Bilim adamlarından polise özel icat

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2007 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taylandlı bilim adamları olay yerindeki sperm, kan, lenf veya tükürük gibi vücut sıvılarını kolaylıkla bulabilen özel bir gözlük icat etti.

Ladkrabang Kral Mongkut Teknoloji Enstitüsü (KMITL) müdürü Jiti Nuakaew yaptığı açıklamada nano teknoloji ile kristalize edilen indiyum oksinitrit moleküllerinin cam veya plastik lensler üzerine uygulanması yoluyla elde edilen gözlükleri takan kişinin olay yerindeki vücut sıvılarını kolaylıkla görebildiğini açıkladı.

Şu anda kullanılan teknoloji ile polis değişik renklerde ve dalga boyundaki ışık kaynaklarını belirli bir alana yönelterek vücut sıvılarını ve parmak izlerini görebiliyor olsa da bu işlem 4-5 defa tekrarlandığından hem de ışığın belli bir yere yöneltilmesi gerektiğinden uzun sürüyor.

KMITL'ye bağlı Tayland'ın devlete ait nano teknoloji araştırmaları şirketi Nanotec genel müdür yardımcısı Teerapong Pornsirnsirisak ise ürünün patentini almak için başvurduklarını ve ticari olarak üretmeyi planladıklarını açıkladı.

Bu arada bu yeni icadın aslında kazayla yapıldığı da ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre gözlüğün en önemli kısmını oluşturan indiyum oksinitrit nano kristallerini bilim adamlarının önce daha verimli güneş pilleri üretmede kullanmayı planladıkları, fakat deneylerde istedikleri sonuçları alamayınca bu alana yöneldikleri öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber