Kronik hastalıklardan 17 milyon kişi ölüyor

Haber Giriş : 30 Ekim 2007 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dünyada, her yıl önlenebilir kronik hastalıklar nedeniyle 17 milyon kişi ölüyor. Kronik hastalıkların, başında yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet geliyor.

?Sağlık Melekleri? isimli bir proje yürüten Türk Kadınlar Birliği (TKB) ve ilaç firması Novartis'in yaptığı açıklamada, Türkiye çapında 17 kente gidildiği sonrasında ise İstanbul ve Ankara'da eğitim toplantıları düzenlendiği ve alanlarında uzman doktorların hipertansiyon, diyabet ve kolesterol konularında eğitim verdiği bildirildi.

Novartis Türkiye Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Aylin Gürer, kronik hastalıkların dünyada 1 numaralı ölüm nedeni olduğuna dikkat çekerek, her yıl 17 milyon kişinin bu yüzden yaşamını yitirdiğini belirtti. Gürer, kronik hastalıklarla mücadelede ve yaşam süresinin artırılmasında diyabet, yüksek tansiyon ve kolesterol konularında hasta ve yakınlarının eğitiminin önemli olduğunu kaydetti. Kronik hastalıklardan dolayı ölüm ve hayati organ hasarlarında yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet önemli rol oynadığını vurgulayan Gürer, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, bu üç risk faktörü hakkında bireylerin bilinçlendirilmesiyle kronik hastalıklardan ölümlerin yarıdan fazlasının engellenebileceğini aktardı.

-TÜRKİYE'DE KRONİK HASTALIK DÜZEYİ YÜKSEK

Açıklamada, her yıl milyonlarca insanın yanlış yaşam alışkanlıkları nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilerek, ölüme yol açan hastalıkların başında kalp hastalığı ve kalp krizi, kanser, kronik solunum rahatsızlıkları, diyabet ve obezitenin geldiği ve bu hastalıklara en çok sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve sigara kullanımının neden olduğu kaydedildi. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabetin damar sertleşmesi riskini artırarak kalp hastalıklarını ortaya çıkarmada önemli bir rol oynadığına dikkat çekilen açıklamada, dünyada yüksek tansiyon ve kolesterolün yılda yaklaşık 9 milyon kişinin ölümüne neden olduğu ifade edildi.

WHO'ya göre diyabet, trafik kazalarından sonra organ kayıplarının başlıca nedeni olma özelliğini taşıyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 11 milyon kişi yüksek tansiyona ve 8 milyon kişi de yüksek kolesterole sahip bulunuyor. WHO, kronik hastalıkları önleyici ulusal önlemler alınmadığı takdirde, 2015'e kadar 36 milyon insanın hayatını kaybedeceği uyarısında bulunurken, ölenlerin yarısının 70 yaşın altındakiler olacağını belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber