çalışmalar sonucu veri tabanlarının entegrasyonu için ortak norm ve kriterler belirlenerek standart bir yapı oluşturulacaktır.
Tedbir 2.6. Ulusal özürlüler veri tabanı aktif hale getirilecektir. Özürlüler İdaresi Başkanlığı İçişleri Bakanlığı, ÇSGB, Sağlık Bakanlığı, SGK, SYDGM, SHÇEK, TÜİK, Yerel Yönetimler, STK'lar Aralık Sonu Özürlülere ait bilgilerin yer aldığı ulusal özürlüler veri tabanının tüm özürlüleri kapsayabilmesi için ilgili tüm kuruluşların kayıtlarında yer alan veriler bu veri tabanına girilecektir.

 

Tedbir 2.7. Sosyal hizmet ve yardımlar alanında nitelikli insan gücü eksikliği giderilecektir. Yükseköğretim Kurumu MEB, SGK, SHÇEK, SYDGM Aralık Sonu (Devamlı) Sosyal hizmet uzmanı yetiştiren okul sayısı, kontenjanlar ve öğretim elemanı sayısı artırılacaktır.
Tedbir 2.8. Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının sosyal hizmet ve yardımlar alanındaki faaliyetleri desteklenecektir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü İçişleri Bakanlığı, SHÇEK, Yerel Yönetimler, STK'lar Aralık Sonu (Devamlı) Sosyal hizmet ve yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesini sağlamak amacıyla, bu alandaki faaliyetlerin kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürütülmesine destek verilecektir.
Öncelik 3. Korunmaya muhtaç çocuklar için alternatif bakım modelleri desteklenecek ve kurumsal bakım hizmetleri iyileştirilecektir.
Tedbir 3.1. Korunmaya muhtaç çocukların öncelikle kendi ailesi yanında bakımı sağlanacaktır. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Yerel Yönetimler, STK'lar, SYDGM Aralık Sonu (Devamlı) Korunmaya muhtaç çocukların aileleri gelir düzeyini artırıcı projeler ve ayni nakdi yardımlar yoluyla desteklenecektir.
Tedbir 3.2. Korunmaya muhtaç çocuklara hizmet veren toplu yaşanılan kuruluşlar yerine sevgi evi ve çocuk evleri modeli yaygınlaştırılacaktır. Duygusal, cinsel ve fiziksel istismara uğramış, madde bağımlısı, suça yönelen çocuklar için Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri ile Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezleri açılacaktır. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu MEB, Sağlık Bakanlığı, ÇSGB, İçişleri Bakanlığı, ASAGM, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Yerel Yönetimler, STK'lar Aralık Sonu (Devamlı) Korunmaya muhtaç çocuklara hizmet veren kuruluşlar, çocukların gelişimine ve sosyal uyumuna katkıda bulunacak şekilde tasarlanacaktır. Duygusal, cinsel ve fiziksel istismara uğramış, madde bağımlısı, sokakta yaşayan, suça yönelen çocukların, rehabilite olmadan yetiştirme yurtlarına yerleştirilmesi burada kalan diğer çocuklar açısından önemli sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle bu çocuklara özellikle gündüzlü rehabilitasyon hizmeti sunan merkezlerin kurulması gerekmektedir.

...

Öncelik/Tedbir Sorumlu Kuruluş İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar Süre Yapılacak İşlem ve Açıklama
Öncelik 1. Kamu hizmetlerinin daha etkin ve etkili sunulmasını sağlamak amacıyla kamu kurum ve kuruluşları arasındaki görev ve yetki karmaşası ile belirsizlikler giderilecek, tüm kurum ve kuruluşların asli görevlerini yerine getirecekleri bir kurumsal yapıya kavuşturulması sağlanacaktır.
Tedbir 1.1. Devlette Genel Kurumsal Yapının Gözden Geçirilmesi Raporu güncellenecektir. DPT Kamu kurum ve kuruluşları Aralık Sonu Kamu kurum ve kuruluşlarının görev, yetki ve işlevlerinin gözden geçirilerek netleştirilmesi ve her kurum ve kuruluşun asli görevlerini yerine getireceği bir yapının getirilmesi amacıyla DPT tarafından hazırlanan Devlette Genel Kurumsal Yapının Gözden Geçirilmesi Raporu, mevzuatta ve kurumsal yapılarda meydana gelen değişiklikler çerçevesinde güncellenecektir.
Öncelik 2. Kamu kurum ve kuruluşlarının işlem ve eylemlerinde uyacakları usul ve esasları içeren yasal düzenleme gerçekleştirilecektir.
Tedbir 2.1. Genel İdari Usul Kanunu Tasarısına ilişkin çalışmalar sonuçlandırılacaktır. Adalet Bakanlığı - Aralık Sonu İdari işlem ve eylemlerin tabi oldukları şekil ve usul kurallarının gösterilmesine ve idarenin karar alma sürecinin belirlenmesine yönelik kanun tasarısının hazırlık çalışmaları iş ortamının iyileştirilmesi amacına da hizmet edecek şekilde sonuçlandırılacaktır.

 

Öncelik 3. Yerel yönetimlerin hizmet kapasitesi geliştirilecek, sundukları hizmetler için ülke çapında asgari hizmet standartları belirlenecek, standartlara uygunluk denetimi merkezi idare tarafından yapılacaktır
Tedbir 3.1. Yerel yönetimlerin ülke çapında hizmet standartları belirlenecek ve merkezi yönetim tarafından standartlara uygunluk denetimi yapılacaktır. İçişleri Bakanlığı İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşları, Yerel Yönetimler, Meslek Odaları Aralık Sonu Ülke genelinde hizmet kalite ve standartlarının sağlanabilmesi amacıyla gerekli ilke ve kriterlerin ilgili bakanlıklarca belirlenmesi ve yerel yönetimlerin bu standartlara uygun hizmet vermesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Yerel yönetimlerin yerine getirdikleri hizmetlerde merkezi idare tarafından belirlenen asgari standartlara uyulup uyulmadığının merkezi idare tarafından denetlenmesi sağlanacaktır. Bu kapsamda, yerel yönetimlerin hizmet kapasitesini geliştirmek amacıyla eğitim programları düzenlenecektir.
Tedbir 3.2. İl Özel İdareleri ve Belediye Gelirleri Kanunu çıkarılacaktır. İçişleri Bakanlığı Maliye Bakanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Yerel Yönetimler Aralık Sonu Yerel yönetimlere yerel nitelikli görevlere paralel olarak genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamından ayrılan paylar, devredilecek görev ile ülkenin genel ekonomik yapısı dikkate alınarak artırılacaktır. Yerel yönetimlerin merkezi idareden sağladıkları gelirler dışında kalan gelirleri de yeniden düzenlenecektir. Bu kapsamda, özel idareler ve belediyelerin gelir yapısı paralel hale getirilecektir.

 

Öncelik/Tedbir Sorumlu Kuruluş İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar Süre Yapılacak İşlem ve Açıklama
Öncelik 1. Kamu mali yönetimi reformu çerçevesinde yürütülen kuruluş düzeyinde stratejik planlama ve performansa dayalı bütçeleme çalışmaları programlı bir şekilde yaygınlaştırılacaktır.
Tedbir 1.1. Performans esaslı bütçeleme rehberi tamamlanacaktır. Maliye Bakanlığı Sayıştay, İçişleri Bakanlığı, DPT Aralık Sonu 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu uyarınca, kamu idareleri bütçelerini stratejik planlara dayandıracak ve performans esaslı olarak hazırlayacaklardır. Kuruluşların performans esaslı bütçelemeye ilişkin çalışmalarını sağlıklı biçimde yürütebilmeleri için rehberin hazırlanması gerekmektedir.
Tedbir 1.2. Kamu idareleri stratejik planlama ve performans programı çalışmalarını Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte yer alan geçiş takvimi dahilinde sürdürecektir. Sorumlu Kamu İdareleri DPT, Maliye Bakanlığı Aralık Sonu Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca, 2008 yılında 60 kamu idaresinde stratejik plan ve performans programı hazırlanacaktır.
Öncelik 2. Kamu idarelerinde performans kültürünün oluşturulması çerçevesinde ölçme, izleme ve değerlendirme süreçleri geliştirilecektir.
Tedbir 2.1. Strateji geliştirme birimleri tarafından, stratejik plan ve performans programlarını izleme ve değerlendirme çalışmaları yürütülecektir. Kamu İdareleri Sayıştay, DPT, Maliye Bakanlığı Aralık Sonu Strateji geliştirme birimleri tarafından stratejik plan ve performans programlarının başarıyla uygulanabilmesi için uygulama sonuçlarını ölçme, izleme ve değerlendirmeye yönelik yöntem ve araçların geliştirilmesine ilişkin çalışmalar yürütülecektir.

 

Öncelik 3. Kamu idarelerinde mevcut idari ve beşeri kapasite nitelik ve nicelik olarak stratejik yönetim anlayışı doğrultusunda geliştirilecektir.
Tedbir 3.1. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu uyarınca stratejik planlama yükümlülüğüne tabi kamu idarelerinde beşeri ve kurumsal kapasite geliştirmeye yönelik eğitim programları oluşturulacaktır. DPT Maliye Bakanlığı İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Üniversiteler STK'lar Aralık Sonu Stratejik yönetimin etkili biçimde uygulanabilmesi amacıyla, teorik ve pratik bilgi birikimi artırılacaktır. Bu amaçla, kamu idareleri, üniversite ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirlikleri özendirilecek; eğitim, araştırma ve yayın faaliyetleri gerçekleştirilecek; kamu kesiminde merkezi kuruluşlar arasında bu çerçevede koordinasyon geliştirilecektir.

...

Tedbir 1.3. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) yaygınlaştırılacaktır. Tapu ve Kadastro Gn. Md. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Belediyeler, İlgili Kurum ve Kuruluşlar Aralık Sonu TAKBİS, 225 tapu sicil müdürlüğü ve 9 kadastro müdürlüğüne yaygınlaştırılacaktır. Bu kapsamda; oluşturulan veri tabanının Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, belediyeler ve noterler gibi ihtiyaç duyan kurum ve kuruluşlarla paylaşımı gerçekleştirilecektir. Tapu kadastro kayıtlarının MERNİS kayıtları ile entegrasyonu sağlanacak, vatandaşların kendi mülkiyetlerindeki gayrimenkullere ilişkin çeşitli sorguları çevrimiçi yapabilmesi sağlanacaktır.
Tedbir 1.4. Vatandaşlık Kartı Projesinin pilot uygulamasının ilk aşaması gerçekleştirilecektir. İçişleri Bakanlığı Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, DPT, SGK, Emniyet Gn. Md., Darphane ve Damga Matbaası Gn. Md., TÜBİTAK Aralık Sonu Kamu hizmetlerine erişimde kimlik doğrulama ve yetkilendirme amacıyla kullanılacak, temel kimlik bilgilerini ve biyometrik unsurları da içeren elektronik vatandaşlık kartı pilot uygulaması gerçekleştirilecektir.
Tedbir 1.5. Elektronik Kamu Satın Alma Sistemi altyapısı gerçekleştirilecektir. Kamu İhale Kurumu Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Devlet Malzeme Ofisi Aralık Sonu Kamu satın alımlarının elektronik ortamda gerçekleşmesine yönelik e-İhale sistemi altyapısı hazırlanarak, pilot uygulamalara geçilecektir.
Tedbir 1.6. Vergi Dairesi Otomasyon Projesi 3. Aşaması (VEDOP-3) çalışmaları sürdürülecektir. Maliye Bakanlığı TÜRKSAT A.Ş. Aralık Sonu İnternet tabanlı merkezi vergi dairesi uygulamaları (e-VDO) yaygınlaştırma çalışmalarına vergi daireleri için devam edilecek, tüm mal müdürlükleri ve takdir komisyonları otomasyona dahil edilecektir. İş sürekliliği merkezi tamamlanacaktır. Olağanüstü durum yönetim merkezi kurulmasına ilişkin çalışmalar sürdürülecektir. Mükelleflere internet üzerinden verilen hizmetler artırılacaktır.
Tedbir 1.7. Kişisel verilerin korunmasını temin edecek yasal düzenleme yapılacaktır. Adalet Bakanlığı İçişleri Bakanlığı, DPT, TÜBİTAK, İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşları Haziran sonu AB müktesebatına uyum gözetilmek suretiyle yapılacak düzenleme ile, kişilerin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı ile temel hak ve özgürlüklerinin korunmasını temin ederek, elektronik sistemler aracılığıyla veya diğer yollarla kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesinin önüne geçilecektir.

...

Öncelik/Tedbir Sorumlu Kuruluş İşbirliği Yapılacak Kuruluşlar Süre Yapılacak İşlem ve Açıklama
Öncelik 1. Adalet hizmetlerinin daha adil, hızlı, güvenli ve isabetli şekilde sunulması sağlanacaktır.
Tedbir 1.1. Yargının iş yükünü azaltmak amacıyla alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden birisi olan arabuluculuk yolu getirilecektir. Adalet Bakanlığı - Aralık Sonu Uyuşmazlıkların hızlı, basit, az giderle ve etkin bir biçimde çözülmesini sağlamak ve bunun sonucu olarak yargı organlarının iş yükünü azaltmak amacıyla özellikle hukuki uyuşmazlıklarda alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından birisi olan arabuluculuk konusunda hazırlanmış olan Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı Taslağının yasalaşması sağlanacaktır.
Tedbir 1.2. Yargı mensuplarının mesleki ahlak ve davranış kuralları uluslararası ölçütlere göre belirlenecektir. Adalet Bakanlığı - Aralık Sonu Hakim, savcı ve diğer adalet personelinin uymaları gereken etik ve davranış kurallarını belirleyen yasal düzenleme yapılacaktır.
               
Tedbir 1.3. Adli süreç ile hizmetlerin elektronik ortama taşınması ve yargı organları arasında kurulan bilgi ağının geliştirilmesi çalışmaları tamamlanacaktır. Adalet Bakanlığı DPT Aralık Sonu Adli süreç ve hizmetleri elektronik ortama taşıyacak ve öncelikle yargı organları arasında bilgi ağını sağlayacak olan ?e-adalet? sisteminin kurulması için Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve donanım altyapısı önemli ölçüde bitirilmiş olan Ulusal Yargı Ağı Projesi, 2008 yılı sonunda tüm ülke çapında faaliyete geçirilecektir.
Tedbir 1.4. Adalet ve yargıyla ilgili temel kanunların yenilenmesi çalışmaları tamamlanacaktır. Adalet Bakanlığı - Aralık Sonu AB'ye katılım süreci, teknolojideki ilerleme, artan ve çeşitlenen ekonomik ve sosyal faaliyetler, hukuki uyuşmazlıkların çeşit ve sayısındaki artış, toplumsal ilişkilerdeki değişim, mevzuatın da bu değişime ayak uydurmasını gerektirmektedir. Ülkemizin demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü gibi konularda evrensel standartlara ulaşabilmesi amacıyla başta temel kanunlar olmak mevzuat düzenlemeleri yapılacaktır. Bu çerçevede öncelikle; -Tanık Koruma Kanunu -Hukuk Muhakemeleri Kanunu -Kişisel Verilerin Korunması Kanunu -Türkiye Hakimler ve Savcılar Birliği Kanunu -İdari Yargılama Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun -DNA Verileri ve Milli DNA Veri Bankası Kanunu -Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun - Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun - Yargıtay Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun -Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun tasarılarının yasalaşması sağlanacaktır.
Tedbir 1.5. Yargı kararlarına herkesin ulaşımını sağlamak üzere yasal düzenleme yapılacaktır. Adalet Bakanlığı - Aralık Sonu Kişisel verilerin korunması ilkesi gözetilerek tüm yargı kararlarının yayımlanmak suretiyle kamuoyuna açık olması doğrultusunda yasal düzenleme hazırlanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber