Prof. Ercan: Gerginlik birikmektedir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2007 19:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Çameli depremi, Gölhisar-Çameli kırığının diri, ayrıca gerginlik biriktirmekte olduğunu göstermiştir. Bu kırık boyunca asıl deprem, daha büyük olarak Fethiye'de, gelecek 25 yıl içinde beklenmelidir" dedi.

Denizli'nin Çameli ilçesinde dün saat 11.23'te 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremin, bir gün önce 3.0 büyüklüğünde bir öncüsü olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, ana vuruştan sonra bir gün içinde büyüklükleri 3, 4.4 ve 3.1 olan artçıların sürdüğünü söyledi.

Kırık boyunca biriken gerginliğin sarsıntı olarak boşalması, kuzey-doğu güney-batı yönelimli Gölhisar-Çameli Kırığı boyunca oluştuğunu belirten Ercan, "Bu kırık, Fethiye'den başlayıp Çameli-Gölhisar-Burdur Gölü-Atabey'den Beyşehir Gölü'ne dek uzanmakta, gölü ikiye bölmektedir. Ege Denizi'nde bu kırığın süreği Rodos-Girit-Mora dalma-batma kuşağı ile birleşmektedir. Aynı kırık, Rodos-Fethiye arasında 150 kilometreye dek varan Türkiye'nin en derin, ayrıca büyüklüğü 7.5'e dek varan büyük depremlerini yapmaktadır" ifadelerini kullandı.

Kırık boyunca oluşan gerginliğin kaynağının, güneyden Ege-Batı Anadolu altına 10 milyon yıldır, yılda 3 santimetre tezlikle dalan Afrika Kıtası'nın sıkıştırmasından geldiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Çameli depremi, Gölhisar-Çameli kırığının diri, ayrıca gerginlik biriktirmekte olduğunu göstermiştir. Bu kırık boyunca asıl deprem, daha büyük olarak Fethiye'de, gelecek 25 yıl içinde beklenmelidir. Çameli depreminden Fethiye'nin çok etkilenmesinin nedeni, Fethiye'nin söz konusu kırık üzerinde olması nedeniyle en büyük ivmeyi görmesi, ayrıca Fethiye yerleşiminin jöle gibi sulu alüvyonlar üzerinde oturması sonucu, deprem dalgalarının gücünü 2 ile 3 kat arttırmasıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber